Posciel do lozeczka czy jej brak?

My w zimę mamy śpiworek z nóżkami a latem kołderkę. Ale mała się wykopuje. Na samym początku w zimę miała śpiworek bez nóżek. Teraz jak zaczyna chodzić obowiązkowo z nóżkami. 

O super sposob

Nie widziałam śpiworka z nóżkami, a może właśnie taki by nam podpasowal. Córka nie cierpi śpiworka i spi pod kołderką,  a jednak byłabym spokojniejsza gdyby spala w śpiworku ehh..

Na samym początku córka spała w śpiworku, później jak podrosła to pod kołderką ale zawsze pilnowałam żeby brzegi zawinąć pod materac, jednak spod kołderki często się rozkopuje i z biegiem czasu widzę że śpiworek dużo lepiej się sprawdzał. Także im dłużej w śpiworku tym lepiej i bezpieczniej. 

U nas od początku był śpiwór potem w 7 miesiach doszła poduszka ponieważ zauwazylam że lepiej sobie wtedy śpi teraz przy chłodniejszych dniach zarzucam mu kołderkę na nóżki i jest okej 

Syn ma już prawie 6 miesięcy jak Się urodził to było gorąco więc albo muslinowy rożek albo same bodziaki , teraz mamy dwa śpiworki z rękawkami  taki klasyczny świetnie się sprawdzają . Śpi bez poduszki 

Narazie mój 4 miesięczny syn śpi pod kocykiem bo jest ciepło, wcześniej dawałam go do śpiworka ale było mu zbyt ciepło zaczął dostawać potówek. Więc póki co zostajemy z kocykiem, śpi w dostawce do naszego łóżka 

Rozmawiałam o tym z położną i ważne jest, żeby dla maleństwa nie dawać kołderki i poduszeczki w pierwszych miesiącach, bo może nałożyć sobie na buźkę przez co nie będzie miał jak oddychać, dlatego najlepiej po prostu kłaść w ciepłym pajacyku, śpiworku . Ale jeśli widzisz, ż jest na tyle silny i będzie wiedział, jak zdjąć kołderkę z buźki, to już nie powinno być problemu, także ciepła kołderka będzie dobra :)

Nasz synek śpi w śpiworku, od początku zauważyliśmy że się strasznie rozkopuje, także kocyk lub kołderka odpadaja. 
Poduszeczki też nie ma. 

My przez około pół roku spaliśmy w śpiworki jednak później pomału wchodziliśmy w pościel najpierw poduszka (w dzień) później kołderka na nóżki i potem wyżej i ostatecznie na noc cała pościel , mały super się ogarnął z tą nową opcją spania , o wiele lepiej śpi jednak przez moje leki i obawy wprowadzałam to stopniowo, też śpi w łóżeczku przy łóżku więc mogłam to kontrolować

Nie wiem co tam sie teraz uzywa, ale kupilam otulacz i kocyk dziecko lada moment bedzie z nami wiec mysle ze wystarczy :slight_smile: choc przy pierwszym caly piekny kaplet do lozeczka mialam :stuck_out_tongue_winking_eye: teraz czlowiek troche poczytal o tych wszystkich niekontrolowanych nakryciach dziecka na glowe posciela itp. Że zrezyhnowalam do momentu az samo bedzie potrafilo sie odwracac z pościeli

U nas ze względu na to, że mamy bardzo ciepłe mieszkanie, bardzo nasłonecznione w takich temperaturach jakie są teraz synek śpi tylko w bodziaku i przykryty pieluszką. Ale jak już nie będzie takich temperatur to będzie spał w rożku, ewentualnie pod kocykiem. Nie kupowaliśmy specjalnie kołderki ani żadnych poduszek. Jak będzie starszy to dopiero wtedy planujemy kupić kołderkę.