Wodę głównie na wyjsciach, ale w domu też w bidonach ze słomka i też od czasu do czasu herbatkę ze zwykłego kubka bo nie zawsze chce ze słomki pić a mleko z mój kubek niekapek lovi - dzięki niemu udało nam się bezstresowo odstawić od piersi
Ja strasznie nie lubię tych kubków ze słomką. Wyczyszczenie tych słomek, które zachodzą od środka np. herbatą, czy sokiem, graniczy z cudem, wręcz czasami jest niewykonalne. Mój bratanek miał taki kubek, jak był mały i jak kiedyś bratowa otwarła go, to w niektórych szczelinach zgromadził się brud i wyglądało to na tyle obrzydliwie, że aż mi się wtedy cofnęło. Nie pamiętam, jakiej marki miała kubek, ale wierzcie mi, od tego czasu nastawiłam się, że jak będę miała kiedyś dzieci, to w życiu takiego kubka nie kupię. Dlatego u nas po butelce od razu były kubeczki Lovi 360
Magicznypazur dlatego moja z butelki ze słomką piję tylko i wyłącznie wodę. I też często butelke myje słomkę wyjmuje wszystkie zakamarki staram się doczyscic
Mój synek pije już ze wszystkiego. Nie lubię podawać mu z bidona ze słomką bo rozlewa
aneczkaa006 ale nie ukrywajmy ciężko jest umyć taki kubek. Im więcej zakamarków i szczelin, tym większe ryzyko, że gdzieś zgromadzi się brud, który może powodować powstawanie pleśni, czy choćby nieprzyjemnych zapachów. A jak wiadomo, to później może przyczynić się do bólów brzuszka u dziecka, czy nawet zatrucia.
Jak malutka już będzie na tyle duża żeby załapać niekapek, będziemy próbować Lovi 360, jednak jak się okaże, że nie łapie, to ten drugi niekapek z Lovi z miękkim ustnikiem, bo jeden dałam bratowej, jeden szwagierce i obie zachwycone tymi kubeczkami. Więc myślę, że i ja bym była :)
Magicznypazur zgodzę się im więcej zakamarków malutkich tym trudniej wyczyścić. Ja wybrałam prosty żeby jak najmniej było zakamarków i się narazie dobrze sprawdza
Najlepiej od małego przyzwyczajać dziecko do normalnego picia. Na początku powawałam płyny na łyżeczce, później kupułam kubek 360 stopni Lovi. Sprawdza się idealnie i jest wytrzymały. Nie straszny im upadek z wysokości i nic się nie wyleje. Można też dokupić część z pokrywką, jeśli jest taka potrzeba
Justyna ale moja zaczęła pić że słomki jak miała 5 miesięcy. Więc kubka 360 nie brałam pod uwagę
Co prawda te kubeczki 360 mają te takie mini dziurki, co na to nakłada się tę gumową część, ale wystarczy przemyć to gąbką z płynem i później wrzątkiem polać i jest kubeczek czysty. Osad ię tam nie zbiera ;-)
Magicznypazur wiem że jest lepiej taki kubek wyczyścić niż że słomka. Ale od którego wieku bus zaczęła uczyć dziecko z takiego kubka?
aneczkaa006 przy córci nie wiem, kiedy zaczną ją uczyć z kubeczka. Ma dopiero 6 tygodni, więc ma jeszcze mnóstwo czasu. Synka uczyłam, jak miał skończone 1,5 roku jakoś. Ale nie załapał, więc odpuściłam na jakiś czas i jak wróciłam z powrotem do nauki, to gdzieś w 3 dni załapał. Ale to było gdzieś z miesiąc przed skończeniem 2 urodzin dopiero.
Magicznypazur a jak zaczęłaś rozszerzać dietę dla synka to w czym podawałas mu płyny wodę czy kompot?
U nas super sprawdził sie b.box misia zalapala go od razy a miala 7 miesięcy takze dla synka tez planuje go kupic i podawac mu do picia co do czyszczenia rurki sa fajne szczoteczki ktora spokojnie mozna mega dokladnie wyczyścić ja w srodku no i plus za to ze maluszek moze z tego kubeczka pic w kazdej pozycji u nas to bylo i jest mega plus
Moja w 5 miesięcy załapała picie ze słomki
aneczkaa006 miał osobną butelkę do mleka i osobną do wody/kompotu/soku.
Magicznypazur u Ciebie tak się udało a u mnie niestety nie. Wody z butelki ze smoczkiem pić nie chciała. Więc szukałam czegoś w czym będzie chciała i padło na slomke
aneczkaa006 u mnie z początku synek tez nie chciał pić samej wody. Najpierw rozrabiałam mu wodę z soczkiem w proporcji 1:1, a później coraz mniej soku, a coraz więcej wody, aż do momentu, gdzie w butelce już miał samą wodę i tak trwało to z 3 miesiące. Generalnie dzieci nie chcą pić samej wody, bo wszystko co piły do tej pory ( a było to zazwyczaj tylko mleko - zarówno mm, jak i pokarm kobiecy) było słodkie. Więc najlepiej stopniowo przyzwyczajać, jeśli dziecko nie chce pić jej wcale.
Magicznypazur nie chodziło mi o to że nie chciała wody pić tylko o fakt że butelkę ze smoczkiem kojarzyła z mlekiem a nie woda. Jak podałam po 2 dniach próbowania z butelką ze smoczkiem z której wypluwala butelkę ze słomką normalnie piła wodę nie mówię że nie wiadomo ile wypijała ale nie wypluwała
Aneczka u nas też bez problemu w jednej butelce woda a druga była do mleka :) chociaż później i tak synek wolał kubek nie kapek miałam taki z canpola z miękkim ustnikiem i choć często go przegryzał to lubił z niego pić bo miałam też z aventu i tt taki twardy to czasem z niego coś tam napił ale zdecydowanie wolał te z miękkim smoczkiem. Mnie denerwowało w tym z canpola to że jak upadł na podłogę to się z niego wylewało przez ten miękki ustnik i taki oto byl nie kapek :D
aneczkaa006 no raczej jak tylko dwa dni podawałaś jej coś, co do tej pory kojarzyła tylko z mlekiem, to miała prawo nie chcieć. Nieraz dzieci potrzebują z miesiąc żeby się przyzwyczaić i dwa dni to naprawdę mało czasu.