Z własnego doświadczenia powiem Wam że z każdym dzieckiem jest inaczej. Jednych można szybciej drugich później szykować na zmianę łóżka.
My swojej pierwszej córce odstawilismy łóżeczko jak miała ponad 2,5 roku. Z kolei druga córka ma 2lata I 2 miesiące i już od dłuższego czasu nie chce spać już w łóżeczku A od kilku dni w południe chce zasypiać tylko i wyłącznie w łóżku swojej siostry �
My łóżko zmieniliśmy córce jakiś miesiąc temu, czyli miała ok. 14-15 miesięcy. Ale to spowodowane jest tym, że w listopadzie będzie u nas drugie bobo i łóżeczko niemowlęce będzie dla braciszka. Rozglądałam się z wieloma lóżkami, ale ostatecznie padło na lóżko z Ikei. Obecnie jest ono przystawione do Naszego łóżka, aby młoda nie spadła, ale już niedługo będziemy odstawiać.
obrazek kiepsko się wstwił, więc podaję link: https://www.google.com/url?sa=i&source=images&cd=&ved=2ahUKEwi77oLiroTkAhUppIsKHWqVAP4QjRx6BAgBEAQ&url=https%3A%2F%2Fallegro.pl%2Fikea-kritter-lozko-dzieciece-rama-dno-bialy-i7648490192.html&psig=AOvVaw0u4Va1myJ4d1vr1CI-IcBF&ust=1565940942283711
Pchela bardzo dobrze że już odstawiliscie łóżeczko bo najgorsze co może być to tak z dnia na dzień powiedzieć że teraz ty śpisz tu bo w łóżeczku będzie spał bobasek....dziecko też ma uczucia i trzeba robić zmiany stopniowo...fajna opcja z tym łóżkiem dostawionym do Waszego - nie spadnie to raz a dwa jak coś nie tak w nocy nie musisz wstawać
Moja siostrzenica spała do prawie 3 r.ż. w łóżeczku, a moja gwiazda będzie spała zapewne dotąd, -aż może za jakiś czas- rodzeństwo jej nie wygryzie z łóżeczka hihi :):)
Łóżeczko zastąpiliśmy bardziej dorosłym łóżkiem jak syn miał około 2lata6miesięcy. Zmianę powiązaliśmy z pójściem do przedszkola. Syn dobrze to przyjął, bo mówiliśmy mu że duzi chłopcy śpią w większych łóżeczkach.
Ewcia - właśnie o to Nam chodziło. Aby nie miała szoku w związku z nowym członkiem rodziny :) Dodatkowo w ciąży ciężko mi było się już przechylać przez te barierki w lóżeczku :)
My musieliśmy szybko zmienić łóżeczko dla synka, bo w zwykłym 60/120 się nie mieścił. Na 3 urodziny dostał nowe łóżeczko, w którym trzeba było wejść po drabince, bo niestety nie mieliśmy miejsca na większe normalne łóżeczko. Mąż je przerabiał na niższe i tak, bo było zbyt wysokie, ale jak się przeprowadziliśmy to zostało ucięte i teraz jest idealnie, rozmiar 80/160, także jeszcze trochę mu posłuży :)
powiem jeszcze tak, że warto tez kupić dla dziecka ochraniacz na materac :) Nie dość, że materac bedzie czysty niemal cały czas, to macie tez pewnośc, ze dla dziecka taki ochraniacz jest bezpieczny, ja swój kupiłam na https://ochraniacz-na-materac.pl/podklady-na-materac/28-80x200.html
Córa ma 2,5 i na razie nie planuję tapczaniku, poczekam na remont i wtedy wstawimy łóżko piętrowe ;) Syn będzie spał u góry, córa na dole z barierkami.
Dla mnie koniecznie muszą być barierki chociaż tak do połowy ciałka. Moja lubi się wiercić więc bałabym się że po prostu spadnie.
Synek ma niespełna 2 latka i postanowiliśmy kupić mu łóżko;) 200×90cm. Duże, fajne , akurat trafiliśmy na promocję i udało nam się wyrwać za 800zl. Mam nadzije ze posłuży mu jeszcze trochę.Synek zadowolony od samego początku. Pomagał nam skladac swoje nowe łóżko. Oczywiście jest barierka co by nie spadł w nocy na podłogę. :) Bo ma tendencje do takich sytuacji:)
Ja moją córkę przełożyłam do większego łóżeczka jak skończyła 2 latka.
u nas była akcja ze zaczeła się wspinac po szczebalekach w łożeczku i nie chciałam ryzykowac ze kiedys wypadniee z niego i coś sobie zrobi. kupiliśmy takie łożko dziecięce 80x160 i tak bardzo od poczatku jej sie podobało ze nie było problemu żeby spała sama :)
łożeczo ma barierki i w nogach po jednej stronie jest wyjście więc jak sie budziła to mogła sobie sama wyjśc z łożeczka. Wszyscy tą zmianę odczuliśmy pozytywnie. Mam tez wrażenie ze mała zaczeła lepiej spać w nocy :)
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.