Pościel dla noworodka / Jaka pościel dla niemowlaka?

Ja właśnie nie takie moje dopatrzenie i nie podobają mi się te dziury w miejscach gdzie powinien być np suwak. Teraz zwrocie na to uwagę przy zakupie drugiego kompletu bo myślę że ti jest jednak dość istotne.

No oewnie Aga zwłaszcza przy kołdrze która na pewno wyjedzie ze środka bo nie ma czego się trzymać…

Też na początku miałam zamiar kupować jakiś zestaw od razu, ale nie kupiłam i dobrze, bo raczej nie ma sensu. Na początku, jak dziecko jest malutkie to podobno lepiej nie przykrywać bo może sobie naciągnąć ta kołderkę na twarz itp. Lepiej ciepło ubrać do spania. Poduszeczki się nie używa na początku. Ja kupiłam kocyk/kołderkę minky i otulałam małego w leżaczku tak, żeby sobie nie mógł tej kołderki naciagnąć na twarz. Teraz śpi w łóżeczku i czasem mu dodatkowo nóżki okryję, ale zaczepiam kołderkę o szczebelki, bo teraz bardzo ruchliwy jest. O pościeli na razie nie myślę, bo jest niepotrzebna.

Lepiej na poczatku wiecej zainwestowac niz za chwile kupowac cos ponownie…

ta strona jest bardzo ciekawa http://www.poscieldladzieci.pl/, mają dość dobre ceny, sama jestem w ciąży i jakiś czas temu ją odkryłam i jak będę bliżej końca to pewnie zakupie kilka rzeczy np. poduszkę dla kobiet w ciąży mają dobrą cenę!

Ja juz tylko i wylacznie zamawiam posciel czarkaz, nawet dla nas

Ja kupiłam komplet poduszka plus kołderka po czym okazało się, że mogę sobie ją trzymać w szafie :slight_smile: Położna zabroniła stosowania kołderki do ok 6 mieś życia bo dziecko może pod nią wjechać co może być niebezpieczne. Poduszki też się podobno nie stosuje najlepiej by dziecko leżało na płasko albo na tzw poduszce klin (choć niektórzy rehabilitanci twierdzą, że klin źle działa na postawę czy sylwetkę malucha). Zastanawia mnie tylko… skoro dziecko- noworodek nie powinien być przykrywany kołderką tylko spać np w rożku lub śpiworku to czy przez zimę nie będzie mu zwyczajnie zimno? Mieszkam w domu bez możliwości ustawienia stałej temperatury i w nocy gdy w piecu wygasa temperatura znacznie spada.

Moja mała z listopada, spała przez dwa miesiące w rożku, potem w śpiworku i nie zmarzła :-). Właśnie prędzej bałabym się, że spod kołderki się rozkopie i zmarźnie albo się pod nią wsunie i tragedia gotowa.
I mimo że podczas ciąży naogladałam się jakie to piękne komplety pościeli dziewczyny kupują dla dzieci, na żaden się nie skusiłam … do tej pory.

W rozku jest mala przestrzen dlatego dziecko z pewnoscia nie.zmarznie… Poduszka klin zle wplywa na postawe? ktorzy rehabilitanci tak twierdza? Bo dla mnie to totalna bzdura :slight_smile: klin jest dobrym patentem na rehabilitacje dziecka:)

Mój spał miesiąc w różku potem w zimę w śpiworku i to lekko ubrany bo jak miał założonego pajacyka a pod spód body na ramiączka to był normalnie mokry. A tak spał w krótkich bodach i spodenkach i na to śpiworek było idealnie :slight_smile: tak jak Artan mówi dziecko się rozkopuje i wtedy może być mu chłodniej.

No to trochę mnie uspokoiłyście:) bo już się zastanawiałam co wykąbinować, żeby małej nie zaszkodzić, a żeby miała ciepełko. A pościel - no cóż jak pół roku poleży w szafie to nic jej się nie stanie :smiley: xaniab co do klina to ja również uważam, że nie ma to większego znaczenia, ale przed jej kupnem (jak to ja) sprawdzałam opinie na różnych forach i stronach i czytałam artykuły i wiele matek wypowiadało się, że rzekomo rehabilitanci ich dzieci nie polecają używania takich rzeczy. Znalazłam także artykuł w którym było napisane, że nie ma jednoznacznych dowodów, że podkładanie dziecku czegoś pod głowe (poduszeczki) źle wpływa. Raczej z artykułu wynikało, że zdania wśród lekarzy są podzielone. Ja się jednak zdecydowałam na klina bo nie jest to aż tak ogromny wydatek, a kombinowanie z podkładaniem książek pod nóżki łóżeczka i czy inne tego typu sposoby wolę sobie odpuścić :slight_smile: a skoro nawet położne na szkole rodzenia polecają takie “wynalazki” to bardzo chętnie wypróbuję czy faktycznie tak działają no przy ulewaniu jak się o nich mówi :slight_smile:

Ja bardzo żałuję że dalej ta zakupiona pościel leży :frowning: na jesień też kupie śpiworek bo widzę jak jest teraz z pod kocyka się wykopie i śpi odkryta i marżnie a w koldrze się topi.
To Artan była mądra decyzja i zaoszczędzone pieniądze.

Do kilina też nic nie mam ale go nie posiadam. Dla ułatwienia napewno lepszy i nie wydaje mi się żeby szkodzil.

U nas z kolderka nie ma problemu. Jakos od malenkosci mala w niej spi, zaraz po rozku. Takze mysle nad zakupem spiworka na zime, a jak wiadomo W danii bedzie pewnie mroznie

Też właśnie synuś spał pod kołderką praktycznie od samego początku. Jedyny problem to właśnie odkrywanie ale mały w czasie snu często się poci widocznie jest mu gorąco.

Aga mój synek śpi pod kołderką i boje się właśnie że w nocy jak bede spała to mi pod nią wejdzie więc staram się rogi upchać pod niego albo za szczebelki… Ale hmm na razie się non stop wykopuje… i jest zmarznięty. Porozglądam się za tymi śpiworkami.

Mój synek też około dwa miesiące sypał w rożku potem pod kocykiem. Ciężko mi powiedzieć jak to będzie w zimę czy będzie sypiał w śpiworku czy pod kołderką.
Na dzień dzisiejszy nie wykopuje się z kocyka więc zakładam, że podobnie będzie z kołderką.

Prawda jest też taka, że pościel jest najmniej konieczną rzeczą w wyprawce.

Syba zgodzę się, że pościel to nie jest niezbędna rzecz wyprawki, ale za to jak ładnie wygląda w łóżeczku ( patrz Twoje fotki:-)). Ja tu na forum naoglądałam się Waszych ślicznych kompletów, także powoli będę się zbierać z zakupem. Ale u mnie to będzie po roczku a nie na narodzinki :-).

Ja dla mojego dziecka kupiłam od razu na start cały zestaw pościeli 17 elementów z łóżeczkiem na allegro firmy AMY. Na razie oglądałam pościel i gatunkowo bardzo mi się podoba. Uważam, że cena adekwatna do jakości. Jak córeczka się urodzi to będziemy widzieć jaka jest w użytkowaniu i po praniu :slight_smile:

Też jestem ogromną fanką pościeli:) Nie żałuje zakupu i uważam że kiedyś się przyda :slight_smile:
Jedną mam cały czas spakowaną w pudełku czeka, aż synek będzie większy.

AMY fajna pościel mimo swojej ceny :slight_smile: I jakościowo super. Niestety nie miałam ale miałam styczność z taką pościelą u dziecka którym się zajmowałam i bardzo super jest :slight_smile: