Na co zwrócić uwagę przy zakupie wózka?

Drogie mamy, niedługo urodzę swoje pierwsze dziecko, jestem na etapie szykowania wyprawki itp. Rozglądam sie również za wózkiem, ale zupełnie nie wiem na co zwrócić uwagę?

Aleksandra na pewno zdążyłaś już zauważyć że na rynku dostępnych jest bardzo dużo modeli wózków. Wybierając wózek trzeba wziąć pod uwagę wiele aspektów:

• wygoda maluszka
  • cena wózka
  • czy to ma być wózek 2w1 czy 3w1
    Jeszcze nie jestem na etapie wyboru, ale rozglądam się (termin porodu mam na lipiec), ale będę mamą po raz drugi i mam doświadczenie wózkowe.
    A na kiedy Ty masz termin porodu? Najważniejsze wg mnie to duża gondola, wiosenne i letnie dziecko przejeździ w niej pierwsze 6-8 miesięcy życia - więc musi być wygodna i przestronna.
    Zwróć uwagę żeby w budce gondoli była zamontowana siateczka wentylacyjna, przy daje się też tzw podwójna budka, którą w słoneczne dni można zasłonić.
    Ponadto obicie - warto żeby można było zdjąć je do prania, zwłaszcza to wewnątrz gondoli.
    Rączka - najlepiej jeśli jest regulowana, zwróć uwagę zwłaszcza jeżeli mąż jest sporo wyższy od Ciebie, to zapewni mu komfort podczas spacerów z dzieckiem.
    Jeżeli będą sytuacje, że sama będziesz znosiła wózek lub pakowała do bagażnika, to dobrze żeby był lekki - czyli aluminiowy (ale też łatwiej go uszkodzić).
    Koła polecam piankowe, koniecznie z dobrą amortyzacją.
    Jeżeli będziesz wózkiem jeździła na zakupy to przyda Ci się też pojemny kosz na zakupy, najlepiej taki na zamek, żeby nie wypadły drobne rzeczy.
    W większości zestaw w komplecie jest też folia przeciwdeszczowa, ale tak naprawdę zdarzyło mi się jej użyć kilka razy.

Ja polecałabym zakupić jednak wózek 2w1, czyli gondola ze spacerówką, a fotelik (kołyskę 0-13kg) dobrej jakości i z atestami zakupić osobno, można dokupić adaptery do stelaża.

Jeśli masz pytania to pisz śmiało może będę mogła coś podpowiedzieć :slight_smile:

Najlepiej długa gondole wybrać bo dzieci nawet niekiedy do 8 miesięcy w gondoli jeżdżą nie każde dziecko usiądzie na 6 miesięcy więc warto sobie wyliczyć by gondola służyła jak najdłużej warto zwrócić uwagę jaką wysokość ma wózek bo wiadomo są różne ramy wózka część jest wyższa dla wyższych osób część jest niższa warto aby była regulowana rączka osobiście odradzam nosidełko z wózka 3 w1 mało bezpieczne lepiej kupić 2 w 1 i dokupić z atestem nosidełko samochodowe i adaptery do wózka. Przy okazji warto też zastanowić się nad waga wózka i czy na pewno chce się 2w1 czy 3w1 osobiście teraz zdecydowanie kupilabym wózek z sama gondola i takim by móc wpiac nosidełko samochodowe A spacerowke zdecydowanie osobno bym kupiła ale jak to sie mowi madry polak po szkodzie spacerowki z wozka 2 w 1 czt 3w1 są duże ciężkie A można lekka spacerowke kupić wygodniejsza bo dziecko też większe będzie więc osobiście warto przemyśleć też ten aspekt.
Zobaczyć czy koła mają amortyzatory. Oprócz tego warto zwrócić uwagę na mechanizm oparcia w spacerowce oraz mechanizm hamulcowy wózka niekiedy jest to plastikowa zebatka która coz może się szybko zniszczyć dlatego warto też na to zwrócić uwagę. Waryo też zobaczyć czy buda ma odpinane okienko w lato daje to dziecku przewiew A to się przydaje na gorące dni :slight_smile:

Wszystko zależy od preferencji tego czy będziesz musiała dźwigać wózek i na czym ci zależy. Ja np samochodem nie jeżdżę w bloku miałam windę więc waga wózka kompletnie nie miała znaczenie a wolałam duży i stabilny ma pompowanycg kołach. W przeciwieństwie do poprzedniczki spacerówka z wózka 3w1uwielbuakam mimo że byka duża. Była wygodna dla dziecka i dla mnie z powodu dużych kół i jeżdżenia po każdym terenie. Mój syn prawie do końca w niej jeździł. Dla mnie ważny był regulowany podnóżek w spacerowce, zdejmowany pokrowiec w gondoli, stabilny wózek, możliwość montowania spacerówki przodem i tyłem duży kosz na zakupy (nie jeżdżę samochodem). Ja miałam z dużymi i skretnymi kołami i u mnie działały super niezależnie od podłoża ale np w wózku koleżanki blokował się na płytkach stawały w poprzek co było strasznie niewygodne np wchodząc do klatki czy sklepu gdzie nie można było wózka obrócić.
A i jeszcze żeby spacerówka rozkładala się do pozycji leżącej. Nam przydało się to bardzo bo syn usiadł sam mając dopiero 9miesiecy a gondola była niebezpieczne dużo wcześniej bo nue było szelek a on się łapal boków o podciągal

Ja mialam wozek z firmy Tako byla opcaj 3 w 1 lub 2 w 1 kupiłam ta druga bo foteliki z zestawu czesto nie maja testu adac*** i dokupilam osobno fotelik maxi cosi wiec musialam zwrocic uwage czy dany wozek ma podejscie lub adaptery pasujace do fotelika ale to tez zalezy czy jezdzisz autem. Zwroc tez uwage na stabilnosc ja wybralam 4 kolowy uwazam ze jest stabilniejszy od tych z 3 kolami i ze lepiej amortyzuje. Wazna jest tez spacerowka na pozniejszy okres zeby rozkladala sie prawie na plasko zeby maluszek podczas snu mial wygode i zeby byly oslonki na nozki jak bedzie gorsza pogoda. Ja mieszkam w domu wiec do wagi wozka nie przykladalam az takiej wagi ale jesli mieszkasz w bloku bez windy to warto poszukac czegos lekkiego. Mi zalezalo zeby wszystko bylo osobno mianowicie stelaz ktory latwo bede mogla wlozyc do bagaznika gondolka z miekkim materacykiem, łatwo zdejmujaca sie tapicerka do prania i spacerowka z wkladka dla mniejszych maluchow ktora potem wyciagamy jak dziecko podrosnie i 5 punktowe pasy. Najwazniejszy bąć rownie wazny jest bezpieczny fotelik zeby naszemu szkrabowi nic podczas jazdy sie nie stało. Mysle ze napewno wybierzesz cos dla siebie i maleństwa na rynku jest duzy wybór i może dlatego tak ciężko nam zdecydować pozdrawiam

Dzięki wielkie za wszystkie komentarze, trochę mi rozjaśniły w głowie i nie wydaje się to być już takie straszne. Jeżdżę często samochodem, więc chicałąbym łatwo zapakować wózek do auta, mieszkam na drugim piętrze w bloku bez windy, niby nie wysoko, ale nie zawsze mąż bedzie mogł mi pomóc, dlatego też zastanawiam się czy wózek 2w 1nie bedzie za ciężki, lubię też wycieczki po różnym terenie i planuję chodzić na nie z bobasem, więc koła muszą dać radę w każdym terenie.
Jakie powinny być wymiary gondoli, żeby nie była za ciasna?

Ja kupiłam najdłuższą jaką była dostępna na rynku tzn 90 cm To jest jakieś 88 cm długości szerokość zwykle jest podobna

A rodzę dopiero w lipcu, także trochę czasu jeszcze mam, ale kompletnie sie na tym nie znam :frowning:

Aleksandra powiem Ci tak jeśli widzisz w lipcu to ja zdecydowanie polecam kupić z dużą gondola największa to ta 90 cm co ja pisałam aby dziecko cała zimę przejechalo w gondoli bo raczej siedzieć jeszcze nie będzie A w gondoli będzie cieplej zima niż w spacerowce. Dużo zależy też od twoich wymagań duże koła sprawdza się w każdych warunkach musisz też pomyśleć czy wolisz by były skretne czy jednak chcesz te retro duże każde mają wady i zalety te skrętne łatwiej się skręca wózkiem itd ale np zima gorzej i w niektórym terenie też. Niby mają blokady ale jednak inna jest konstrukcja A te retro na prosto coz każda powierzchnia dobra ale skręcenie trochę cięższe. Waga wózka też ma duże znaczenie trzeba będzie znosić ten wózek więc najlepiej wybrać lekki no i ja osobiście 2 raz nie kupilabym wózka wielofunkcyjnego spacerowka ciężka duża A dziecko coraz większe fotelik coz nie ma testów adac tzn zderzeniowych ja bym jednak osobno kupiła fotelik plus wózek gondola tylko tak by móc wpiac fotelik są takie A spacerowke osobno później wyjdzie tak samo mniej więcej koszt A wg mnie wygodniej będzie no i waryo też mówię zwrócić uwagę by były amortyzatory i warto też zobaczyć jak się składa i do jakich rozmiarów tak by zmieścić do auta.

Aleksandra pierwszy wózek miałam trzykołowy jane slalom - wbrew pozorom był bardzo stabilny, miał rozkładane szerokie oparcie - był cudowny! Prowadził się jedną ręką! Ale miał jeden minus - dość małą gondolę. Ale w zasadzie potrzebowałam jej tylko na okres zimowy wiec ostatecznie się sprawdziła, bo na wiosnę syn przesuadł się do spacerówki.
Ja tez mam termin na lipiec i będę szukała wózka z jak największą gondolą. Spacerówkę muszę przemyśleć jeszcze, bo chciałabym aby można było ją zamontować przodem i tyłem do kierunku jazdy, a wybór takich wózków jest bardzo ograniczony. Fotelik też kupimy osobno, wygodny dla malucha i z atestami.

Ja kupiłam wózek z firmy Adamex 2w1.
I wydaje mi się że będzie służył.

Najlepiej rozejrzeć się za wózkiem 3w1. Ma nosidełko, gondole i spacerowke. Wydaje mi się że to najlepsze rozwiązanie. No chyba że ktoś woli sobie dokupić spacerowke jakąś inną no to wtedy patrzeć za 2w1. Nie ma sensu kupowania wszystkiego osobno bo to też dużo pieniędzy na to idzie.

A Szymkowiak nie polecam tych 3 w1 z fotelikiem samochodowym gdyż ten fotelik dla malucha nie jest bezpieczny to jest taki antymandat po prostu nie ma testów zderzeniowych adac i nie jest dla malucha bezpieczny ale każda mama robi jak chce osobiście radzę osobno kupić lupine do samochody i adaptery do lupiny do wózka po prostu A jak się wszystko osobno kupi to nie wychodzi wcale tak drogo większość mam które znam i miały wózku 2w1 czy 3w1 i tak kupowało spacerówki bo są lżejsze niż spacerowka z wózka wielofunkcyjnego łatwo się składają i do tego mniej miejsca po złożeniu zajmują więc w zasadzie jak się kupi wózek gondola plus lupina i później osobno spacerowke to taniej wychodzi niż niekiedy wózek 2w1 plus lupina .

Co do fotelika ok choć js mislsm 3w1 ale co do spacerówki to nie wyobrażam sobie wozić takiego 6-8muesuecznegi malucha w tych mniejszych lżejszych. Takie dzieciątko dka mnie powinno mieć nadal wygodny duży wózek zwłaszcza że często jeszcze w nim śpi. Więc dla mnie spacerówka od wózka 2w 1 jest absolutnie nie do pominięcie. Mój jeździł w tej dużej prawie do 2lat. Ake wcześniej niż około 1.5roku nie zdecydowała bym się na mniejszą.
No ale właśnie te różnice wynikają z preferencji. I mama sama musi zdecydować co lepsze.
Ja np nue rozumiem fenomenu wózków typu parasolka dla mnie zarówno dla dziecka jak i dla matki są strasznie niewygodne i nigdy bym takiego nie kupiła a są bardzo popularne

To fakt kazdy z nas ma inne preferencje, jedni szukają jak najlżejszego bo np mama bedzie musiala znosic go z 4pietra a inni najwiekszej gondoli, bo wiedza ze to wygodne, gdy dziecka gdy mając nawet te 7czy8msc ma sporo miejsca. Inni za to wolą postawić na dizajn i mimo krótkiej gondoli kupią wozek, bo im się podoba :wink:
Chyba najwazniejsze kryteria wg mnie ktore wypisalam sobie na swoją liste ponad 3lata temu, gdy sama szukalam wozka :slight_smile:
Dlugosc gondoli
Rodzaj materacyka(pianka, kokos)
Wietrzenie gondoli od spodu plus siatka w budzie dla lepszej wentylacji w lecie
Material z ktorego wykonano (UV50)
Dobra wysokosc montowania gondoli (dla wysokich gondole na niskich stelazach sa niewygodne)
Waga
Do ilu kg posłuży
Amortyzacja
Spsob regulacji raczki(dwa przyciski po bokach, lub teleskopowo-dla mnie to jest wygodniejsze bo mozna zmienic wysokosc raczki jedną ręką)
Możliwość przekładania siedziska przodem/tylem do kierunku jazdy (spacerowka- chyba wiekszosc z zestawow 2w1 mata opcje)
Wielkosc po złozeniu
Czy siedzisko spacerowki sklada sie ze stelazem
Czy gondola sklada się bardziej na plasko np do bagaznika
Łatwosc zlozenia i rozlozenia
Wielkosc kosza na zakupy
Dodatkowa wkladka w koszu na zakupy (mielismy w bebetto, fajna sprawa)
Pozycja do spania jak najbardziej plasko w spacerówce
Zwrotnosc (wozki w stylu retro dla mnie to tragedia w prowadzeniu)
Fajnie jak mają dużą budę(spacerowka)
Regulowany podnozek(spacerówka)

Jesli chodzi o zestaw 3w1 w niektórych sklepach sa dobrane dobre foteliki i zestaw faktycznie wychodzi fajnie cenowo, dlatego warto tez taka opcję rozwazyc ale wczesniej koniecznie poprzymierzac stacjonarnie w dobrym sklepie z fotelikami lupiny, ktore beda pasowaly do kanapy naszego auta(musi osiagnąc dobry kąt po zamontowaniu).

Justyna to fakt, tez uwazam ze do 1.5roku dziecko powonno jeździć w wozku z dobrymi amortyzatorami (szkoda kregoslupa na wyboistych drogach). Sama mialam Elodie czyli parasolkę kupiony glownie na wylot na wakacje, gdy maly mial 1.5roku wlasnie aby nie leciec z wielkim i ciezkim wozkiem w 2 kawalkach i powiem szczerze ze to bardzo wygodny wozek na takie eskapady bo zostal z nami rowniez do jazdy juz po ppwrocie i pol roku, czyli do konca wozkowania synek w nim przejezdził, ale on ma duze siedzisko, duzą bude wiec naorawde dobrzr sie nim jezdzilo mimo iz wczesniej mialam takie samo zdanie jak ty :wink: ze parasolki to badziew, a jednak nie do konca :slight_smile:

Ogolnie teraz przy 2dziecku uwazam, ze jesli masz.mozliwosc odkupienia od kogoś wozka z gondola w super stanie to warto rozwazyc taką opcje. Choc duzo zalezy od dziecka… moje starsze dziecko pozno zaczelo siadac i w gondoli jezdziło ponad 10msc w ttm na koncowce zimą, dobrzr ze gondola byla duza.
Mlodszy siadal w gondoli majac niespelna 5msc wiec majac 5.5 musielismy wozic go w spacerowce, oczywiście na plasko ale musial miec pasy, bo w gondoli balam się ze wypadnie po prostu. Spacerówka z zestawu nie składała sie z siedziskiem, samo siedzisko tez, zajmowal bardzo duzo miejsca wiec kupilismy nową, ale tez typu od zestawu, niezbyt lekką ale rozkladana na plasko i fajnjej skladaną i to byl strzal w 10 :slight_smile:
Gdyby nie to, ze mielismy wozek.po 1 dziecku to kupilabym uzywana gondole a później po prostu nowa spacerowke fajniejszą niz te z zestawu i mimo ze baardzo kochalam nasz stary wozek i z bolem serca sprzedawalam to ciesze sie ze zmienilismy :slight_smile:

Owszem parasolka na zakupy czy na wakacje na chwilę pewnie fajna sprawa choć mnie by i tak szlak trafiał. Dla mnie te małe kółeczka i prowadzenie tego wózka to tragedia. A już te które mają dwie rączki o których nie da się równo prowadźic jedna Reka to w ogóle dla mnie masakra. Ja wychodząc na spacer bardzo często coś jadłam piłam kawe czy coś nie wspominając o tym że mam psa i musiałam z nim ba smyczy wychodzić o z wózkiem. Miałam okazję prowadzić trzy parasolki różnej firmy i dka mnie wszystkie były di D… Naczele z maclarenem który ms takie świetne opinie

Justyna nie chce tu zasmiecac watku, wiec na szybko odpisze bo w sumie nie o nim, ale Maclarenow fenomenu nie pojmuję bo on nawet w sklepie mi sie kiepsko prowadził na roznorodnym podlozu :wink: Nasza parasolka miala spore kolka i moze dlatego nawet w zimie dawalam rade, przy 2dziecku nie wyobrazam sobie dwoch rączek, to fakt jest to.mniej wygodna opcja jak chcesz cala droge miec druga reke wolną np by trzymac za nia drugie dziecko, dlatego sprzedalam ale ze starszym dzieckiem robiliśmy spacery po 7km wiec jadlam i pilam w trakcie praktycznie zawsze :slight_smile: tyle ze właśnie na prostej drodze i fakt, musialam zwracac na to uwagę, bo na wetrepach wolalam trzymac wozek obiema rękami… ale tak samo mam w jednoraczkowym takie zboczenie :wink:

A jeszcze fajnie poprowadzić sobie wozek po roznych nawierzchniach, chyba w kazdym sklepie ToyRUs jest taka mozliwosc. Jest kawalek trawy, kostki brukowej i drewniane pale. Wiadomo, że nie ma to jak wyjsc na prawdziwy spacer ale jakas namiastka innych terenów jest. Bo na gladkich plytkach to wiadomo, kazdy pojedzie bez wiekszych problemów :wink:

Justyna widocznie jeździłaś spacerówka po trudnym terenie, dodatkowym czynnikiem było jedzenie i picie w trakcie i do tego jeszcze pies. Nie ma wiec możliwości by w takich warunkach jakąkolwiek parasolkę dobrze się prowadziło. My mieliśmy pożyczonego maclarena, taka naprawdę parasolkę, bo ten wózek ważył chyba niecałe 4kg i ja byłam z niego bardzo zadowolona. Mimo małych kółek u nas dobrze się sprawdził, ale wiadomo nie jeździłam nim ani po plaży, ani po łące. Używany w małym miasteczku, do autobusu i po marketach (tu wiadomo luz bo proste nawierzchnie).

Ja mieszkam w dużym mieście. Ok chodniki nie wszędzie są super równe a krawężniki wysokie ake nie były to łąki a mino wszystko jak mówiłam dka mnie była to tragedia. Ale właśnie wiem że dużo ludzi jest zadowolonych. Aczkolwiek dla mnie chyba każdy z tymi małymi kółkami to tragedia. Przy czym wózek 21 mogłam bez problemu jezdzuc wszędzie okrecac otwierając gdzieś drzwi i prowadzić jedna Reka. Dodatkowo dziecko miało bardzo wygodnie kiedy spało

a finansowo jak to się opłąca, lepiej kupić wóżek 3in1 czy osobno fotelik, bo szłyszałąm, ze te foteliki w pakietach są takie sobie…