Machanie przecząco główka

Witam moja córeczka ma 10 miesięcy. Zauważyłam, że od pewnego czasu macha przecząco głową na boki. To się powtarza często w ciągu dnia, czytałam, że po prostu dziecko ma za dużo bodźców i mu wariuje blednik oraz że to reakcja rozwojowa. Czy któraś mama też tak miała że swoim maluchem?

Mój synek zaczął tak robić ale ma 15 mc więc myślę ze to jednak niestety nie to samo. Zawsze mozesz o tym wspomniec na wizycie kontrolnej u lekarza.

Mój młody miał taki etap że ma hal główka było to ok 12 mc ale nie trwało to jakoś długo i nie robił tego często.

Moja córka miała podobnie ale machała głową przód - tył. Akurat jakoś byłam u neurologa i pokazałam jej nagrany filmik i powiedziała, że dzieci robią tak bardzo często bo wtedy wiruje im błędnik i podoba im się to uczucie. Samo przeszło i nic z tym nie robiłam.

Ja bym się nie martwiła. Dzieci lubią się tak pobawić, czy może nawet rozładować nadmiar emocji i bodźców.
Jeśli problem się pogłębi, albo córka przez kilka miesięcy nie przestanie tak machać główką, to wtedy bym się martwiła.

Moja córka tak ma :slight_smile: Mniej więcej od 10-11 miesiąca. Ale macha przecząco głową jak ją się o coś pytamy. Śmiejemy się, że słowo “nie” opanowała na wszystkie możliwe sposoby :slight_smile: Teraz ma trochę ponad 12 miesięcy i już rzadziej tak robi :slight_smile:

Mój synek również macha główką przecząco jednak mnie to nie niepokoi bo widzę że on tak robi dla zabawy. Zaczął tak machać jak miał 4 miesiące i był kołysany u babci w wózku na paski i później tak machał bo chciał żeby jego pokołysać

Moje tez tak robilo, ale z czasem samo z siebie przestalo po prostu.

Nie przesadzałabym z wariowaniem błędnika, dziecko moze po prostu to lubic. 

Dzieci tak mają, z czasem wyrośnie z tego.

Moja córka już przestała. Ma 14 miesięcy. 

Może tak jej się spodobało. Dzieci jak coś nowego nauczą się to to powtarzają. Nie ma co panikować. Poczekać. Minie jak coś innego się spodoba;)

Mój syn najczęściej macha główka na boki jak usłyszy muzykę, taki typ bujania który od męża w sumie odgapil :)

Moja córeczka nauczyła się od innego dziecka i też jakiś czas tak robiła ale przeszło jej

Nasz Syn też tak robi, ale wg mnie dla zabawy - czasem kręci tak energicznie, że nawet próbuję go uspokoić, żeby sobie coś nie zrobił :) teraz próbuje przy okazji mówić "nie nie nie" (ma 12 miesięcy)

Czasami dzieci tak robią i śmieją się przy tym