Pampers na Noc

skoro w dzień juz nie sika do pieluchy to moze w nocy tez sie w końcu nauczy. 3latek to juz jednak duże dziecko. może próbuj go kłaść do spania bez pieluszki, wysikaj przed spaniem i moze jednak z czasem sie nauczy ;)

Jeżeli kilka razy zrobi siusiu w łóżku to pewnie będzie jemu niewygornie i przestanie.. trzeba próbować, a może nie będzie tak źle;)

Mój 3latek na noc też ma pampersa ale staram się go wytrzymywać ok 1 w nocy i wtedy pampers suchy. Ale jak nie założę pampersa to wtedy robi w majtki i mu to przeszkadza ale chyba nie na tyle żeby się budzić samemu w nocy i iść zrobić siusiu. Najwyżej Panie w przedszkolu będą mu zakładać. 

Jak tam.czytam to jestem pełna podziwu dla swojego syna bo po tygodniu nauki kiedy chciało się siku w nocy to obudził tatę żeby z nim poszedł do łazienki;) w sumie tylko raz obudził się w nocy na siku.. Tak to trzyma do rana ;)

Ja już nie pamiętam jak to dokładnie było. Był czas chyba jeszcze przed 3 urodzinami, że miał kilka nocy z rzędu suchą pieluchę. Więc zaczęliśmy ściągać i dawać majtki ale zdarzały się jeszcze wpadki. Znów ten pampers wrócił i dopiero jak już chodził do przedszkola to się wtedy przekonał do robienia kupy na kibelek, bo wcześniej chciał tylko do pampersa, no i po krótkim czasie uznaliśmy że ściągamy na noc pampers. Najpierw jak się wiercił czy wybudzal to mówiłam że idziemy sikać i tak chodził. Z czasem zaczął przesypiać całą noc i jak sam nie zawołał to nie szliśmy ale wpadek też nie było. Ma prawie 4 lata a niedawno też mu się raz jeszcze zdarzyło. Ale wiadomo to niecodziennie tylko raz na jakiś czas się trafi.

W dzień przestał nosić jakoś po 2 urodzinach już chyba, albo jak miał 2,5 no nie.pamietam już dokładnie ale wtedy też na drzemki zakładaliśmy jeszcze przez chwilę a potem już ryzykowaliśmy bez :p i się nauczył.

My zaczynamy odpieluchowanie. I na noc zakładam pieluszkę, raz jest mokra z rana, raz sucha, jednak już rytuał jest, że przed spaniem na nocnik i z rana też mały sam już woła na nocniczek. Myślę, że niedługo odstawimy pieluchę i po prostu będę z początku wybudzać w nocy na siku.

ja proponuje na poczatku zainwetsowac w takie podkłady jak kupujemy zazwyczaj po porodzie czy do przewijania pod prześcieradłem nic sie nie dzieje nie skreca a  w razie wpadki ładnie wchłania i materac ochroniony, chociaz osobiście mam też prześcieradło  z taką powłoką która jest lekko ceratowa i na to nakładam prześcieradło frotee też pare razy uratowało sytuacje kiedy mała była jeszcze malutka i siusiu przeleciało bokiem;(

U mnie obie dziewczyny spały najpierw bez pampersa czyli w samych galotach a dopiero w dzień opanowywały technike z nocnikiem;) nie wiem jak to działało ale noce zawsze były suche;) wiec tego pampa w końcu zdjełam i zaczełam rano szybko sadzać na nocnik;)  tyłek miał wiekszy dopływ powietrza nizeli przez pieluche zwłaszcza latem jak jest gorąco;) pamietając o zabezpieczeniu materaca;)

Mi sie wydaje ze starsze dzieci to mają zbyt wiele na głowie żeby pamietać jeszcze o tym siuku przed snem zapomną sie opiją na wieczór a mocniejszy sen sprawia ze tego poprostu niekontrolują, nie ma też co oczekiwać zbyt wiele sa to jeszcze małe dzieci, wiec mają czas na naukę;)

Ale trzeba też wiąz na pewno pod uwagę gotowość dziecka i to czy jego pęcherz jest już w stanie wytrzymać całą noc 

Wydaje mi się,  że to wszystko zależy od dziecka. Mój syn korzystał z nocnika mając 10 miesięcy I nawet wyjeżdżając nad morze braliśmy ze sobą nocnik. Siku robił wyłącznie do nocnika przed wyjściem z pokoju jak i wieczorem ..  Tak to cały dzień i noc trzymał i pampers był suchy.. tylko kupę robił w pampers.. dopiero po szpitalu tak przyblokował się (jak i po żłobku) I nie chciał korzystać z nocnika do skończenia 2.5 roku..   

Justys serio w wieku 10msc syn sikał już na nocnik? Kurcze szybko. Ja sobie nie wyobrażam moich w tak wcześniej wieku na nocniku

Myślę, że wszystko zależy od tego jakie dziecko ma pragnienie wieczorem i czy faktycznie wola. Mój synek przed snem wola na nocnik, dziś zawołał, jednak nic nie "polecialo". Myślę, że to też już taki nawyk się kształtuje.

Córka jak zaczęła wołać na nocnik zdarzało się jej zrobić siusiu w łóżko podkładkami maty itp ale z czasem jej tłumaczyłam że ma wołać i się nauczyła teraz czeka mnie to z synkiem :p 

U nas też te podkłady sprawdziły się super:) Dziecko wie ,że jest bez pieluszki i stara się kontrolować :) Wiadomo ,że nie zawsze mu się to uda - tym bardziej przez sen :) Aczkolwiek córka zawsze szła siku przed spaniem i nie zdarzało jej się siusiać do łóżka :) 

Ja kiedyś czytałam, ze takie wpadki jak siku przez sen mogą zdarzać się do 4 roku żyCIA. 

Wypadki może mogą się zdarzyć i to jest normalne dlatego warto się zabezpieczyć żeby nie zniszczyć materaca i na pewno się uda

Takie podkłady to dobry pomysł.

O to zobaczymy kończymy paczke pieluch i działamy 

Powodzenia! Koniecznie daj znać jak wam idzie :)

Super, daj znać, my niedługo też odpuścimy pampersy na noc.

Mamuśka znam dzieci którym wpadki zdarzały się także w wieku 5-6_lat także roznie bywa.