Ząbki to naprawdę bardzo indywidualna kwestia. wydawało mi się, że u nas wyszły późno, ale widzę, że u Ciebie jest jeszcze później. Często jest tak, że jak późno maluch zaczyna ząbkować, to potem ząbki idą szybko i hurtowo, także nie ma się co martwić na zapas, bo może się okazać, że szybciutko nadrobi zaległości.
Czyli Monika nie masz się czym martwić, bo jak widać każdemu dziecku idą zęby w innym miesiącu życia i różnice są nawet 12 miesięcy jak widać!
Spokojnie nie ma co się martwić u mojego brata synek mial 13msc jak wyszedł mu pierwszy ząbek i do 18 msc mial tylko dwie jedynki , aktualnie ma 22 msc i ma 8 ząbków i idą mu teraz po cztery na raz
U nas synek jak mial 2 latka juz mial wszystkie ząbki ale jemu szly po 4 za jednym razem , tydzień męki placzu ale cztery na raz mu przebijaly
w 7 msc jedynki, 11 msc
Dwojki, 14 msc czworki i jakos ok 18 msc wyszly mu trojki a piatki to nawet nie wiedzielismy kiedy
Mojej pierw wyszła trójka. Miała wtedy trzy miesiące. Teraz jak ma pięć miesięcy to wychodzi jej jedynka. Narazie to wygląda jakby córce dziąsło pekło. Teraz wszystko do buzi bierze. Strasznie się ślini, ciuszki mokre. A to, że jest marudna to swoją drogą. To już jest kilka przyczyn dlaczego jest marudna. Dziecią ząbki wychodzą w różnym czasie. Więc nie ma się czym przejmować.
Mojemu synkowi pierwsze ząbki wyszły na 6 miesięcy.Coka ma 4,5 miesiąca strasznie się ślini i wszystko bierze do buzi.
Zaczęły mu wychodzić szybko i nawet kilka zębów naraz.Na 2 latka zaczęly mu sie te ząbki już psuć i kruszyć…Podobno im póżniej zęby wyjdą tym lepiej.
Ja u swojej córki wyczuwam, że ma tak jakby pęknięte dziąsło i chyba będzie jej jedynka na dole wychodzić. Strasznie się ślini i po mimo wycierania ma sporą bluzki mokrą. Wszystko bierze do buzi i gryzie.
Moja to samo wszystko pcha do buzi i strasznie się slini ale jak narazie jeszcze nic nie widze zeby jej jakis ząbek wychodzil Codziennie zagladam czy moze widać jakas białą kreseczke a tutaj nic.Czekamy dalej:)
Agusia mój Franek jak miał 1,5 msc zaczął się ślinić i wszystko pchać do buzi, wszystkie babcie i ciocie dobra rada, że oho idą mu zęby…
Pierwszy ząb wyszedł na 9 miesiąc życia, więc coś długo “szły” te zęby…
Czytałam, że ślinienie nie ma z zębami nic wspólnego, a wkładanie wszystkiego do buzi, dziecko w ten sposób poznaje świat
Anna bo około tego miesiąca zaczynają pracę slinianki około 3 miesiąca slini się dziecko bo slinianki już intensywnie pracują. A to że wsztstko do buzi i się slini to nie znaczy od razu ze ząbki idą a po prostu dziecko tak poznaje świat wkładajac wszystko do buzi i sliniac się
A każdy właśnie mówi ze ząbki juz pewnie idą i stad to slinienie.Moj synek tez zaczął ślinić się gdzieś na 3 miesiące a pierwszy ząbek wyszedł jak miał pól roku
Dziecko właśnie przez wkładanie rzeczy do buzi i ślinienie poznaje świat. Jak się dziecko ślini nie zawsze oznacza ząbki. Ślinianki zaczynają pracować, stąd się bierze dużo śliny. Choć w przypadku mojej córki się sprawdziło. Pod koniec drugiego miesiąca zaczęła się bardzo mocno ślinić się, a na początku trzeciego miesiąca wyszedł pierwszy ząbek. Była to lewa trójka na dole. Ale każde dziecko ząbkuje inaczej i w innym czasie.
????