Gonia ja robię tak
Przepis na masę solną:
*szklanka mąki
*pół szklanki soli
*pół szklanki ciepłej wody
I to wszystkie składniki? I co, odciskacie stopę, lub rączkę i dajecie do wyschnięcia tak?
walisz do piekarnika albo na słońce, ja przy takich upałach wystawiam na słońce, bo boję się popękania masy w piekarniku (u nas szalony piekarnik jest…)
…albo do piekarnika,ja do piekarnika nagrzanego na chwilę wkładałam:)
WoW:) Dziś wypróbuję napewno:D Dam znać jak mi poszło:P
CZy to samo sie tyczy ciastoliny? Tzn. CZy rownież dzieciaki 1,5 letnie mogą bezpiecznie sie nią bawiąc ( oczywiście pod nadzorem)?
Chyba tak,moja się bawiła
Dziewczyny dziś po raz pierwszy zaserwowałam synkowi zabawę z masą solną,chwilę się pobawił (jakieś 20 min) a później się znudził, na pewno będę próbowała jeszcze takich zabaw. Będzie fajna pamiątka bo na koniec zabawy zrobiliśmy odcisk dłoni mojego synka w masie solnej, już wysuszyłam, pomalowałam i teraz czekamy aż tata przyjdzie i mu pokarzemy
a my wczoraj bawiłyśmy się gliną. Oczywiście kawałek znalazł się buzi córki i miała niezłe blotko
super pamiątkę macie! my jutro z okazji roczku odbijemy dłoń i stopę
No to mi dalyscie pomysł na odbicie niski i stopki cireczku, bo jak pomalowalismy niski farba to nam taki troszkę pejzaż wyszedł, może z masa silna pójdzie nam lepiej
Piękna rączka:) A czym to malowałaś Dominika?? My wczoraj próbowaliśmy synkowi odcisnąć rączkę i stópkę… niestety… Gdy tylko ją przyłozyłam to ścisnął paluszkami i z nogą to samo…;/ Za bardzo go to interesuję… Więc niestety my jeszcze takiej pamiątki nie mamy;/ Choć dziś myślałam, żeby mu odbić jak będzie spał:)
Kurde ale fantastyczny pomysł;) my odbiliśmy z masie gipsowej małej stópkę w ieku 6 miesięcy , ale boje sie że z biegiem czasu moze popękać i tyle bedzie z pamiątki, dlatego na dwa latka zaserwuje odciski malowane na dużej kartce;) mażą mi się odciski moje męża i małej na ścianie, ale na razie nie wychodzę z takim pomysłem
Dominika ślicznie Ci wyszła ta rączka! Też bym coś takiego zrobiła ale tak jak gonia pisze jak syn będzie spał bo inaczej raczej się nie da pozyskać grzeczną stopę lub rączkę
Dziewczyny ja próbowałam kilka razy aż wyszła taka ładna,pierwsze próby kończyły się zgniataniem masy przez synka, fajne w masie solnej jest to że zrobiłam z powrotem kulkę, rozklepałam i znów mogłam próbować odbić. Pomalowałam lakierami do paznokci
kiedyś się w to bawiłam poczekam aż malutka trochę podrośnie będziemy razem się bawić
dziewczyny a słyszałyście o masie porcelanowej ??? Ja ostatnio zamiast masy solnej bawiłam się masą porcelanową z dziewczynkami które pilnuję jak ktoś będzie chciał przepis to mogę dać
Zabusia to daj przepis na pewno jakąś mama spróbuje.
a więc potrzebny klej magik ( ja używałam ) lub wikol, mąka ziemniaczana, sok z cytryny i oliwka dla dzieci lub olej, szklana miseczka i krem do rąk. Kleju musi być tyle samo co mąki ziemniaczanej ja dawałam po 6 łyżek płaskich dodałam 1 łyżkę soku z cytryny i jedną łyżkę oliwki dla dzieci . Najpierw zmieszałam płynne składniki później dodałam mąkę ziemniaczaną i wymieszałam i gniotłam do uzyskania jednolitej masy wcześniej posmarowałam ręce kremem do rąk lub opsybcie mąką żeby masa Wam się zbytnio nie kleiła do rąk i gotowe:) masa dość szybko twardnieje najlepiej trzymać ją w folii a potem w lodówce jak wam zostanie. Można potem arcydzieła pomalować farbkami ale białe też są piękne udanej zabawy
Niestety nie zrobiłam ostatnio zdjęć następnym razem wstawię zdjęcia z masy porcelanowej, ale pokażę Wam co dziewczyny zrobiły z masy solnej i makaronu