Niechęć do mleka- czy można temu zaradzić?

Dziewczyny czy znacie jakies sposoby aby "oszukać " dziecko do wypicia mleka. Moje dziecko budzi się w nocy i nadal nie chce pic mleka mimo ze jest głodna bo soku wypija ok 100-120 ml. Na razie znalazłąm tylko taki sposób ze mleko łącze jej pól na pól z jej ulubionym nektarem z bobovity i wtedy wypija a jeśli poczuje tylko smak mleka od razu wypluwa smoczek. Nie pomaga robienie kakao puchatek na moim mleku bo tez nie chce wypic. Co mogę jej podac do wypicia w nocy aby przespała do rana. Dodam ze kaszka przez smoczek również nie wchodzi w gre:(

Marta ja starsza corke karmilam 7 miesiecy, pozniej nie mialam mleka i czulam sie naprawde okropnie ze nie moge jej dalej karmic. Mimo ze walczylam o mleko to niestety nie udalo sie dluzej karmic. Teraz karmie mlodsza coreczke juz 7 miesiac i mleka mam nadal sporo wiec mysle ze poakrmie dluzej. A co do oszukania dziecka to nie mam pojecia co mozna zrobic, moze ona po prostu mleka nie lubi? A probowalas mleko smakowe dac? Ja bym w nocy dala wode, moze wtedy odzwyczai sie od budzenia w nocy, ponoc czesto to dziala.

tylko ze ona w nocy jest głodna i dopiero niedawno zaczela mi się budzic. Jak jadła mleko w ciągu dnia to w nocy się nie budziła- no może raz na tydzień jej się przydarzyło ale zjadła mleko i teraz idzie dalej spac. Mleko smakowe jest dopiero po roku wiec nie bardzo mogę jej go dac bo ma dopiero 9 mcy. Próbowałam wlac takiego domowego syropu z malin ale tez nie działa. Jedynie to to mieszanie mleka z kupnym nektarem bobovity bo ten sok uwielbia. Nawet w ciągu dnia jej tego soku nie daje tylko wode której od zawsze nie lubiła. A jak już dostaje sok to na maksa rozcieńczony. kiedyś piła mleko wiec czy to możliwe żeby mleka nie lubiła? Ona ogólnie to taki niejadek jest:(

A probowalas wieczorem dac jej wiecej jedzonka, kaszki, banana, czegos bardziej kalorycznego?

Tak próbowałam i teraz nie każdej nocy mi się budzi. Dzis przespała cała noc ale z soboty na niedziele 2 razy się budziła i niestety raz to się obudziła na dobre zjadła miseczke kaszki i nie chciała spac. Usnela dopiero za 1,5 godz.

Marta obawiam się, że dziecko mleka już nie będzie chciało. Jeśli lubi ten soczek z bobovity to mieszaj jej go dalej z mlekiem.

Wiesz co, skoro raz przespala to mi sie wydaje ze az tak glodna nie jest. Moze budzi sie z innego powodu. MOja cora przesypiala cala noc tylko na cycku, a od paru tygodni jej sie popsulo, chyba zeby ida, i budzi mi sie po kilka razy… Ja bym sprobowala dac corce jak sie obudzi wode, a wczesniej wieczorem nakarmic kaszka pod sam korek;)

Aniami próbuje jej dawac dużo ale nie zawsze to wychodzi bo jak jest chłodniejszy dzień to zjada więcej i nie budzi się w nocy a jak jest upał więcej pije i chyba nie miesci już tak dużo jedzonka i wtedy się budzi. Myslisz ze budzi się tylko tak po prostu? Sama nie wiem ale to by tyle picia wypijała nie bedac głodna-120 ml? Ehh to moje dziecko to dziwne jest najpierw odrzuciło cyca a teraz mleko. :frowning:
Beato wydaje mi się zw masz dużo racxji i niestety chyba trzeba się z tym pogodzić ze mleka już nie będzie piła. Ale nadal próbuje. Daje nam czas do końca sierpnia.

Marta moje dziecko gdy nie jest głodne to się nie budzi. Ostatnio mam problemy z karmieniem bo mam mało pokarmu. Moje dziecko chciało pić w nocy i dawałam pierś i dalej był ryk. Poszłam i zrobiła mm i się uspokoił.
Według mnie jeśli twoja córka nie byłaby głodna to by nie wypiła tyle picia. Ja na twoim miejscu nadal bym jej mieszała mleko z sokiem jeśli to jej smakuje.
Dobrze wiem, że mleka pokarmami stałymi do końca zastąpić nie można. Moje dziecko przy mleku zasypia i czasami pije go w nocy i rano. Co mam robić w nocy jak się obudzi. Chyba nie pójdę i mu kaszki nie zrobię.

Marta, ale moze Twoja corcia nie tyle jest glodna ile chce jej sie pic. Sama mowisz ze jak jest chlodniej to spi lepiej. Moja corka w upaly tez sie czesciej budzi i pije tylko chwile z piersi. Sprobuj dac jej wode w nocy gdy jest tak cieplo.

Marta, przecież wiesz ile zjazda w ciągu dnia, bo nie karmisz piersią. U mnie też teraz jest tak, że młody zjada trochę więcej mleka dopiero jak jest senny i zaczął budzić się ok północy na dodatkowe karmienie. W dzień zdaża mu się wypić 450ml mleka, do tego 80ml kaszy i 60ml obiadku, więc w porównaniu z 1100ml mleka z przed 3 mcy to spora róźnica na minus :frowning:

Aniami dziecko potrafi pokazać, że chce pić, a nie jeść. Moje dziecko gdy jest głodne weźmie mleko, ale gdy chce mu się pić chce soku, a mleka za nic nie weźmie.

No ale Twoj synek BEata jest starszy. A picie to picie.

Aniami dla dzieci jednak jest różnica pomiędzy mlekiem, a sokiem. Mleko może być traktowane jako posiłek, a nie jako coś co ugasi pragnienie.

Dziewczyny właśnie miałam pobudkę raczej na mleko bo dziecko wybudziło mi się na dobre- oczy szerokie i zaczęło popłakiwać. Dałam mleko pomieszane z sokiem i zjadła 170 ml mimo ze o 17 jadła serek a o 19.30 kasze manne. Wiec to raczej głód nie pragnienie bo dzisiejsza noc jest chłodna. Nadal szukam jakiegoś innego rozwiązania by wypijała więcej mleka. Próbowałam podać kakao ale nie chciała. chyba ona lubi takie kwaskowe smaki bo ten sok jest raczej kwaśny. Ehh nie wiem czym można zastapic ten sok aby więcej jednak mleka było niż pól na pól z sokiem

Kurcze Marta i tak dobrze, że dziecko pije mleko z sokiem. Nie wiem czym mogłabyś go zastąpić.

Marta a moze stopniowo dawaj wiecej mleka a mniej soku i sie przyzwyczai?

Aniami próbuje daweac więcej mleka a mniej soku i jeśli wyczuje mleko to już niestety nie wypije tego. Staram się żeby cos z tym zrobić na kozysc mleka ale już mi się koncza pomysły.
p.s dziś znow pobudka na 130 ml mleka ehh

Marta dziecko ewidentnie chce w nocy jeść.
A czy przed waszymi problemami z mlekiem dziecko też budziło się w nocy na jedzenie?

A probowalas robic to tak minimalnie? Wiesz, dac doslownie 10ml wiecej mleka a 10ml mniej soku i tak ze 2-3 razy, pozniej znowu odrobinke zmniejszyc ilosc soku.