Parę lat temu przeżyłam traumę u stomatologa. Maiłam do usunięcia tylko ostatnią 8 i to był mój jedyny ząb uszkodzony.Lekarka uparła się że jest do wyleczenia i się zgodziłam.
Niestety został mi źle wyczyszczony kanał i w następstwie poszło mi dołem i po kolei zaczęły się psuć zęby tuż przy dziąsłach. Mogłam zareagować od razu, ale strach mi nie pozwalal. Jak juz sie zdecydowałam to zdążyłam wyleczyć tylko 3 zęby ponieważ dowiedziałam sie że jestem w ciąży. Kolejna pani stomatolog powiedziała ze w pierwszym trymestrze się nie leczy zębów, więc uwierzyłam. Poczekałam i wróciałm z powrotem. Na wizycie usłyszałam że ma stosownego znieczulenia bo te już będą bolały. Ręce mi opadły. Niestety wkrótce się dowiedziałam że mam ciąże zagrożoną i nawet nie zapytałam mojego lekarza prowadzącego o ten problem. Odpuściałam a to byl błąd bo smialo moglam zrobić jeszcze dwa maleńkie ubytki.
Wróciłam teraz do jeszcze innej i się dowiedziałam że zęby w ciąży należy leczyć, a znieczulenie podaje się bez adrenaliny, która i tak ma niewielki wpływ na pojawienie się przedwczesnych skurczy.
Ponad to próchnica żle działa na płód i może się stać przyczyną poważnych komplikacji jak np przedwczesny poród czy zakażenie wewnątrzmaciczne.
Natomiast mnie i tak dyskwalifikowało leczenie ponieważ musiałbym mieć badanie rentgenowskie a takiego w ciąży lepiej nie przeprowadzać.
Na dzień dzisiejszy mam wyleczone wszystkie ale zajęło mi to ponad pól roku.
Z tego co wiem, to plomby białe są odpłatne a te ciemne refundowane .
Ale w ciąży nie są te białe refundowane?
Do plomby trzeba dopłacić
Od kolezank słyszałam ze w ciąży za żadne plomby się nie dopłaca
Faktycznie, ja też słyszałam że nie płaci się za plomby w ciąży,ale domyślam się, że nie jest to respektowane w prywatnych gabinetach. Tylko gabinety posiadające kontrakt z NFZ.
Trzeba mieć tylko zaświadczenie o tym ze jest się w ciąży
Podstawą udzielenia świadczeń jest karta ciąży lub zaświadczenie o ciąży wydane przez lekarza i dokument tożsamości. W przypadku odmowy udzielenia świadczeń bądź przedstawienia rachunku należy domagać się potwierdzenia tego na piśmie i złożyć skargę w oddziale NFZ. Uwaga, w tym drugim przypadku nie należy podpisywać rachunku ze stwierdzeniem “dobrowolny wybór płatnej usługi medycznej”.
Jak to trzeba wszystko wiedzieć , żeby człowieka nie oszukali
Wg strony NFZ:
Wykaz dodatkowych świadczeń zdrowotnych lekarza dentysty przysługujących kobietom w ciąży i w okresie połogu
Leczenie chorób przyzębia:
kiretaż (,czyszczenie patologicznej kieszonki zęba’') otwarty - w obrębie 1/4 uzębienia (nie obejmuje znieczulenia oraz zaopatrzenia rany),
założenie opatrunku parodontologicznego - każde 3 kolejne przestrzenie międzyzębowe,
usunięcie złogów nazębnych - nie częściej niż 1 raz na 6 miesięcy w obrębie całego uzębienia.
Badania kontrolne nie częściej niż 1 raz na kwartał
Leczenie endodontyczne:
leczenie endodontyczne (,kanałowe’‘) zęba z wypełnieniem dwóch kanałów - nie obejmuje opracowania i wypełnienia ubytku korony zęba,
leczenie endodontyczne (,kanałowe’‘) zęba z wypełnieniem trzech kanałów - nie obejmuje opracowania i wypełnienia ubytku korony zęba,
leczenie endodontyczne (,kanałowe’') zęba z zakażonymi kanałami z wypełnieniem dwóch kanałów - nie obejmuje opracowania i wypełnienia ubytku korony zęba.
Natknęłam się również na informację, że kobietom w ciąży (tak jak i dzieciom i mlodziezy do 18 rz) przysługuje plomba światłoutwardzalna na zęby do trojek (Pozostali mają plomby białe chemoutwardzalne) a na resztę amalgamat. .
Ustawodawca przewidział dodatkowe świadczenia (oprócz tych, które normalnie przysługują), które bez ponoszenia kosztów można wykonać jedynie w okresie ciąży i połogu.
Są to:
Badanie lekarskie kontrolne – co do zasady świadczenie jest udzielane 3 razy w roku kalendarzowym. W przypadku kobiet w ciąży i w okresie połogu świadczenie jest udzielane nie częściej niż 1 raz na kwartał.
Leczenie endodontyczne (kanałowe) zęba z wypełnieniem 2 kanałów i 3 kanałów;
Leczenie kanałowe zęba z zakażonymi kanałami z wypełnieniem 2 i 3 kanałów zęba;
Usunięcie złogów nazębnych ze wszystkich zębów – nie częściej niż jeden raz na 6 miesięcy w obrębie całego uzębienia.
Bardzo przydatne informacje
Chociaż taki przywilej , szkoda , ze nie w ciąży leczenie stomatologiczne jest takie drogie
Leczenie stomatologiczne jest szalenie drogie . Trzeba mieć sporo gotówki żeby móc się leczyć
Warto również wybrać dobrego stomatologa, bo niestety z tym bywa różnie.
Oj tak