Prenevar 13

Dziewczyny słuchajcie. Wczoraj byłyśmy z małą na szczepieniu i okazało się że przychodnia nie poinformowała mnie że szczepi moje dziecko jako wcześniaka i że szczepili mi dziecko na pneumokoki za darmo. Wczoraj dostała prenevar 13… Dziś pojawił się rumień w miejscu wkłucia na okolo 5 cm i miejsce kłucia jest twarde i nabrzmiałe. Nikt mnie nie poinformował że refundują mi szczepionki, teraz czytałam ulotkę i już sama nie wiem co mam o tym myśleć? Martwić się czy nie? Ja nie jestem za ani przeciw szczepionkom, ale miałam zamiar dziecko szczepić podstawka… I teraz nie wiem czy to normalna reakcja czy nie? Ktoś miał podobną sytuację z tymi objawami?

Prevenar* pomyliłam się w nazwie

Moja tez miała podobnie rumień i twarde miejsce po wkluciu, zeszło jęj to po kilkilku dniach, poczytaj w ulotce czy to może być działanie niepożądane, nie wiedziałam że prevenar jest dla wcześniaków ale to ta "lepsza "szczepionka na pneumokoki

J.Swierczewska, nie bardzo rozumiem jak to Cie nie poinformowali? To była pierwsza dawka pneumokoków?
Co do Prevenaru to starsza córa była nim szczepiona i zero jakichkolwiek objawów, gorączki, obrzmienia itd.
Młodsza też dostanie Prevenar, ponieważ ma go refundowanego z uwagi na wadę serca i wszyscy lekarze z którymi się konsultowałam, jeszcze nawet przed porodem kiedy nie wiedziałam, że dostaniemy go za darmo mówili, że Prevenar lepszy i jak mamy kasę to żeby brać płatne.
Co do nabrzmienia, rób okłady z sody, altacet bardzo nam pomógł jak po pierwszym szczepieniu na krztuśca córa miała ogromny obrzęk.

Nie, to jej 3 dawka, chodzi o to że nikt mi nie mówił że szczepi córkę na pneumokoki. Po prostu wpisywali dodatkowe szczepienie w książeczkę nie tłumacząc mi na co ono jest. Dopiero wczoraj dowiedziałam się że refundowali nam szczepienie z uwagi na wcześniactwo i zaszczepili na pneumokoki. Dlatego jestem zszokowana że nikt mi nie powiedział, a to już trzecia dawka.

No i to trochę też moja wina bo mogłam wpisać to dodatkowe szczepienie w wyszukiwarce, ale myślałam że skoro podstawka to podstawka… Obawiam się szczepionek na pneumokoki, nie wiem czy zasadnie.

Już rozumiem. Moje zdanie jest takie, że super, że ją zaszczepili, i to jeszcze Prevenarem. Moja starsza córka przeszła sepsę pneumokokową. Nie zdążyliśmy jej zaszczepić. Gdy wyszła ze szpitala i zakończyliśmy leczenie od razu ją zaszczepiliśmy. Z młodszą nawet nie zastanawiam się. Obie też szczepię na meningokoki. Także nie martw się, obserwuj córkę, a na obrzęk okłady z sody albo altacet. A gorączka się pojawiła? Boli córcie rączka? Sam rumień raczej często się pojawia, u nas za każdym razem uprzedzali, że tak może być.

Taki odczyn może się pojawić u nas był po meningokokach. Polecano przykładać okład z roztworu sody. Ja też twierdzę że lepiej że dostała tą szczepionkę bo ja za nią płaciłam 360zł tylko dziwnę że Cię nie informowali u mnie przed szczepieniem pokazują jeszcze opakowanie żeby było jasne czym szczepią i że nie było otwierane.

J.Świerczewska, ale przecież Twoja z rocznika 2017 wiec szczepienie przeciw pneumokom i tak ma obowiązkowe. A że dostała to płatne to w sumie lepiej, bo ono zawiera o.3 szczepy więcej niż darmowe i to podobno te, które są najbardziej popularne. Choć ja też w sumie trochę jakoś się bałam tego szczepienia, przy starszym synku się zastanawiałam i w końcu go na to nie szczepiłam, a przy mlodszej córce juz nie miałam wyboru;).
Taki odczyn może być. Tak jak.pisala Magros alfabet albo roztwór sody oczyszczonej, nie pamiętam już teraz jakie proporcje, powinien pomóc.

My mieliśmy jakiś czas temu na pneumokoki i mały jeden dzień miał właśnie rumień i utykal na nogę

No mojej ta noga dość mocno spuchła i to miejsce po wkłuciu jest czerwone naokolo i jest twarde.

No to u nas tak było po krztuścu. Altacet niezastąpiony, bardzo szybko po nim obrzęk się zmniejszył i przyniósł ulgę.

Bardzo dobrze że zaszczepili ale trochę dziwna sytuacja, że nie zostałas poinformowana. A nie pytalas dlaczego tak postapili?

Nie bo jakoś sama byłam zdziwiona tym faktem i zapomniałam. Zaszczepili ja jako wcześniaka mimo że urodziła się w 37.5 tyg. ciąży. Popełnili błąd na swoją niekorzyść. No chyba że dziecko z tego tygodnia faktycznie jest wcześniakiem…

A jak tam dzisiaj? Zszedł jej trochę ten odczyn?

Tak zeszło już. Jestem spokojniejsza choć dziś miałam jakieś takie wrażenie że ma cieplutka główkę - ale termometr nie wskazał na temperaturę… No nic.

J.Swierczewska - rumień po szczepieniu to często spotykany objaw :slight_smile: A prevenal to dobra szczepionka, według większości lekarzy. Nie masz się co martwić :slight_smile:

Ale z drugiej strony dziwne, że nie wiedziałaś, że szczepią Ci dziecko na to. przecież to osobna szczepionka. nie zwracałaś uwagi ile ma wkłuć? Nie wpisywali Ci w książeczkę zdrowia dziecka tych szczepień?

Wpisywali. Po prostu ja myślałam że to szczepienie jest w obowiązkowych i nie dociekalam