Witam. Chciałabym zachęcić mamy abyśmy stworzyły listę książek, poradników, które warto czytać co do ciąży, opieki nad noworodkiem, czy rozwoju dziecka. W księgarniach jest ich mnóstwo i nie wszystkie są warte uwagi dlatego proszę o Wasze ulubione pozycje. Ja jako położna nie korzystałam z takich książek. Jednak po porodzie dostaliśmy z mężem dwie książki, które serdecznie polecam t.j.:
Leszek K. Talko “Dziecko dla odważnych” oraz “Pomocy- jestem tatą” tego samego autora. Gdzie autor opisuje jak radzić sobie z nowym członkiem rodziny i nie zwariować.
Czekam na Wasze propozycje, myślę, że przyszłe mamy też chętnie sięgną do sprawdzonych pozycji.
Pozdrawiam
Będąc w ciąży czytalismy “W oczekiwaniu na dziecko” obecnie czytamy “Pierwszy rok życia dziecka”, zakupiliśmy również “Drugi i trzeci rok życia dziecka” autor Murkoff Heidi, Mazel Sharon.
Doskonałe pozycje, w których my akurat znaleśliśmy wszystko czego szukaliśmy. Nie spotkałam się z lepszym poradnikiem i gorąco polecam! Konkretne i rzeczowe ksiązki.
A tak do poczytania w wolnej chwili to polecam “Jestem mamą” wydawnictwa Znak. Do poczytania jeszcze będąc w ciąży jak i na potem. Ksiązkę tworzą poszczególne wypowiedzi kobiet o macierzyństwie, byciu w ciąży, o powrocie do pracy o życiu i oczekiwaniach związanych z posiadaniem dziecka. Kalejdoskop wyznań i spojrzeń na bycie mamą.
Polecam przeczytać książkę “Początki” - Murphy Paul Annie. Ciekawe informacje o tym jak wydarzenia w czasie ciąży wpływają na na późniejsze zachowania dziecka i dorosłego człowieka. Super, naprawdę watro.
A druga książka to już o niemowlaczkach “Język niemowląt” - Tracy Hogg. Nie muszę chyba tłumaczyć o czym jest Można się nie zgadzać z niektórymi teoriami Pani Hogg, ale warto poznać jej metody na problemowe dzieci.
U nas trylogia Heidi Murkoff wspomniane wyżej przez Monikę. Poza tym:
- Tracy Hogg, Melinda Blau “Język niemowląt”
- Annette Kast-Zahn, Hartmut Morgenroth “Każde dziecko może nauczyć się spać”
- Eduard Estivill, Sylvia de Bejar “Uśnij wreszcie! Jak pomóc dziecku zasnąć”
- Kaz Cooke “Ciężarówką przez 9 miesięcy”, “Dzieciozmagania”
a panom do poczytania polecam: - Zbigniew Urbański “Tacierzyństwo, czyli ciąża i poród według mężczyzny”
- Tomasz Czarnecki “Tato to ja, czyli jak być ojcem i nie zwariować”
Mąż był zachwycony :))
Ja otrzymałam mnóstwo ciekawych przewodników oraz książek na temat ciąży, co w danym okresie u dziecka się rozwija, jak dbać o siebie, o swoją dietę. Dzieki temu mój synek jest zdrowy i silny.
Oprócz wymienionych wcześniej, godne i warte przeczytania są również te:
- Autor: Steven A. Dowszen, Neil Izenberg, Elizabeth Bass, Tytuł: Dziecko. Zdrowie i rozwój od poczęcia do 5 roku życia
- Autor: Jackie Silberg, Tytuł: Gry i zabawy z niemowlakami
- Autor: Rapley Gill, Murkett Tracey, Tytuł:Bobas lubi wybór. Nie chcesz wychować niejadka?
- Autor: Heidi Murkoff, Sharon Mazel, Tytuł: Dieta przyszłej matki. Poradnik dla kobiet w ciąży
Ja też polecam “W oczekiwaniu na dziecko” Heidi Murkoff, Sharon Mazel , a po porodzie “Pierwszy rok życia dziecka”, mieliśmy tylko to i znaleźliśmy tam absolutnie wszystkie odpowiedzi na wszelkie pytania i wątpliwości jakie mieliśmy, a było ich naprawdę dużo
Ja również polecam “cieżarówka przez 9 miesięcy”
super napisana tak z jajem:)
czytałam też “język niemowląt” ale jakos mi nie leży ta pozycja
i również polecam całą serie “mamo tato co ty no ta”-to dość nowa pozycja na rynku chyba ale bardzo fajna
do każdej książki dołączone jest dvd z poradami
polecam serdecznie
Oj ja też polecam “W oczekiwaniu na dziecko” Heidi Murkoff, Sharon Mazel a także PIERWSZY ROK DZIECKA MIESIĄC PO MIESIĄCU wydawnictwa Buchmann
Zdecydowanie polecam książkę “Mamo Tato co Ty na to” autorstwa Pawła Zawitkowskiego! Fajna lekturka
Ja polecam “W oczekiwaniu na dziecko”. To pozycja obowiążkowa. Warto zaopatrzyć się również w prasę branżową - Mamo to ja, Twój maluszek itp.
ja również gorąco polecam książkę napisaną przez położną ,czyli “Język niemowląt” aut. Tracy Hogg
obecnie zakupiłam również “ojcostwo dla żółtodziobów” do podczytywania dla męża niestety wydaje mi się że tytuł z góry przekreśla sukces tej pozycji, żaden facet nie chce jej wziać do ręki
Ja czytam “zdrowa ciąża” - polecam. Do tego Mamo tato co Ty na to polecane już tutaj do tego poradniki typu: happybabby pierwszy rok razem wydane przez Family Service (www.familyservice.pl) i inne pozyskane z przychodni czy szpitali. Do tego gazetki związane z dzieciaczkami i nasze forum i więcej mi nic nie potrzeba
Ja czytam prasę typu “M jak mama” “Dziecko” “Mamo to ja” i poradniki otrzymywane od producentów produktów dla niemowląt
Oraz broszurki z przychodni. Do tego lubię czytać doświadczenia innych mam
Z czystym sumieniem polecam dwie książki, które towarzyszą mi przez całą ciążę:
- “W oczekiwaniu na dziecko” Heidi Murkoff
- “Twoja ciąża tydzień po tygodniu” wydawnictwo Buchmann
Z obu korzystam cały czas. Dokładne opisy każdego tygodnia ciąży często rozwiewały moje pojawiające się wątpliwości i nurtujące pytania.
Również czytałam “W oczekiwaniu na dziecko” - bardzo przyjemna lektura na okres ciąży.
Ale jako pozycję obowiązkową dla kobiet planujących karmić piersią wskazałabym “Warto karmić piersią i co dalej?” Magdaleny Nehring-Gugulskiej.
Poradnik “Warto karmić piersią - i co dalej”, jest poprostu przecudowny i uratowałam mnie w czasie kiedy miałam kryzys laktacyjny. Już gdzieś o tej książce pisałam, mi pożyczyła tę lekturę środowiskowa. Książka jest napisana w sposób prosty i zawiera przykłady z życia wzięte.
ja polecam:
- Warto karmić piersią - Magdalena Nehring-Gugulska to obowiązkowo!!!
- Poród naturalny - Gaskin Ina May
- Karmienie piersią - Gaskin Ina May
- Język niemowląt - Tracy Hogg
- Co nieco o rozwoju dziecka - Zawitkowski Paweł
- Pierwszy rok życia dziecka - Heidi Murkoff
i jeśli komuś urodzi się wcześniak to proponuje poszukać tego poradnika: - Poradnik „Niezbędnik rodzica wcześniaka” lub strona internetowa: http://wczesniak.pl/component/content/frontpage/frontpage?start=5
Oj “jezyk niemowlat” tez polecam a zwlaszcza mi sie ta ksiazka podoba bo z drugiej strony jest “jezyk dwulatka” w moim domu sie sprawdza jako, ze mam niemowlaka i dwulatka
a co do innych poradnikow… Moj maz przed urodzeniem pierwszego synka dostal “tato…” cos nie moge sobie przypomniec nazwy… Ale rewelacyjnie, humorystycznie napisana… Musze ja znalezc i podac wam tytul…
Moje typy warte uwagi to:
- “Ciąża poradnik dla rodziców” dr Anne Deans- prawie 400 stron o ciąży, rozwoju dziecka, zdrowiu mamy itp.
- “Warto karmić piersią” Magdalena Nehring-Gugulska - podtrzymuje na duchu, gdy napotykamy problemy laktacyjne
- “Pierwsze dwa lata życia dziecka” przewodnik dla rodziców - ciekawy poradnik pod redakcją profesorów: A. Chylickiej, A. Dobrzanskiej, J. Szczapy i J. Wysockiego to darmowa książeczka rozdawana w przychodniach dziecięcych. Koło 270 stron konkretnej wiedzy z zakresy medycyny praktycznej. O ciąży i pielęgnacji dziecka
- przy miesięczniku „Dziecko” był cykl broszurek „Przewodnik po lekach bez recepty” – w każdym numerze leki z innej grupy (np. przeciwgorączkowe, przeciw zaparciom itp.) były ze sobą zestawiane na podstawie ich składu, właściwości i wskazań od dla jakiego wieku dziecka są przeznaczone.