Samantka zanim zaczniesz cokolwiek aplikować lepiej zapytać swojego gina lub położoną. Jest wiele leków które na codzień są bezpieczne a w ciąży nie można ich stosować.
Gdy zachorowałam w ciąży to internista nie wystawił mi leków a odesłał do gina aby to ten zadecydował co mi wolno przyjmować a co nie. Maści przenikają przez skórę więc lepiej mieć pewność co jest bezpieczne dla maluszka
ja stosowałam Linoderm Plus, maść z alantoiną, 50 ml i mi pomogło pękł mi dzbanek z wrzątkiem 3 dni przed porodem…
Karolina.K Samantka dodała ten post w 2014 roku i nie sądzę, ze dalej potrzebuje pomocy hehe.
A ponadto jak się oparzymy to pierwsze o czym myślimy żeby załagodzić ból i to jak najszybciej, a na wizytę możemy się tak szybko nie dostać, a w Internecie można się dowiedzieć od innych Mam, co jest bezpieczne, a co nie
Post stary ale warto wiedzieć takie rzeczy. Nie jestem pewna czy można w ciąży ale u nas na oparzenia jest bardzo popularna maść na receptę argosulfan ale w pierwszej kolejności to trzeba schłodzić dane miejsce ale nie drastycznie by nie dostać szoku termicznego tylko stopniowo. Moja babcia używa też takiej domowej metody - obklada się startymi surowymi ziemniakami i jej to pomaga, tak samo na obrzęki od żylaków
Wyciąg z aloesu jest skuteczny i bezpieczny
Polecam Argotiab krem 2xdz
Aloes koi rany i jest naturalny
Wystarczy miejsce nawilżać często nawet zwykłą oliwką ;)
Ja oparzenia psikam octeniseptem, szybciej się goi i odkaża ranę
Domowe sposoby czyli okłady z miodu i wyciag z aloesu, mają właściwości bakteriobójcze i regenerujące, pomagają w proces gojeni. Babcia zawsze kazała tak robić i pomagało
Można spróbować Alantan plus ale w masc jest tłusta, szybko się wchłania jest wydajna. Ma w składzie alantonine i despantenol :) jeśli boisz się go zastosować możesz zapytać lekarza co o tym sądzi ja akurat go stosuje parę dni przed pobraniem krwi bo mam AZS i pojawia mi się czesto na zgięciach wysypka i ciężko znaleźć żyle w szczególności jak jest ciepło :)
Zależy też jak duże jest oparzenie i czy wyskoczyły bąble, skóra jest naruszona... w takim wypadku nie stosowałabym tłustych maści, sączące rany oparzeniowe lepiej zasuszyć i nie moczyć w miarę możliwości
W ciąży unikaj witaminy A. Zarówno w jedzeniu jak i w kosmetykach.
Lepiej natłuścić czymś innym chociażby masłem.
Daj znać którą metodę ostatecznie wybrałaś :)
pannaXoanna to chyba nie najlepszy pomysł z tym masłem...
Masłoma działanie nawilżające bez właściwość, które łagodzą poprzednie.