Drogie mamy, jakie obowiązki domowe mają Wasze dzieci? Ile maluchy miały lat, kiedy przydzieliłyście im pierwsze zadania? Czy planujecie zwiększać ilość czynności wraz z wiekiem? Dajcie znać, jak to u Was wygląda :)
U mnie córka 15 lat co sobotę sprząta górę tzn łazienkę myję, odkurza pokoje i myje podłogi i oczywiście swój pokój. Czasami jak mam coś do zrobienia w ogrodzie to sprząta cały dom. Mały 1,5 roku codziennie przed spaniem sprzątamy zabawki na swoje miejsce i on mi pomaga.
Syn ma 4 lata i narazie jego obowiązkiem jest utrzymywanie porządku w swoim pokoju. Ścielenie łóżka, odkurzanie, sprzątanie zabawek.
Mojw dziecko ma sprzątać zabawki. I dobrze sobie radzi z tym. Ale jeszcze to bobas 1+
Sprząta zabawki , nakrywa do stołu . Czasami odkurzy
Właśnie sobie zdałam sprawę, że moja 9cio latka praktycznie nie ma obowiazkow.. Chciałabym żeby chociaż utrzymała swój pokój w porządku ale i z tym ma problem. Jak ja coś robię, to nie powiem, przyjdzie i pomoże: zetrzeć kurze, upiec coś, posegreguje pranie i poskłada ze mną itp. Ale nie ma przydzielonych, swoich obowiązków. Muszę nad tym pomyśleć.
Właśnie nieraz słyszę jak dzieci mają swoje obowiązki a ja jak swojemu synowi lat 10. Powiem żeby złożył kołdrę za sobą albo poskładał ubrania to zawsze mówi że nie umie skakać , że włoży do szafy gdzie indziej , że nie umie skakać tak kołdry jak ja , to zaczęłam mu mówić że ma dać gdzie mu się podoba i złożyć kołdrę po swojemu bo długo mówiłam , " dobra , to zostaw ją to siebie " ale teraz stwierdziłam że bez przesady że czegoś musi się nauczyć i niech zrobi po swojemu ale coś zrobi. A drugi synek ma lat 6 sprząta zabawki po sobie , jest nauczony po mamusi że wszystko musi być na swoim miejscu . I puki co tylko tyle ale nie wiem czy dobrze ale młodszemu synkowi odpuszczam bo jest po chorobie nowotworowej mózu i po operacji ma dużo ubytków, problemy z wzrokiem , problemy z równowaga ale powoli go uczę i staram się tłumaczyć wszystko.
Mimo, że córka nie ma jeszcze 2 lat to ucze ją gdzie leżą książki i zabawki, misie i lalki już wie gdzie idą spać. Ale często sama łapie po mnie gdzie co się chowa. :)
Córka ma 8 lat i jej obowiązki to wychodzenie z psem , zascielanie łóżka, wycieranie kurzy u siebie w pokoju :)
Kargaw Super! Z wiekiem zwiększałaś liczbę obowiązków, czy w pewnym momencie ustaliłaś nowe zasady?
ewelkar899 Od dawna córka ma przydzielone obowiązki? :)
Lovi córka od 6 roku życia ma obowiazki, wczoraj nawet umyła naczynia sama :)
od 5/6 roku życia pojawiły sie obowiązki, teraz po jedzeniu wie że talerz wkłada sie do zmywarki, wie jak segregować śmiec tzn. nie wrzuca mi wszystkiego do jednego kosza tylko wie że kartkę papieru trzeba do niebieskiego. Raz w tygodniu w sobotę pomaga mi w obowiązkach, teraz do doceniam bo będąc w ciąży z drugim strasznie szybko się męczę, a odkurzanie sprawia mu radochę :) kurze też jak poprosze to u siebie w pokoju ogarnie :) Nauczyliśmuy sie już segregować zabawki na takie którymi się bawi, na takie które chce sprzedać (kasa idzie do skarbonki na nowy rower na wiosnę) i takie co są zepsute i trzeba je wyrzucić, w końcu nie chominkuje wszystkiego i nie mówi że to sie jeszcze przyda.... ;) Powoli powoli można wprowadzać i pokazywać co i jak sie robi ;)
Z wiekiem liczba obowiązków wzrosła. Teraz córka ma wybór zajmuje się małym albo sprząta. Jak jest ciepło to idą do ogrodu albo na spacer a ja na spokojnie sobie sprzątam. To już dużo
Obowiązkowo sprzątanie pokoju przed snem. Poza tym sami się kąpią i myją zęby. Starszy ma 8 lat, wiec ma obowiązek pamiętać o zadaniach domowych. Młodszy ma 5 więc na razie wystarczy. Mobilizujemy go do samodzielnego ubierania się. Oraz do utrzymywania porządku. Jak kończy zabawę to sprząta, ale to jeszcze nie wychodzi.
Mój ścieli łóżko i lubi odkurzać , ale wiadomo wszystko i tak potem trzeba po swojemu
Moja jeszcze jest za mała na obowiązki, ale staramy się razem sprzątać zabawki. Myślę, że z wiekiem będziemy stopniowo dodawać małe zadania, żeby uczyła się odpowiedzialności.
U nas na razie też tylko sprzątanie zabawek ale z czasem na pewno córka będzie miała jakieś swoje obowiązki w domu.
Ja chciałabym już od około roczku dawać dziecku jakieś zadania do wykonania, oczywiście będą to drobiazgi, jak schowanie zabawek do kartonika albo przyniesienie jakiegoś przedmiotu. I z czasem wprowadzać nowe zadania, wycieranie kurzy, układanie książeczek itp. Myślę, że coś takiego bardzo rozwija dziecko i uczy go odpowiedzialności.