Ospa u mamy

rikitikitam jak czesto brałas Heviran?

Ja mam ospe teraz, jestem w tej samej sytuacji mozna powiedziec. Mój młodszy synek ma 9 mscy i boje sie ze sie zarazi i jak to zniesie.
Co do Heviranu to nie wiem do końca jak go brać, jak byłam u dermatologa to kazała mi szybko wracać do domu i nie wychodzić i nie powiedziała jak go stosować, stosuje z ulotki co 6h

Z tego co pamiętam to stosuje się go co 4h z nocną przerwą. Powiem Ci że moja córa zniosła to super, ale za to zostalo jej bardzo dużo dziur i plam, w tym na buzi. Mam nadzieje że z czasem wyblakną.

beti2270 mój wątek został zamknięty, ja szukałam podobnego i nie wiem czemu nie znalazłam, chyba była za bardzo tym,wszystkim przerażona.

beti2270 Twoja historia z początku na prawdę była przerażająca i troche się przestraszyłam tego 1,5miesięcznego maleństwa, ale dobrze, że już masz to za sobą i że wszystko dobrze się skończyło. D\zięki za podzielenie się.

My już jesteśmy prawie po. Wysypało tylko młodszego i powiem Wam,ze jak tylko mu się pojawiły dwie krostki na głowie to ja od razu pobiegłam do lekarza, potwierdził ospę i od razu leki. Też dostal Heviran. Nawet nie kupowałam nowych, bo miałam jeszcze swoje i lekarz mi zaproponował,żebym nie wydawała kasy na syrop dla niemowlaka za ok 100zł tylko Heviran rozgnialała i podawała.
Moje tableki Heviranu to 800mg. dziecku miałam podawać 4razy dziennie (tak jak napisała rikitikitam) ale tabletkę dzieliłam na 4 części, czyli jedną tabletkę dziennie ale podzieloną na 4.

Młodszy synek, który ma teraz 10 miesięcy ospę przeszedł w miarę ok, dostał też zapalenia ucha, mimo tego , że bardzo na niego uważałam, bo wiedziałam, ze prędzej czy później dostanie to jednak ucho zachorowało. Ale już jest ok, krosty juz przysychają.

Mandarynka to mieliście przeżycia z ospą. Dobrze że już macie to za sobą i jest ok.

Dobry wieczór.
Okres wylęgania ospy wietrznej trwa ok. 3 tygodni. Choroba natomiast jest zaraźliwa, czyli Pani może zarażać do przyschnięcia ostatniego pęcherzyka.
Mało prawdopodobne, żeby Pani chorowała na ospę 2 razy więc ta wiele lat temu, może nie była ospą. Przypuszczam, że ta obecna nią jest. Pani córeczka może mieć p/ciała ale nie potrafię tego powiedzieć. Może zachorować. Dzieci chorują łagodniej od dorosłych. Można się dowiedzieć od pediatry czy nie podać dziecku profilaktycznie Neosine w syropie, jest od 3 roku ale czasem podajemy tylko mniejszą dawkę.
Kolejne szczepienie dziecka trzeba przełożyć o miesiąc bo nie wiemy, czy dziecko rozwinie ospę.
Proszę być w kontakcie ze swoim pediatrą.
Pozdrawiam