Położnictwo położnych a położnictwo lekarzy

Dużym problemem w świadomości polskiego społeczeństwa jest przekonanie, że tylko lekarz położnik może prowadzić ciążę. Kobiety często nie wiedzą o możliwości wyboru położnej do prowadzenia ciąży. A warto przypomnieć, że położna jest odpowiedzialną profesjonalistką, która ma partnerskie relacje z kobietami i może sprawować w 100% opiekę nad kobietą w czasie ciąży, porodu i połogu. A dopiero w czasie wystąpienia stanu patologicznego powinien pojawić się lekarz ginekolog-położnik.
 Rozporządzenie Ministra zdrowia z dn. 23.09.2010r. w sprawie standardów postępowania oraz procedur medycznych przy udzielaniu świadczeń zdrowotnych z zakresu opieki okołoporodowej sprawowanej nad kobietą w okresie fizjologicznej ciąży, fizjologicznego porodu, połogu oraz opieki nad noworodkiem może sprawować m.in. położna
 I razem z koleżankami jeszcze na studiach wypisałyśmy korzyści wynikające z wdrożenia modelu opieki położniczej opartej na samodzielności zawodu położnej dla ciężarnych i rodzących, dla położnych, lekarzy i społeczeństwa:

Korzyści dla ciężarnych i rodzących:

• lepsza opieka, bardziej zindywidualizowana i zhumanizowana;
  • większa szansa na naturalny przebieg ciąży i porodu w przypadku ciąż z grupy niskiego ryzyka;
  • rzadsze występowanie błędów jatrogennych wynikających ze zbędnych procedur medycznych;
  • mniej problemów psychologicznych;
  • pozytywne przeżywanie ciąży, porodu oraz macierzyństwa ma dobry wpływ na rozwój osobisty;
  • lekarze, którzy nie tracą czasu, by zajmować się kobietami z grup niskiego ryzyka, są bardziej dostępni dla kobiet ciężarnych należących do grupy wysokiego ryzyka;
  • większa dostępność szpitali, specjalistycznego sprzętu i innych zasobów.

Korzyści dla położnych:

• samodzielność zawodowa;
  • większy wpływ na własną karierę;
  • wzrost społecznego prestiżu zawodu;
  • motywacja do rozwoju zawodowego;
  • wzrost satysfakcji z pracy.

Korzyści dla lekarzy:

• możliwość poświęcenia większej uwagi osobom, którym jest ona rzeczywiście potrzebna;
  • częstszy kontakt z sytuacjami patologicznymi umożliwia zdobycie bogatszego doświadczenia zawodowego;
  • bardziej ambitne wyzwania w pracy dają możliwość odczuwania większej satysfakcji.

Korzyści dla społeczeństwa:

• w przypadku zdrowych kobiet w ciąży niskiego ryzyka i fizjologicznych porodów koszty opieki okołoporodowej ulegają zmniejszeniu;

• wzrasta dostępność do ośrodków o wysokim stopniu referencyjności dla osób, które istotnie takiej opieki wymagają;

• wzrost satysfakcji z porodu i poprawa poczucia własnej wartości u kobiet;

• stan zdrowia społeczeństwa w szczególności kobiet i młodego pokolenia, ulega poprawie.

Także drogie koleżanki i koledzy - warto jest mieć samodzielność zawodu ponieważ dla wszystkich niesie to za sobą dużo korzyści dla wszystkich.

model opieki położniczej sprawowany przez położne zawsze ukierunkowany jest na fizjologię, i bardziej holistyczne podejście do ciężarnej, rodzącej i położnicy niestety model opieki położniczej sprawowanej przez lekarzy nastawia się na patologię i często szuka jej tam gdzie jej nie ma. Przekonałam się o tym gdy wchodził nowy standard opieki okołoporodowej i rozmowie z jednym z lekarzy zadał mi pytanie czy nie boję się tego standardu bo to że jest fizjologia na początku nie znaczy że będzie do końca odpowiedziałam mu: że tym się właśnie różnimy że ja nie szukam patologii tam gdzie jej nie ma, a jestem przy kobiecie po to by w razie potrzeby zareagować a nie reagować na wyrost.

i tu sie w 100% zgodze z sandra_dorota! czasami mi się wydaje że lekarze za bardzo wchodzą mam w prace! fajny film ostatnio oglądałam że poród to nie procedura medyczna to cud gdzie potrzebna jest osoba do pomocy, a nie do wykonywania procedur medycznych! osoba z zawałem potrzebuje lekarza a nie rodząca u której jest pełna fizjologia! i właśnie my położne jesteśmy jako osoby asystujące, wspierające a nie wykonywanie zleceń lekarskich!!