A jak zaczniecie sikać co 20, 10, 5 minut i będzie was bolał brzuch przy tym, to czas się szykować do szpitala
Ja to starałam się już od 19 nic nie pić, żeby jakoś normalnie przespać chociaż kilka godzin, ale to też łatwe nie było, bo czerwiec, ciepło na dworze i jak tu nie pić.
Ja nie miałam problemów z zaśnięciem, jednak polecałabym spanie na prawym boku, ponieważ gdy śpi się na lewym boku, obciążam dodatkowo serce - tak powiedziała mi położna:)
Ja od jakiegoś czasu mimo tego że nie mam jakiegoś ogromnego brzuszka śpię na boku, i słyszałam że właśnie spanie na lewym boku jest w ciąży lepsze dla dzieci. W innej pozycji nie mogę zasnąć
A mnie od jakiegoś tygodnia bolą strasznie biodra, kiedy śpię na jednym czy na drugim boku. Czasem kładę się na plecy, bo już wytrzymać nie mogę, a i w tej pozycji nie jest mi za wygodnie, bo pęcherz zaraz uciska i ból pleców się pojawia. Mam nadzieję, że wytrzymam do rozwiązania.
ciężko jest powiedziec, kazdej cos innego pomaga przy zasnieciu… malgosiu, musisz sie przemeczyc najgorsze tygodnie przed toba… ja mialam ogromny brzuch i mnie lewy bok bolal od lezenia, wic czasem musialam zmieniac na prawy i dopiero zasypialam… mi bardzo pomagala poduszka rogal dla ciezarnych kocham te poduszke
Gosia jak mnie bolaly biodra to kladlam sie na boku, ale jedna noge, ta ktora byla u gory, zginalam pod brzuch az, jak najbardziej sie dalo, i w ten sposob spalam troche na brzuchu, troche na boku. Pomagala mi ta pozycja bardzo. Musisz pokombinowac i znajdziesz odpowiednia pozycje
Ja spałam z rogalem. Mój ma wypełnienie stropianowe i był przez to dość głośny, dlatego polecam taki wypełniony poliestrem lub silikonem. Później może służyć jako poduszka do karmienia oraz leżaczek dla dzidzi.
Ja też polecam poduszkę taką dla kobiet w ciąży, praktykuję ją od jakegoś czasu i muszę przyznać, że jeżeli chodzi o odpoczynek w ciągu dnia czy w nocy, to jest niezastąpiona, wiadomo wszystkie nasze dolegliwości nie znikną, ale można je minimalizować. Ja najczęściej śpię na boku, z poduszką między kolanami, a ciągu dnia jak dłużej siedze to podkładam ją pod plecy.
ja to juz z niemocy kladlam sie na prawym boku albo probowalam na siedzaco ale zawsze mialam jakis klin pod nogami zeby krazenie bylo lepsze… taki nasz urok chodzenia w ciazy juz nie dlugo koniec i w koncu bedziesz mogla spac na brzuszku… ;))) ale szczerze mowiac powiem ze po ciazy przez kladzenie sie caly czas na boki i nie moznosc kladzenia na brzuchu teraz tez spie na nim dopiero jak sobie przypomne taki nawyk mi zostal po ciazy ;p
ja kocham spać na brzuchu jednak w ciąży było to nie możliwe. ale ja wkładałam albo kołdrę między nogi albo po prostu “uwaliłam” się na męża. była to zima wiec było dodatkowo ciepło
ja używam specjalnej poduszki ciążowej Dreamgenii Pregnancy, która ułatwia spanie na boku podtrzymując brzuch, a po porodzie stanie się poduszką ulatwiającą karmienie niemowlaka
Ja sama przed zajściem w ciążę zawsze spałam na prawym boku lub na brzuchu .Gdy dowiedziałam sie o ciąży to starałam sie na brzuchu wcale nie spać i udawało sie . W bodajże 13 tygodniu dowiedziałam sie ze powinno sie spać na lewym boku , wtedy dostałam takiej mani ze musiałam spac ino na lewym .Pamiętam ze było mi strasznie nie wygodnie ale bałam sie ze małej cos sie stanie . Wiem strasznie z tym przesadzałam i odbiło się to trochę na mich kościach biodrowych i na plecach , na szczęście już jest dobrze .
Najlepiej spać na lewym boku. Najgorzej na plecach, ponieważ krążenie nie pracuje prawidłowo przez co może dojść do niedotlenienia. Ja nie mam takiej poduszki, więc radziłam robie zwijając kołdre, albo koc i kładąc między nogi.
spałam jak mi wygodnie…nie zwracałam uwagi który bok, unikałam za to spania na brzuchu…chodź zdarzało się że się jakoś powyginałam i spałam na klatce piersiowej a brzuszek był z boku. Uwielbiam spać na brzuchu i gdy okazało się że nawet po urodzeniu nie jest mi to dane bo najzwyczajniej uciskałam piersi i było mi niewygodnie…teraz czasami się zdarzy że uda mi się jakoś wygodnie ułożyć na brzuchu ale zazwyczaj kończy się to “przeciekiem” albo za mocno mi uciska i boli.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.