Łóżeczko

Hej :)

Do którego roku życia w łóżeczku spały Wasze pociechy? ;)

I czy używaliście/używacie baldachimu? Jeśli tak to do kiedy?

Oraz jaką pościel macie w łóżeczkach, wzory dziecięce (misie, księżniczki, sówki) czy kwiaty itp.

Anetko, zobacz tylko czy nie jest bardzo “zużyty” tzn.: czy nie ma odkształceń, odgnieceń (w tym miejscu jak dzidziuś leżał), czy nie jest pokrowiec albo gąpka rozdarta. Jeśli żadnych uszkodzeń nie widać, to nie ma powodu, żeby go zmieniać:) No chyba, że chcesz mieć nowy:) albo jakiś wypasiony:)

Dolaczam sie do tego co pisze Gonia. A materacyk wystarczy po prostu wyprac samemu albo w pralni.

Dziekuje za odpowiedz :)) Zostane przy tym co dostalam bo wyglada jak nowy ale troche moja rodzina mnie nastraszyla ze nie moze dziecko spac na materacyku po innym dziecku dlatego chcialam sie zorientowac jak to jest wkoncu … Ah te zabobony:))

Witam,
ważne jak długo korzystało z niego wcześniej inne dziecko. Moim zdaniem można by było sprawić nowo narodzonemu dziecku nowy materac, gdyż podstawową funkcją materaca jest odpowiednie podpieranie kręgosłupa i dopasowanie się do niego, a w używanym materacu mogą być odkształcenia niewidoczne gołym okiem. Polecam materac lateksowy.

O ile dzidzia będzie spała w łóżeczku a nie przy mamie czy w wózku:-)

Materac lateksowy to ok. 170 zł, nie? A jak małe dziecko śpi z mamą przy cycu, to wymieniacie też łóżko lub materac w łóżku mamy? Pierwszemu dziecku kupiliśmy materac kokos-gryka. I wiecie co? W łóżeczku prawie w ogóle nie spało:)
Jedyne, czego bym się obawiała-to nie odkształceń, a jedynie pochodzenia. Bo odkupując od nieznanej osoby, nigdy nie mamy gwarancji, czy nie pali się w tym domu lub czy nie ma tam zwierząt, na sierść których nasze dziecko może okazać się uczulone.

Agulka, pisałam z własnego doświadczenia, moje niemowlę nie śpi z nami w łóżku, ma 4,5 miesiąca i od początku śpi w swoim łóżeczku, w którym ma materac lateksowy, z którego jesteśmy zadowoleni - materac co jakiś czas obracamy, aby nie doszło do trwałych odkształceń lub tylko w jakimś miejscu.

Moja mała ma materac gryczano kokosowy mimo iż ma 1,6roku śpi na stronie kokosowej i musi na nim być położona kołdra inaczej nie chce spać niedługo planuje przejście na wersalke lub łóżko jednak nie wiem czy to nie za wcześnie? W dzień mała śpi na wersalce w nocy w łóżeczku zasypia też na na wersalce,

Nie “gniewam się” ;-), tylko chciałam być dobrze zrozumiana - polecam taki materac, choć wiem, że jest drogi (osoba pytająca sama sobie oceni), tak ogólnie nas z mężem też nie stać na takie drogie zakupy, ale odłożyliśmy trochę pieniędzy i chcieliśmy “zainwestować” w dobry materac, gdyż posłuży on na kilka lat - sami także jakiś czas temu sprawiliśmy sobie taki materac, gdyż w ciąży bolał mnie kręgosłup i po zakupie i leżeniu na takim materacu czułam się bardziej wypoczęta - stąd wniosek, że jeżeli mi dobrze służy, to mam nadzieje, że dzieciątku także :slight_smile:
Pozdrawiam :slight_smile:

Ja uwazam, ze to zalezy jak dlugo inne dziecko korzystalo z materacyka :slight_smile: np.moj starszy synek (w przyszlym miesiacu bedzie mial 2 latka) ma materacyk gryka-kokos i spi nadal w lozeczku, nigdy nie zsikal sie na lozeczko, zalatwia sie na kibelek ale na noc ma zakladana jeszcze pieluszke “na wszelki wypadek” wiec jak moj drugi synek wyrosnie z kolyski to nie bede miala oporow zeby dostal materacyk po starszym :slight_smile: tylko, ze ja tez dokladnie wiem po kim jest materacyk i sama mam wszystko sprawdzone, teraz cen materacykow nie sprawdzalam, ale ten gryka-kokos w razie czego drogi nie jest, ok.70zl w sklepie a przez internet jeszcze taniej :slight_smile: przemysl dobrze sprawe, zebys ty mogla spac spokojnie a nie sluchaj zadnych dyrdymalow od innych :slight_smile: pozdrawiam

Ja również, podobnie jak weronika mam materac lateksowy, jest rewelacyjny, może i jest znacznie droższy od zwykłego, ale my również mamy łóżeczko używane więc stwierdziliśmy, że w to miejsce możemy zainwestować w porządny materac. Ponadto ten materac ma 5 lat gwarancji, więc powinien na minimum tyle wystarczyć.
Wydaje mi się, że szczególnie przydatny taki materac stanie się dla tych którzy zdecydowali się na zakup łóżeczka przekształcanego w łóżko, po odpięciu boczków, mamy pewność, że maluszek w dalszym ciągu “zdrowo” śpi.

myślę że warto kupić nowy materac

Materace nie są drogie, ale jeżeli mamy używany i jest on nie zniszczony, ani zniekształcony to myślę ze nie jest potrzebne zakupowanie nowego. My mamy używany i jakoś nie widzę żadnych wad. Tylko trzeba dokładnie obejrzeć taki używany, ponieważ niektóre są faktycznie zjechane.

Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości nawet gdy nie widać na pierwszy rzut oka, że materacyk może być zabrudzony itp. to lepiej kupić nowy dla malucha. Materace tak jak ktoś napisał, nie są bardzo drogie a będziesz miała pewność, że dzidzia używa go od nowości. Ja nawet jakbym dostała łóżeczko z materacykiem to od samego początku wiedziałam, że to jedyna rzecz, w którą na pewno zainwestuję. Co innego wózek, ciuszki czy zabawki. Na materacyku taki maluch spędza najwięcej czasu i może właśnie warto aby był nowy :slight_smile: ale to moja prywatna opinia :slight_smile:

Co do materacyków czy wózków to uważam ze i jedno i drugie powinno być dobrej jakości, ale co moge powiedziec z doświadczenia;) niektórzy rodzice spią z dziećmi a raczej dzieci z rodzicami i tutaj już taki perfekcyjny wybór materaca nic nam nie da, gdy dziecko będzie spało z nami;)

Ja bym kupila nowy. Nigdy nic nie wiadomo. Nie masz pewnosci ze materac ktory byl uzywany nie byl kiedys posikany albo nie ulalo sie mleko. To sa bakterie a do pralki materaca nie wsadzisz. A materac to inwestycja na pare lat.

Sprawdz w jakim stanie jest materac. Jesli jest bardzo zurzyty , ma plamy bo np dziecko moczyło się w nocy to lepiej kupić nowy . A łóżeczko to jeżeli dobrze wygląda i sie nadaje to możesz zostawić .Ale to ty musisz sama ocenić :slight_smile:

Najlepiej kupić nowy. Materace się odkształcają, dopasowując do ciała, czasami są to takie odkształcenia, których na pierwszy rzut oka nie widać. Poza tym koszty nowego materaca nie są jakieś strasznie duże. Do 100 zł można kupić coś fajnego.

Jeśli materac jest w dobrym stanie, zadbany, bez plam, nie ma odkształceń myślę, że nie warto kupować od razu nowego. Chyba, że po jakimś czasie zobaczysz, że coś z nim jest nie tak. Wtedy jak najbardziej zdecyduj się na zakup nowego.