Otwarcie własnego biznesu

Cześć, mam w planach własną działalność.. powiedzcie mi co jest bardziej opłacalne i na sam poczatek łatwiejsze?

Tematyczna Kawiarnia z kanapkami itp.

Czy skelp/butik (ubrania oryginalne itp)

To dwa zupełnie inne biznesy. A w czym czujesz się lepiej? 

Kanapki każdy może zrobić w domu a ciuchy jednak trzeba kupić. Ja bym poszła w butik. 

Wydaje mi się, że to wszystko zależy od miejscowości w jakiej mieszkasz i jaki tam jest zbyt na daną rzecz. Chyba bardziej poszłabym w kawiarnię, bo jednak sklepy z ubraniami to raczej online wszystko. 

Dokładnie to dwa różne typy biznesu. Gastronomia to znów odpowiedni lokal, przepisy m.in. sanepid, projekty technologiczne, wentylacja, toalety dla niepełnosprawnych itp. 

A znów butik wydaje się mniej, lecz to tez wg mnie musi być coś wyjątkowego. Z jednej strony coś co przyciągnie a z drugiej też będzie w miarę na każdą kieszeń. Zależy do jakiej grupy odbiorców chcesz trafić. Fajnie gdybyś miała też sprzedaż online. Warto zacząć od mediów społecznościowych. Duży sukces to też dobra reklama, grafika, która przyciąga wzrok ale nie "oślepia" jak to się mówi. 

Moim zdaniem łatwiejszy do otwarcia wydaje się butik. Ale mogę się mylic bo nie ma doświadczenia w prowadzeniu ani gastronomii ani butików/sklepów. 

A i co mi jeszcze przychodzi do głowy to że w gastronomii produkt musi się szybko sprzedać że względu na świeżość. Jednak ciuchy mogą "poleżeć". 

Życzę powodzenia w decyzji, ogarnięciu spraw, urzędami itp no i później w ilości klientów;)

Ja osobiście wybrała bym butik, ubrania jak nie pójdą zawsze można sprzedać taniej, próbować wystawiać na Vinted/OLX/Marketplace i różnych grupach. 

Co do kanapek to tj pisały dziewczyny niżej - gastronomia wiąże się z wieloma różnymi pozwoleniami i przepisami no i jak nie sprzedasz póki świeże to będzie się nadawało tylko do wyrzucenia. Wydaje mi się to trudniejszy biznes, ale nie niemożliwy. Wszystko zależy od rynku w którym mieszkasz, odpowiedniej reklamy i zaangażowania.

Tak zawsze bezpieczniej i chyba twz mniejsza inwestycja 

Ja też raczej poszłabym w butik, a najlepiej w butik internetowy. No ale przede wszystkim musisz zając się tym co jest Ci bliższe, do czego bardziej ciągnie serce bo bez tego będzie to tylko kolejny butik lub kolejna knajpa, a nie miejsce z pasją :)

Chyba poszłabym bardziej w butik bo rzeczywiście otwierając kawiarnie jest większe ryzyko niepowodzenia. 

Ja też. Wybrałabym butik bo bliżej mi do mody niż do gastronomii. Ale to wybór musi należeć do Ciebie i to Ty musisz się w tym dobrze czuć

Macie rację co do ubrań, one mogą poleżeć i się nie zepsują, mogę ewentualnie nie być modne. A z jedzeniem to już trudniejszy temat bo na drugi dzień to raczej tych danych kanapek się nie sprzeda 

W gastronomii teraz modna jest aplikacją tgtg lub foodsi. Można kupić tańsze ale nadal świeże jedzonko. Sama korzystałam lecz nie zawsze firma rozumiała ideę aplikacji..

W zasadzie kto w czym się czuje lepiej :) Ja siebie nie widzę w gastronomii :) W butiku już bym mogła pracować ;) 

Należy pamiętać ,że w gastronomii zazwyczaj początki to straty i większa inwestycja. W razie niepowodzenia więcej można odzyskać z butiku :)

Patrycja a korzystasz z tej aplikacji? Jesteś zadowolona? 

Przeprowadź badania rynku, aby zrozumieć, jaki rodzaj działalności jest bardziej poszukiwany i opłacalny w Twojej okolicy. Sprawdź także konkurencję w danej branży, aby ocenić, ile innych podobnych kawiarni lub sklepów już istnieje.

Pamiętaj, ze jeśli będziesz chciała otworzyć kawiarnię to podstawą jest dobra kawa:

https://www.tchibo-coffeeservice.pl/rozwiazania-dla-biznesu/dla-gastronomii/

Warto będzie na pewno skontaktować się z nimi. Mogą zaoferować Ci wiele wygodnych rozwiązań dla gastronomii. 

Mi sie wydaje ze wszyqtko zalezy os lokalizacji ;) i tam dobrac odpowiednia branze;)

Kiedy jadąc samochodem widzialam punkt strzyzenia przy przystanku;D maly pu kt budka jak z kebabem;) kurde tam ciagle co jechalam to byly kolejki;) 

Jeżeli jest dobra lokalizacja i dobrą fryzjerka to dużo osób do niej zaglada ;) lokalizacja ma znaczenie ;)

Fryzjerka dobra to tez bardzo myśle na topie :)

Trzeba wykorzystywać swoj potencjał bo to że jest w danym miejscu zapotrzebowanie na coś nie da nic jeśli będziemy mieć dwie lewe ręce :D 

Ważne żeby robić to co sie lubi, do czego czuje się serducho i zobaczyć mniej więcej czy Twój pomysł może się sprawdzić w okolicy.