No u mnie podali na moją wyraźną prośbę, bo mała leciała z wagi i to zakończyło moją przygodę z karmieniem, szkoda ale takie życie czasem są wzloty, czasem upadki. Źle się czułam z tym że nie potrafię wykarmić swojego dziecka jeszcze jak sobie przypomnę to mam łzy w oczach
Pierwszą butelkę podałam córce jeszcze w szpitalu - karmiłam ją na zmianę piersią i mm, ale więcej szło tego pierwszego. W domu kilka razy podałam jej butlę na noc, dzięki czemu była syta i spała jak anioł całą noc. Potem dłuższy czas karmiłam wyłącznie piersią, dopóki nie stwierdzono u córki nietolerancji laktozy. Od dwóch tygodni jesteśmy non stop na butelce.
Miałam plany karmienia choć pół roku. Życie, niestety, często przewrotnie weryfikuje nasze plany, więc pozostaje pogodzić się z tym. To, ze nie karmi się piersią, nie odbiera matce możliwości przekazania tego, co najlepsze, czyli miłość i szacunku do Małego-Wielkiego Człowieczka. MM to nie koniec świata, to po prostu, w kobiecym ujęciu tematu, zmiana diety
Aha, co do samych butelek - na pewno najlepsze są szklane. Wszystkie plastiki jakie mam, po kilku razach gotowania wyglądają tragicznie, więc eksploatacja jest niewydajna Czekam na moment, kiedy herbatki będę mogła podać córci z kubka niekapka, żeby butlę zostawić już tylko na mleko ( bo pójdę z torbami, jak tak zacznę wymieniać butelki…).
Proud Mommy nie lepiej przeznaczyć na herbatkę jedną butelkę i ją tylko “ciorać”?
Faktycznie po niektórych napojach butelki są po prostu straszne.
a co do gotowania niestety trzeba gorące butelki wyłapać z wody i zostawić do osuszenia. Raz zostawiłam w wodzie do wystygnięcia i butelka zrobiła się z przezroczystej biała…
Karmienie piersią to dla kobiety strasznie emocjonalna sprawa. Takie jest moje zdanie.
Nic mnie tak nie wkurzało jak ci wszyscy “życzliwi”, którzy w chwilach kłopotów próbowali mi radzić “nie męcz się daj mleko modyfikowane”
Nasza córka była dokarmiana butelką już w szpitalu.Chociaż bardzo chciałam karmić,nie było innego wyjścia jak podać małej butelkę.Chciałam tylko żeby była najedzona.
U mnie niestety pokarm zanika i musiałam przestawić się na mleko modyfikowane. Niestety moja córcia nie chciała żadnego pić (próbowałam NAN, Bebiko, Bebilon, Hip- nic). Obecnie poskutkowało Enfamil
ktosiulka - też płakałam,że nie mam wystarczającej ilości pokarmu, faktycznie plusem jest to, że maleńką może nakarmić tatuś ;). Obecnie piersią karmię mała raz na dobę
Ważne też jest żeby dobrać odpowiednią butelkę.Teraz w sklepach jest ich tyle że aż się w oczach mieni.Można spotkać antykolkowe,ze smoczkiem imitującym sutek,z różnymi szyjkami,kształtem i profilem.bardziej kolorowe i mniej kolorowe z rączkami i bez.Mnie najbardziej zaciekawiły te imitujące sutek.
dariolka mnie bardzo podoba się butelka LOVIego mam jedną ale jestem zadowolona z niej. Ma kapturek - kubeczek, zatyczkę kiedy wkładam buteleczkę do lodówki no i jest zupełnie przejrzysta nawet oprawka smoczka. Dzięki czemu widzę ile małemu mleczka leci.
Na start kupiłam butelki LOVI aktywne ssanie i nigdy tego wyboru nie będę żałować, mały ani razu nie miał kolki! Jeżeli chodzi o karmienie mlekiem modyfikowanym… To nie jest nic złego, mieszanki są zdrowe i idealnie dobrane. Liczy się przecież dobro dziecka a nie to jak na nas patrzą inni!
Ja po cc mialam problemy i skończyło się na karmieniu butla i to wcale nie był żaden koniec świata. Karmie mieszanką i nie czuję się jakąs wyrodną matką. Kocham córeczkę a bliskośc z nią mam podczas przytulania, niekoniecznie muszę karmic piersią. Poza tym to nie średniowiecze
Miałam podobne jak mama w temacie artykułu. Przez całą ciążę obiecałam sobie i starałam się aby karmić piersią po urodzeniu córki. Walczyłam najpierw z nawałem pokarmu a potem z jego niedoborem. Stosowałam herbatki na laktację, specjalną diętę i piłam dużo wody mineralnej niegazowanej. Jednak po 3 miesiącu zauważyłam, że moje dziecko się nie najada. Z bólem serca, po konsultacji z pediatrą zaczęłam podawać butelkę z mlekiem modyfikowanym. Obecnie mała ma 4,5 miesiąca i karmie na przemian piersią i butlą. Pewnie , że wolałabym karmić tylko piersią ale nauczyłam się z tym żyć i przestawiłam myślenie na ten temat. Ciesze się, że moja córka ma apetyt, zdrowo rośnie i nie mam problemów z ulewaniem. Liczy się ona a nie co kto powie.
Córka dostała butelkę jeszcze w szpitalu - dobra mama to nie tylko ta karmiąca piersia :). Dobra mama po prostu dba o swojego malucha - pełny brzuszek to szcześliwy maluszek i nie ważne w jaki sposób mleczko tam trafi
U mnie też musiałam małemu podac butelkę bo za mało przybierał na wadze,. Butelkę dostaje w zasadzie maksymalnie dwa razy na dobę. Choć staramy się aby dostawał ja tylko na noc. W zależności jak u mnie wygląda sytuacja z pokarmem.
olciaa nie tak łatwo wybrać dobrze mieszankę no bo niby jak przecięta mama ma wybrać coś z tego słowotwórskiego opisu na opakowaniu?
Jeden producent cztery marki, 6 rodzajów
bądź mądry, pisz wiersze jak mówił moja polonista z podstawówki…
Ale tak naprawdę każde mleko to praktycznie to samo, wiadomo są specjalne dla alergików itd ale te dla zdrowych dzieci są identyczne. Chodzi głównie o to żeby cena odpowiadała tobie a smak dziecku
tak ktosiulka masz rację. Mialam ogromny problem i potrafilam stać ponad godzine w sklepi czytajac skład itd, metlik w glowie, zero doświadczenia bo to pierwsze dziecko i wyszlam z niczym. Poczytałam opinie za parę dni wrócialam dalej stałam jak sierota aż wreszczie wybór padł, mleko mialo prebiotyk, probiotyk, bakterie Lbifidus i kwasy omega a najważnejsze że nie powodowało zatwardzeń. Pierwsze mleko wybrałam niestety zle bo nie przeczytałam stosownych informacji na forach. Teraz jestem ciut madrzejsza:-) zanim coś kupię to czytam opinie i dzwonię do pediatry sprawdzic czy potwierdzi info.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.