Witam chodzi mi o bebiko 2r. Mam problem z tym że to mleko nie chce mi się dokońca rozpuścić zostają takie kluchy zatykając smoczek .Próbowałam już w każdej temperaturze ale dalej nie chce się rozpuścić . Sprawdzałam i nie jest przeterminowane .Czy wy też miałyście ? Czy po prostu ja źl to robię ?
Paulitkaa ja daję synkowi mleko Bebilon i nie mam problemów z jego rozpuszczaniem natomiast otrzymałam jakiś miesiąc temu do testowania mleko Nan i zauważyłam że nie do końca się rozpuszcza, pozostają w nim grudki które podobnie jak u Ciebie zatykają smoczek. Spróbowałam rozpuszczać mleko w cieplejszej wodzie i też zdarzało mi się że zostawał grudki - choć rzadziej i mniejsze i dopiero BARDZO energiczne mieszanie wyeliminowało ten problem. W przypadku Bebilonu nie muszę tak intensywnie mieszać a w Nan aby dobrze rozpuścić mm muszę założyć zaślepkę na butelkę i dopiero zakręcić smoczek aby energicznie wymieszać. Spróbuj może tak zrobić i zobaczysz czy rozpuści się Twoje mleko nie pozostawiając grudek:)
Jest to mleko z kleikiem ryżowym i zostająmdrobne “grudki”. To samo się robi jak do mm dodasz osobno kleiku. Na początku zanim zaczniesz wytrzepywać butelkę, zamieszaj nią, by suche składniki nie utknęly w smoczku. Do jego podawania używaj smoczka większego niż do zwykłego mm
Ja natomiast zawsze łapałam smoczek i z całej siły trząsłam butelką i nigdy nie miałam problemu z tym mlekiem. Podawałam je synkowi i zawsze bez problemu sie mieszało, nie było grudek. Musisz intensywnie trząsać butelką.
Czasem gdy przyrządzam mleko też tak się robi. U nas akurat mamy mleko modyfikowane z Hipp’a. Aby tego uniknąć nie mieszam już mleka trzęsąc butelką tylko mieszam je łyżeczką w butelce aż ładnie się rozpuści i wtedy nie mamy problemu z tymi grudkami które się nie rozpuściły. Może spróbuj tak, bo mi też wcześniej czasem się zatykał smoczek, a jak tak mieszam to nie ma z tym już problemu.
Spróbuję łyżeczką wymieszać bo nawet intensywne trzęsienie butelki nic nie daje
Pierwsze słyszę przeważnie gdy mleko wsypuję od razu się rozpuszcza i nie robią się żadne grudki. Może kup inne mleko bo z tym jest coś nie tak? Nie powinno się tak robić tym bardziej że nie jest wyschnięte ani przeterminowane
A. Zazulak robi się tak, gdy za sprawą siły odrzutu, mm nie zmiesza się z wodą i część sucha ląduje w smoku, zatkana od dołu częścią mokrą z lekka już napęczniałą. Normalne zjawisko, co by nie użyć jakiegokolwiek proszku i płynu
No tak jak już nasypie mleko to czekam asz opadnie bo podczas mieszania przykleja się do smoczka,ale żeby robiły się grudki i pływały w mleko to tego nie miałam. Raz mąż nie zamknął szczelnie mleka i trochę stwardnialo i wtedy nie chciało się rozpuścić
mialam podobne spostrzeżenia, polecam bebiko NOC z kaszką kukurydzianąi kleikiem ryżowym, tez dwójka tylko niby bardziej jeszcze tresciwe, i mimo kaszki i ryżu ma super konsystencje
To ciekawe ,powiem wam że takie fajne mleczka z dodatkami to albo w dużym markecie np. Carrefour albo w Internecie można kupić. Bo w biedronce niema takich a szkoda. Za to jak nieraz stoję w hipermarkecie przed tymi dużymi półkami to można oczoplonsu dostać.
To trochę dziwne ze mleko nie chce się zupełnie rozpuscic znam osobe która karmila mlekiem Bebilon pepti i nie było takich problemów. Może najpierw rozmieszaj mleko w szklankce lyzeczka - niech te naczynia tylko do tego sluzy i dopiero przelej do butelki. A skoro mleko to zatyka smoczek to możesz wymieszać je w butelce nakladajac na butelke zamiast smoczka dysk uszczelniający który zawsze jest dolaczony do każdej butelki. Nie jestem zwolennikiem dosypywania kaszek do mleka w celu zageszczenia. Pamietajmy ze dziecko jedzące w nocy wytwarza 10 razy mniej sliny niż w nocy także mleko nocne nie zostanie tak na zebach jak to zagęszczone kaszka. Wówczas latwiej się przyklei do zebow a skoro jest mniej sliny dluzej na zebach pozstanie tworząc wspaniala pozywke dla już wyrznietych zabkow.
kluchy jak kluchy a jak ja czasem w pudelku bebilon 1 zastaje skamieniale brylki mleka? … to jest dopiero.
A opakowanie nie było uszkodzone? Bo to wyglądaa jakby się powietrze i wilgoć dostły.…
Didisia a tego to nie pamiętam…
To mleko jest z kleikiem i to kleik się nie rozpuszcza. Używam bebiko r3 i mam to samo musiałam zmienić smoczek na większy przepływ.