Kochane, spodziewam się za niedługo dzidziusia. Będzie to dla mnie drugi poród.
Pierwszy poród był dla mnie tragiczny, bardzo chciałam urodzić naturalnie, niestety po 10h porodu naturalnego, KTG Zaczęło wariować ( nie wiem co było powodem, tłumaczę sobie że to papier który się zacinał bo kupili wtedy zły). Lekarz stwierdził brak postępu porodu, zatrzymało się na 6cm i skończyło się na cesarskim cięciu.
Wiem że teraz są o wiele lepsze wspomagacze poszerzenia szyjki. I bardzo chciałabym spróbować jeszcze raz. Czy wy też miałyście podobną sytuację?
Jakie metody przyspieszenia porodu Wy stosowałyście?
Tu chyba chodzi nie o szybsze wywolanie a zeby szybciej poszedl sam porod niektore rodza w 2h a inne w 18h
Ja kiedys czytalam ze znieczulenie moze opozniac wszystko. Czy to prawda to nie wiem bo nie zaglebialam sie w to, mialam dwie planowane cesarki
U mnie przy pierwszym porodzie był brak rozwarcia mimo sączenia się wód. Oxytocyna pomogła (bardzo źle ją wspominam) ale koniec końców dzięki oxy udało się urodzić naturalnie.
Teraz też się boję tego porodu, że znowu coś nie będzie chciało iść. Tym bardziej że lekarz powiedział że przy cukrzycy muszę mieć poród max w 40 tc, nie będziemy dłużej czekać jeśli nic się nie będzie działo.
Ja swoją oksytocynę również wspominam dość boleśnie i nieprzyjemnie. Fakt dostałam ją dopiero na sam koniec porodu, ale ból takich skurczy naturalnych, a po podaniu oksytocyny to niebo, a ziemia
U mnie właśnie poród był wywoływany, dostawałam zastrzyki od poniedziałku. W piątek rano stawiłam się na poród który miał być wywoływany. Ale ostatecznie z samego porodu to nie podawali mi żadnego znieczulenia do kręgosłupa. Dostawałam od samego rana oksytocynę, która nie pomagała zbyt dobrze. O 11 przyszedł ordynator i przebił mi pęcherz płodowy, wtedy dopiero poczułam skurcze. Więc nie mogę się wypowiedzieć na temat bólów bez tej kroplówki. Pamiętam że był prysznic i polewanie brzucha ciepłą wodą, a potem jeszcze gaz. Nic po za tym. Nie wiem i nie mam pomysłu jak mogłabym przyspieszyć poród i urodzić naturalnie. Dlatego pytam Was o poradę. Czy są jeszcze jakieś środki znieczulenia lub przyspieszenia samego porodu?
Wydaje mi się że samego porodu jako tako nie przyspieszysz. Raczej nie ma metody, która jest poparta jakimikolwiek badaniami. Jesli akcja porodu nie będzie szła, to po prostu nie pójdzie.
Jeśli chodzi o samo wywołanie akcji porodowej, to dużo osób mówi, żeby chodzić, pić herbatę z liści malin, aczkolwiek na to też nie ma dowodów naukowych. Często też się słyszy, że samo współżycie może wywołać poród.
Tak, to prawda znieczulenie zewnątrzoponowe może wydłużać poród. Jeśli kobieta rodzi bez znieczulenia wówczas II faza porodu nie powinna trwać dłużej niż 2h, a jeśli ze znieczuleniem nie powinna przekraczać 3h, więc takie godzinne okienko dłużej mamy.
Mi odszedł czop śluzowy w nocy, rano pojechałam do swojego lekarza. Już miałam rozwarcie- o ile dobrze pamiętam 2 cm, byłam przerażona to był 35 tydz. lekarz mówił, że z takim rozwarciem to niektóre chodzą i kilka tyg, mimo to dostałam skierowanie do szpitala, bo kiepsko wyszły przepływy. Nie miałam żadnych skurczy, czułam się zwyczajnie, myślałam, że mnie zbadają, zrobią ktg i wypuszczą do domu. Jakie było moje zdziwienie jak popołudniu trafiłam na trakt z lekkimi skurczami, a 20:20 urodziłam. Sn, bez znieczulenia.
O proszę! Czyli maluszek jednak się szykował do wyjścia! Ja od kilku tygodni też chodzę z rozwarciem i lekarz kazał się oszczędzać, żeby maluch był donoszony. Dzisiaj kolejna wizyta i już jesteśmy w 39 tygodniu, więc jestem ciekawa co dalej
Ja też miałam trudny pierwszy poród. Po 12 h prób lekarze jednak zdecydowali się na cesarkę bo akcja porodowa się zatrzymała przy 8 cm rozwarcia. Okazało się że córka była owinięta pępowiną. Podczas porodu byłam aktywna, różne pozycje przebierałam ale to i tak nie pomogło. Poród jest nieprzewidywalny, więc nigdy nie wiadomo jak się skończy. Teraz przy drugiej ciąży mimo wszystko chce znów spróbować rodzić naturalnie, mam nadzieję że tym razem pójdzie mi łatwiej.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.