kiedy wasze maluchy zaczely siadac? moja ma nie cale 5 mies. ale juz dawno by chciala siasc, chociaz ja jej nie daje bo wydaje mi sie ze jest za mala. wczoraj polozylam ja do wozka na pól leżąco, ja patrze a ona siedzi
pamiętam podnosiła się już jak miała dwa miesiące tzn główkę i plecki wszyscy się dziwili że ona już tak robi,a siedzeć zaczęła jak miała 7 miesięcy
no główke to tez juz dawno podnosi dzieci sa zadziwiające
Pierwsze próby były gdzieś w 5-6 miesiącu. A pierwszy raz samodzielnie usiadł mając 7 miesięcy, było to w drugi dzień świąt Bożego Narodzenia- nie da się zapomnieć
Mój dopiero teraz sam z pozycji raczkującej czy z brzuszka sobie siada (skończone 8m), a dużo wcześniej siedział jak się go posadziło ale tak nie jest zbyt zdrowo więc starałam się unikać i najczęściej siedział tak jak był u kogoś na kolankach i przy jedzeniu.
U nas próby podciągania głowy zaczęły się niecały miesiąc temu, podczas gdy wszystkie koleżanki wokół zachwalały, jak to ich dzieci szybko garnęły się do siadania. Każde dziecko ma swój rytm i na każde przyjdzie w końcu czas, więc tak naprawdę nie martwię się, że moja córcia skończy na dniach 5 miesięcy a właściwie dopiero co przybiera się do siadania. Nic na siłę
Moja też koło 5-6 miesiąca podejmowała pierwsze próby samodzielniego siadania, to miłe uczucie gdy na naszych oczach dziecko staje się samodziwlne
Moja córcia dokładnie dziś skończyła 7 miesięcy - siedzi samodzielnie (bez poduszek, podpórek itd) od jakiegoś tygodnia, może 2 - tak że praktycznie z pozycji półleżącej sama siada. Wcześniej posadzona przy podusi siedziała już w wieku 5 miesięcy. Bardzo szybko zaczynała podnosić główkę i napinać nóżki w pozycji leżącej - tak jakby chciała usiąść. Wiem że za szybkie siadanie nie jest dobre dla maluszków, ale co zrobić gdy same się do tego garną? Zabraniać? Kłaść na siłę??
Każde z naszych dzieciątek jest inne i rozwija się w swoim indywidualnym tempie. Starsza córcia co prawda siedziała w podobnym wieku - choć może była szybsza ok 2 tygodni.
Najgorsze co można zrobić - tak uważam - to rozglądać się dookoła i porównywać nasze pociechy. Wiem, że tak robimy no bo jak inaczej
Ale spokojnie nie przejmujmy się jeśli koleżanki dziecko siedzi już w 5 miesiącu a nasze jeszcze nie
Moja córcia zaczęła siadać w 5 miesiącu. Teraz Ma prawie 7 miesięcy i siedzi sama bez żadnych poduszeczek w około.
Zgadzam się z wypowiedzią powyżej - dokładnie każdy maluszek jest inny i w innym tempie się rozwija, ale nie oznacza to,że jest słabszy.
nie sadzałam synka na siłę nigdy, nie podpierałam poduszkami. Podciągal się sam do siadania w leżaczku aż zaczał w nim siedzieć, potem przyszedł czas na pełzanie i 3 dni temu sam z pozycji właśnie pełzająco-raczkującej usiadł. Teraz siada sobie sam za każdym razem, ma 10 miesięcy. Nie zmuszałam do niczego bo wiem że takie sadzanie na siłę i podpieranie poduszkami może przzynieść więcej szkody niz pożytku. Dzieci siadają wtedy, kiedy sa na to gotowe.
Nie brałam sobie do serca jak wszyscy mówili że oooo on juz taki duzy i nie siedzi, bo za wolno się rozwijia - nic bardziej mylnego. Lekarz dokładnie wszystko mi wyjasnił więc czekalam cierpliwie a syn rozwija sie wzorcowo:-)
Mój mały miał 8 miesięcy jak zaczął siedzieć, a pomógł mu w tym jego największy przyjaciel pies I w ten sam sposób nauczył się też raczkować z niewielką pomocą rehabilitacji :)Wszędzie za psem pełzał
Moja córcia usiadła na 1,5 tygodnia przed ukończeniem 7 miesięcy. Cały czas ćwiczy siadanie, ale jeszcze nie siedzi samodzielnie. Wiem, że są dzieci, które w jej wieku siedzą juz same. Ja jednak Małej nie poganiam, nie podpieram poduszkami i nie pomagam. Przyjdzie czas, że plecy się wyrobią i nie będzie potrzebowała podpórek innych niż swoje ręce
Nasz księżniczka usiadła w wieku 8 miesięcy a w 10 miesiącu zaczęła ganiać
u nas dopiero zaczyna sam siadac a ma 8 miesiecy
moja zaczeła siedzie jak miała 6 miesiecy a sama sie podnosiła do siedzenia jak miała 7 dzieci sa nieobliczalne i sprytne;)
Wczoraj idąc z moją córeczka do parku zobaczyłam coś przerażającego, mianowicie kobietę która niosła na rękach niemowlę przypuszczam ze ok 2 miesięcy moze 3 i wózek w którym oparcie było postawione na siedząco, tak się zastanawiam czy ludzka głupota nie zna granic?
Hmmm… u mnie maluszek się donosił w 2 i połowie mieś. Teraz ma 3 i tydzień i jak lezy to płacze … w pozycji siedzącej czuje się znakomicie ale ja bardzo martwię się o jego kręgosłupek … To stanowczo za wcześnie staram się mu podkładać ubitą podusię z pierza pod plecki żeby był w pozycji na półsiedząco ale to guzik daje ;D chyba że poprostu uwielbia mamy kolanka ;D
nasza mała usiłowała siadac jak miała 3 miesiące, jednak nasza pani doktor zabroniła pomagać i dopingować, podobnie czytałam o podkładaniu poduszek w celu pomocy dziecku, ja tego nie robiłam i nie miałam zamiaru robić mimo iż słyszałam i od jednej i od drugiej babci.
Poduszki do podkładania tak! ale jak już siedziała służyły do ochrony małej jak i regału w razie upadku,
nie pomagaliśmy ani w siadaniu ani w chodzeniu małej.
Na wszystko przychodzi czas nie ma się co spieszyć
Patrycja.Pawlak ja miałam to samo z moim synkiem, gdy miał 3 tyg nie chciał leżec, tylko chciał siedzieć na kolanach, i żadne próby położenia go nie dawały rezultatu, a gdy go posadziłam na kolanach to był przeszczęśliwy:) Mój synek za niedługo kończy 5 miesięcy i chwileczkę siedzi sam:) Ale staram się go nie przemęczać, bo wiem, że gdy tak siedzi to jest zmordowany:P
Moj synek mial 6 mcy i sam siedzial, tez nie chcialam żeby robil to za szybko, lekarze mówią, ze za szybko to zle bo kregoslupek moze sie krzywić itp. Moj synek byl bardzo silny od urodzenia, na drugi dzień po urodzeniu na kilka dobrych sekund podnosil glowie leżąc na brzuszku, lekarz aż powiedział “mama czy ty widzisz jakiego masz silnego dynka?” a ja myslalam, ze wszystkie dzieci tak maja ;p myślę, ze każde dziecko ma swoje tempo, 5 mcy to szybko, nie zachęcać ale jak samo będzie soedziec to na sile nie ma co dziecka klasc…