Noże kuchenne

Proszę Was o poradę w zakresie wyboru odpowiednich noży kuchennych Chcialabym kupić sobie dobry komplet ale zastanawiam się na co zwrócić uwagę. 

Podepnę się do pytania. Ja mam noże thomas, ale ich nie polecam co chwilę mąż je ostrzy. Koleżanka chwaliła gerlach ciekawa jestem czy któraś z was je poleca? 

Ja mam zestaw noży z Gerlacha z drewnianymi rączkami. Same ostrza są super ale rączki szybko się niszczą. Polecam bardziej całe stalowe wtedy też można umyć w zmywarce. 

Totalnie nie jestem w temacie bo sie nie znam. Jakies tsm mam i moj je tylko ostrzy regularnie 

Nóż żeby był dobry musi swoje ważyć. Polecam noże Ambition 

Ja dostałam od męża nóż szefa kuchni, jeden, który zastępuje mi wszystkie inne. O, taki jak tutaj https://allegro.pl/oferta/noz-kuchenny-mistrza-kuchni-wzor-damascenski-stal-10009854036

Ja jestem z niego zadowolona.

Do jakiej kwoty byś chciała? 

Lekki czy bardziej ciężki stabilny? 

My mamy noże berghoff za naklejki z stokrotki.   Chodź  powiem że zwykły nożyk kupiony na jakimś bazarku czasami sprawdza się dużo lepiej. ☺️

Ja polecam fiskars

Fiskars są słabe, wykrzywiają się, szybko łamie ostrze. 

Mnie się bardzo podobają noże japońskie, głównie te miyabi 5000FCD https://zwilling.pl/nasze-marki/miyabi/noze-kuchenne/5000fcd/
Są przepiękne i z tego co oglądałam recenzję to także genialne w użytkowaniu. 
Ja niestety póki co mam jedynie zestaw stalowych noży z solingen, są dobre także, ale do tych co Wam pokazałam się umywają

Myślisz że do domu ktoś kupi takie drogie noże? 

Rozumiem jak ktoś jest kucharzem.. 

Monia czasami lepiej kupić droższe i żeby posłużyły a nie tańsze i co jakiś czas ostrzyć lub wymieniać .

Tak jak Kverve mam Gerlacha z takim drewnianym stojakiem. Niestety rączki są drewniane i się niszczą przy zmywaniu drewno ciemnieje. Ale ogólnie ostrza są dobre. Trzeba też zaopatrzyć się w ostrzałkę najlepiej tej samej firmy. 

Heh.. Aneczka jestem zawodowym kucharzem znam się na nożach 

Monia to dobrze że się znasz jak jesteś zawodowym kucharzem 

Monia to które byś poleciła do warunków dmowych? W rozsądnej cenie czyt. do 200zl :) 

Jeśli chodzi o lekki nóż to polecam wasabi nóż szefa kuchni badz Santoku (mi się lepiej sieka). 

Lepiej stabilne i cięższe to sunnecko niedawno jeszcze było trudno dostępne teraz nie wiem (mój ulubiony bynajmniej). 

Zrobię Wam jutro zdjęcie :) 

Warto sobie sprawdzić opinie w necie. Ja mam Fiskars i są spoko. :) W Media Mark były niedawno w promocji.