Kubki niekapki i inne :)

Z czego piją Wasze dzieci? Z niekapków, przez słomkę a może ze zwykłej szklanki?

Mój Synek ma 20 miesięcy i pije z niekapka Lovi,
kupiłam mu lovi 360 ale jakoś nie przypadł mu do gustu :frowning:

moja córka najpierw piła z niekapków,ale musiał być ustnik silikonowy.Potem przez jakiś czas,ale krótki piła z niekapków z twardym ustnikiem z canpolu (bardzo fajne) to było około 18 miesiąca.A na końcu przez rureczkę.Czasem pije ze zwykłej szklanki tak normalnie ale woli przez rurkę.

Kupiłam synkowi pierwszy kubek niekapek.
Powiedzialm pani ekspedientce (wtedy) że na 8 miesięcy i czy powinnam go już uczyć z takiego pić.
Bez zastanowienia odpowiedziała że tak. Ponieważ nie mam w tym temaci żadnego doświadczenia poprosiłam żeby wybrała mi odpowiedni, z którego moje dziecko będzie chciało się nauczyć pić. Podeszła do regały, podała mi, więc kupiłam.
Po powrocie do domu, wyparzyłam , w między czasie przczytałam ulotkę.
Próbowałam go nauczyć przez 2 tygodnie a on nie i koniec.
I co się okazało? Jak zawsze czytam opinie o produktach tym razem tego nie zrobiłam. Zaufałam ekspedientce, która ewidentnie chciała się pozbyć towary, który zalega na połce bo dała kubek z twrdym ustnikiem dla dziecka kóre dopiero zaczyna swoją przygodę z samodzielnym piciem.
Teraz byłam jeszcze raz ale już w innym sklepie, poprosiłam z silikonowym ustnikiem który przypomina smoczek i jakoś nie ma problemu. Syn po paru próbach w końcu załapał i teraz sukcesywnie ćwiczymy.

od kiedy mozna dziecku dawac z kubeczka picie itp? znajomych dzieci maja po roczku a pija z butelki, czy mozna dziecko przyzwyczajac do niekapka gdy bedzie mialo powyzej pół roku czy to za wczesnie?

Mała dostała od dziadka ale od kilku miesięcy nic w tym temacie się nie dzieje, mała gryzie ustnik i to tyle z całego picia :slight_smile: kiedys się nauczy, nic na siłe

Mój pije picie z kubeczka Canp… Basics, z niego leci jak normalnie tylko ma “zamkniętą górę” (otworzyć to nie lada wyczyn a szczególnie jak picie zostało) i tam jest taki wąski ustnik z małą dziurką. Z niekapków nie chciał, a mieliśmy ich kilka i miękkich i twardych i dokupowałam same te górne części, e tam nie chciał pić i wszystko oddałam koleżance bo po co ma leżeć jak jakaś koleżanka mała może z nich korzystać. Stałam się aby najczęściej pił wodę, a jak daję sok to pół na pół z wodą.

Maria Z. Myślę, że spokojnie można zacząć próbować ale te z miękkim ustnikiem jeśli mała jeszcze nie ma ząbków i nie ściągać tego zabezpieczenia na dole bo wówczas będzie mocno leciało.

Gdzieś wyczytałam że jesli dziecko nie toleruje kubków niekapków to moża dokupić uchwyt na zwykła butelkę i pod naszą kontrolą dać dziecku wtedy się uczy samodzielnie pić, a jak się juz nauczy to wtedy mozna zamienic na kubek, tyle że nie iwem na ile się to sprawdza

czyli najlepszy jest miękki ustnik? albo butelka. Dobrze wiedzieć.

Moja starsza bardzo szybko nauczyła się pić z kubeczka niekapka ale musiał być z miękkim ustnikiem,gdy miała 9mies kupiłam jej z ciekawości soczek z rurką z BoboVity i byłam zaskoczona bo od razu pojęła o co chodzi w piciu z rurki,postanowiłam więc zakupić jej bidon z rurką, teraz jak widziałam już większość firm je produkuje.Julia tak polubiła picie z tego bidonu,że już niekapka nie chciała.Ja z czystym sumieniem mogę polecić bidonik:)

syn miał czerwono-pomarańczowy niekapek lovi 360 , ale nie potrafił z niego pić ,teraz pije też z kubka niekapka lovi , ale hot cold i sprawuje sie super.

moja pije z niekapka z silikonowym ustnikiem i z uchwytami po boku, ma tez niekapka z plastikowym ustnikiem bez chwytaków, czasem pije ze zwyklego kubka, ale tego jeszcze sie uczy.

Można do niektórych butelek dokupić zamiast smoczka silikonowy ustnik, ja mam firmy canpol i tam tak własnie można zrobić, znajomi używają butelek firmy Lovi i mówili że te canpolowe ustniki też pasują do tych butelek.

Lovi też ma takie ustniki same do kupienia bo widziałam wczoraj w sklepie, ale na stronce ich nie ma :/. Może to jakieś zalegające mają w sklepie hmmm.
Z rurką też polecam kubeczki, bo koleżanki sobie chwalą np. takiej firmy nub. gdzie jest gruba ta słomka, nawet 7 miesięczne maluchy z tego piły. Ja za jakiś czas kupię lovi 360, bo póki co ten z tym niby ustnikiem nam się sprawdza.

Ja zaczynałam od kubka niekapka z silikonowym ustnikiem, dokupiłam do butelki zamiast smoczka i zaczęłam w ten sposób podawać maluszkowi napoje już od 6 miesiąca. Później wprowadziłam miękki ustnik, a następnie twardy. Maluszek bez problemu zaakceptował niekapki i w zasadzie dzięki temu nie używamy już smoczków do butelek. Cieszę się z tego ponieważ wiem, że sporo dzieci ma problem z rozstaniem się ze smoczkiem, a my bez stresu ominęliśmy ten etap. Wszystkim mamom polecam taki sposób, szczególnie, że tak jak już wcześniej tu zaznaczył Tatko istnieje możliwość dokupienia do posiadanych butelek dodatkowych ustników, ogranicza to koszty i nawet jeśli maluszek nie zaakceptuje zmiany to wydamy jedynie ok 4 zł.

Mój synek był dzieckiem karmionym piersią i nie tolerował “gumy” w ustach typu butelka, smoczek, pierwszy raz niekapek dostał mając 6mies jakoś to szło ale do końca nie był zadowolony z tego też powodu mając 8mies najchętniej pił soczki z rureczką lub korzystał ze szklanki(oczywiście ja ją trzymałam) .Teraz ma 18 mies i używa zwykłego kubka .Gdy zasiadamy do śniadania muszę tylko pamiętać żeby wcześniej ostudzić herbatkę bo wiadomo maluch nie będzie na to zważał .Chłopaka mam już samodzielnego nakrywam zawsze dla trzech osób bo już sam je i pije

My mamy niekapek z zaworem i córa od razu załapała, o co chodzi. Jak będzie większa, to zawór wyjmiemy i będzie miała taki zwykły kubeczek.

Mój synek obecnie pije z kubka niekapka
Pierwszy jego kubek był z silikonowym ustnikiem dzieki temu łatwo było mu sie przestawić ze zwykłej butelki na kubek niekapek a potem już spokojnie przestawiłam go na kubek z plastikowym ustnikiem( pić ze szklanki juz potrafił mając 7 miesiecy)… miałam tez specialny kubek z NUK z takim malym ustnikiem ale nie potrafił z niego pić
Uzywanie kubka niekapka przez mojego syna jest wielką ulga bo nie musze co chwile chodzic i za nim sprztac wylanych herbatek czy soków jak miało to miejsce z butelki.
Jednak dobranie odpowiedniego kubka niekapka( by na prawde nie kapał) to nie lada wyzwanie
Zanim znalazłam ten idealny zakupiłam 4 szt
Trzeba pamietac ze nie zawsze jakość idzie w parze z cena…

Najlepszy kubek niekapek to taki, który ma dwa, stabilne, szerokie uchwyty, dobrze zakręcane wieczko i miękki ustnik (np. silikonowy) na sam poczatek pozniej ten ustnik możemy zamienić twardszym( za ok 5-6zl)
z odpowiednio dużymi otworami. Tego typu naczynka występują w różnych kształtach i formach, niektóre mają na powierzchni namalowane zabawne rysunki.

Mój mały pił z niekapka ale jakoś mu nie pasował. Któregoś razu kupiłam wodę z kubusia i wszystko mu pasowało, teraz już pije ze szklanki i sam je :slight_smile:

My korzystamy z klasycznego plastikowego kubka. Mamy w domu trzy niekapki i żaden z nich nie pasuje córce. Jeden ma silikonowy dzióbek, drugi plastikowy. Ten pierwszy wypluwa z niesmakiem, drugi gryzie zębami i używa go jedynie do zabawy. Czasem napije się z butelki, ale nie zawsze. Dlatego zaczęłyśmy naukę picia z kubeczka. Na początku więcej soku lądowało na ubraniu, a mała stukała ząbkami w kubek. Po kilku próbach zaczęła normalnie pić. Pomagam jej oczywiście trzymając kubeczek. Z czasem może polubi niekapek, jak sama będzie mogła go utrzymać. Na razie to dla niej tylko zabawka :slight_smile: