Niedożywienie

Ja też nie lubię wątróbki i szpinaku. Jednak jadłam bo jest zdrowy. Na wiosnę poszukam jakiś dobrych przepisów z warzywami. Może synowi posmakują.

Z tym gotowaniem to nie taka prosta sprawa. Ja ostatnio mam problem wymyślić co ugotować kiedy chlopcy dadza mi w kość;) Dobrze, że syn za bardzo nie wybrzydza i chętnie je ;)

Ja staram się także uczyć moich do wszystkiego jednak mają swoje smaki wiadomo nic na siłę 

Nadam szpinak i wątróbkę w nie dużych ilosciacj

Czasem ciężko jest dostarczyć odpowiednie ilości żelaza poprzez pożywienie. Konieczna jest wtedy suplementacja lub branie leków. U mnie niestety wyszły duże niedobory żelaza mimo prawidłowej diety - okazało się, że mam duże problemy z odpowiednim wchłanianiem. Testowałam różne leki zapisywane przez lekarza - obserwowałam jak reaguje na nie organizm i co 2 miesiące robiłam badania krwi, żeby sprawdzić czy poziom wraca do normy. Dopiero 3 lek pomógł. Także trzeba bardzo uważać, słuchać swojego organizmu i szukać pomocy lekarskiej, kiedy naturalne środki nie pomagają. 

Niektórzy naturalnie mają niski poziom żelaza i wtedy trzeba się kontrolować. Ja z reguły mam żelazo w normie, ale blisko dolnej granicy, pomimo jedzenia duzej ilościproduktów zawierających żelazo, moja mama tak samo. W ciąży natomiast żelazo leciało na łeb na szyję i zwykłetabletki nie pomagały, musiałam brać takie na receptę.

Ja alurat zelazo już mam w porządku ale kolezanka ma strasznie niski i ciagle suplementują 

Jeżeli nie ma się żelaza w normie to co jakoś czas kontrolować. Sama ostatnio spr poziom żelaza we krwii ale jest w normie.

No ja zawsze dokupuję badanie poziomu żelaza jak robię morfologię, Też często mam problem z anemią. A największy problem mam niestety z płytkami krwi. Teraz w ciąży dopiero mi spadły. 

patrycja mam tak samo z tym żelazem, chociaż w ciązy i teraz jka kp to mam całkiem dobre żelazo bo ostatnio robiłam badania. wydaje mi sie ze moje żelazo spada mocno przez obfity okres. wiec jak wróci mi okres to znowu bede musiała to kontrolować

u nas córka raz przeszła anemie i gługo wracaliśmy do normy z żelazem o teraz niestety co jakiś czas musimy sprawdząc poziom żelaza we krwi bo spada;( 

Aniss to musicie tego pilnować. 

Mi wrócił okres i też będę musiała tego żelaza znowu pilnować

No ja od lat co miałam okres to przez cały ten tydzień łykałam biofer folik żeby nie spadało mi żelazo i płytki. Też zawsze mam bardzo obfite miesiączki.

Ja akurat poziom żelaza w ciąży i poza nią miałam w normie. 

teraz już mam ok :)

Ja przy każdej ciąży miałam niedobór..