Podstawowe badania niemowlaka

Jeśli nie musi to nie pobierają bez przyczyny. U nas podejrzewali stan zapalny także pobierali na cpr

Mój też jeszcze nie miał nigdy robionej morfologii.

U nas dość często robiony jest mocz.  Po pierwszym zapaleniu górnych dróg moczowych robimy dość często jeśli się coś pojawia czy zaczerwienie czy też temperatura.

Krew paluszka.

Lekarka sama zaproponowała badanie krwi, jeśli rodzic się nie zgadzał- nie dawała skierowania.

W dużej mierze wszystko zależy od lekarza.

U Nas były 2 lekarki, moja zlecała badania, zawsze starała się dawać leki takie aby uniknąć antybiotyku (oczywiście jak była potrzeba to dawała), a druga od razu dawała antybiotyk. Mam porównanie gdyż kuzynki dzieci należały do tej 2 właśnie :)

Teraz została tylko moja, i gadają że ma odejść na emeryturę... i najgorsze jest to że nie ma 2 pediatry na zastępstwo. Tragedia bedzie.

Myszka fajne podejście lekarza że leczenie nie polega odrazu na przepisaniu  antybiotyku.. łatwo jest dać antybiotyk na mała infekcje ale trudniej jest później gdy organizm się zagrzybi. Mało jest teraz lekarzy piediatrow a jak są to już "wiekowi"  i szybko przechodzą.oj ciężko będzie za kilka lat. 

A wiecie jak się pobiera mocz u niemowlaka u dziewczynki? 

Kochana przykleja soe taki woreczek

To muszę zakupić, pewnie w aptece dostanę coś takiego? 

A trudno w ten sposób pobrać mocz czy trzeba się pomęczyć? bo czytałam, że to nie takie proste :P

Musisz dokładnie przykleić tak aby mocz się bokiem nie przedostał. Tak w aptece dostaniesz radzę wziąć kilka bo wątpię że za pierwszym razem się uda przykleić odpowiednio. ;) Jeśli dziecko leżące to pół bidy bo jak zacznie biegać a w nocnik nie zrobi siku to już gorzej.  Ja za córka biegam jak dochodzi do badania moczu i pilnuje żeby nie ściągała :) mi pediatra kazała rozebrać córkę do golaska i delikatnie ja smyrac po gołym ciele No i rzeczywiście chwilą moment i sikutki w woreczku  No ale to jak była jeszcze leżącą;)

U mnie dziecko 4 miesiące więc może będzie łatwiej ale zobaczymy. 

Liwia

Mój Syno miał 8 lat jak pierwszy raz dostał antybiotyk. Jakoś zawsze Pani Dr trafiała z lekami, ja też dość szybko idę do lekarza, nie czekam aż się rozwinie. Wiadomo, z samym katarem nie polecę, ale jak pojawia się gorączka to wtedy idę :)

Dokładnie, aż boje się co będzie jak odejdzie Nasza Pani Doktor.. dodam że od urodzenia również u Niej byłam ♥

U nas na szczescie jeszcze nie było potrzeby podawac antybiotyku 

corka ma 1,5 miesiąc i raz tylko byla przeziębiona 🙈

Też pewnie bym się bała pierwszej gorączki u dziecka i bym poszła do lekarza jak najszybciej. Dobrze, że mam w miarę blisko przychodnie 

Pierwsza gorączka była u nas po szczepieniu tez panikowalam

A którymi szczepionkami szczepilas? 

U Nas pierwszy antybiotyk był jak moja córeczka miała rok, nasza Pani doktor jest taką osobą, która zapisuje antybiotyk gdy widzi że leki już nie pomagają. Niestety u nas było zapalenie górnych dróg oddechowych i musieliśmy już go wdrożyć 

Co do pobierania moczu, u nas sprawdziły się wyjałowione gaziki do pampersa, później włożyłam je do dużej strzykawki i wycisnęłam mocz, oczywiście gaziki brałam przez szczypce plastikowe też wysterylizowane, bo przez te woreczki to nic nie udało nam się pobrać. 

Lila poważnie ów ten sposób wynik nie był zanieczyszczony? Trochę mi ciężko uwierzyć,że tak wychodził czysty bo choćby z tych płatków coś może przejść . Nie chodzi mi o bakterie,ale bardziej materiał, z którego jest wykonany

Lila a skąd masz taki sposób igdy nie slyszalam o takim zastosowaniu poboru moczu;)

ja korzystałam z woreczków na mocz, super się sprawdziły;p

Lila i wyniki były ok tym sposobem?