Mleko czy nie za wcześnie?

witam! nie należy sie tym martwić, większość mam pyta czy ten pokarm po porodzie będzie ty nie masz tego problemu bo wiesz że będzie. to sprawa gospodarki hormonalnej więc nie należy się teraz tym martwic tylko zakupić wkładki laktacyjne i juz zacząć się do nich przyzwyczajać

Powiele ywpowiedz koleżanek połoznych, że mleko w piersiach an tym etapie jest calkiem naturalnym zjawiskiem.

Oczywiscie, mleko mozesz miec juz wczesniej, tzn siare, ale nie musisz. Ja w drugiej ciazy mialam szybciej niz w pierwszej,w oby wystapila przed 7 miesiacem ciazy. Piersi przygotowuja sie do karmienia, wiec to dobry objaw:)

Ja nie miałam wypływu siary w ciąży ani przy pierwszym, ani przy drugim dziecku.
Przy córeczce w ogóle nie miałam pokarmu, a przy synku pokarm pojawił się dopiero po porodzie.
W ogóle u mnie przy córce piersi w ciąży się nie zmieniły, nie były bolące, a przy synku było widać wyraźną różnicę.

Ja pokarm miałam dopiero tydzień po porodzie a na początku taka żółtą siare ale dopiero po porodzie wcześniej nie miałam pokarmu.

Agusia jeśli po porodzie pojawiła się siara to wszystko było w porządku. Właśnie dla dziecka zaraz po porodzie siara jest najlepszym pokarmem.

tak to siara. nie masz się czym martwić. A Didisia ty też się nie martw. Ja co prawda miałam siarę w piersiach też dużo wcześniej przed porodem, ale to nie było jednoznaczne z tym, że po porodzie będę miała dużo mleka. Dopiero ok 3 dni po porodzie wszystko rozkręciło się na dobre i mleko aż kapało, więc nie przejmuj się Didisia. Jestem pewna, że nawet jeśli teraz nic nie odczuwasz, to po porodzie wszystko się ruszy. Tak już jesteśmy zbudowane :slight_smile:

D.Borukalo Didisia już dawno urodziła i chyba już nie karmi.

Mi w 30 tc także nic nie wypływa. Ale położna uspokaja, że to wcale nie ma wpływu na późniejsza laktację. To sprawa indywidualna:) koleżance zaczęło wypływać w 27 tc, ale tylko raz… przez jedną noc i do teraz nic… Tak samo wielkość piersi nie ma znaczenia czy matka będzie miała mleczko w piersiach. pamiętam kumpelę, piersi miała tak malutkie !! A wykarmiła trójkę dzieci ! I to tak, że hej, Matka Polka:) ! Mleko pojawiło jej się dopiero w 3 dobie po porodzie. I podczas ciąży nie miała, żadnego wypływu z piersi. To na prawdę kwestia indywidualna:)

Joanna ja mogę dodać, że każda ciąża u tej samej mamy to różnica w ilości mleka potem. Ja w pierwszej ciąży nie miałam w ogłe pokarmu, a teraz karmię prawie dwa lata. Córka była karmiona tylko mm, a synek jest karmiony praktycznie tylko piersią ( czasami mm jak sam chce, albo jak nie ma mnie w domu ).

Mleko pojawia sie czasem nawet wcześniej niż u ciebie, to po prostu szalejące hormony. Niestety, obecnośc mleka przed porodem nie da gwarancji, ze wykarmimy dziecko - do tego trzeba sporo chęci, cierpliwości, niepoddawania sie, gdy cos nie idzie lub gdy brodawki bolą.

Ja miałam jakoś w 16-17 tygodniu :wink: jak sobie przypomnę tą plamę na koszulce i ten szok po przebudzeniu to aż… :slight_smile: wtedy do mnie dotarło,że piersi zaczynają intensywną pracę :slight_smile:

Ja przez całą ciążę nie miałam w ogóle mleka a teraz karmie juz ponad dwa miesiące chociaż mleka nie Mam za dużo to jakoś z pomocą laktatora daje rade.

Ja będąc w ciąży zastanawiałam się czy w ogóle będę miała mlek, a to za sprawą małych piersi takie domysły…:slight_smile: Gdy urodziłam w 30tc moja psychika nie była w stanie jeszcze tego pojąć i udźwignąć, lecz moje piersi od razu stały się inne w dotyku, większe, pełniejsze…co utrudniało mi leżenie na jakimkolwiek boku, choć powiem szczerze, że był to najpiękniejszy ból dający świadomość, że dam mojej kruszynie to co najlepsze.

Zarówno wycieki jak i ich brak są w normie. Laktacja rusza na dobre i tak po porodzie, a jeśli piersi przygotowują sié do niej już w ciąży, to dobrze, tylko się cieszyć :slight_smile:

Hej, ja mam wycieki od 18 tyg. Lekarz mówi że to normalne (przyszła mama bliźniaków, burza hormonów )i nie mam się czym przejmować. Najczesciej mi ciekną w nocy ( gdy leże na bokach i je lekko gniotę) i jak sie schylam. Mam tylko nadzieję, że to źle nie wpłynie na moją laktację po porodzie :slight_smile:
A Didisia powiem Ci od kiedy mam wycieki, właśnie też czuję, że moje piersi stoją w miejscu.

Ja mialam juz w 5 miesiacu. U kazdej mamy pojawia się inaczej to raczej sprawa indywidualna, nie ma na to reguly;)

U mnie w 15 tc, u koleżanki wcześniej, a u niektórych w ogóle… natura jest nieprzewidywalna :smiley:

Witaj
Myślę że to siara tzw wydzielina która zostaje wydalana przed pokarmem jest to normalne nie masz się czym martwić wkładki laktacyjne i ok :slight_smile:

Wyciek spowodowany jest przez hormony , to mleko początkowe. - siara wytwarzana jest dopiero po porodzie (lub najczęściej w. III trymestrze ( najbardziej wartościowy pokarm dla maluszka ). Spokojnie, nie ma sie czym Pani przejmować. To natura i indywidualność każdej kobiety w ciazy. Pozdrawiam