Krwiak podkosmówkowy

Cześć, w 16 tc dostałam krwawienia i skurczy, okazało się że jest krwiak podkosmowkowy i przez skurcze nastąpiło odwarstwienie, spędziłam w szpitalu cztery dni, zostałam wypisana do domu z lekami. Na każdej kolejnej wizycie krwiak się nie powiększał, odwarstwienie kosmówki nie postępuje. Aktualnie wkroczyłam w 24tc, krwiak wciąż jest. Czy ktoś miał podobną sytuację i może podzielić się swoją historią jak się potoczyła dalsza ciąża i jak rozwiązanie? :slight_smile:

Ja ani nikt w mojej najbliższej rodzinie nie miał takiej sytuacji więc niewiele pomogę

na początku ciąży miałam krwiaka podkosmowkowego. Stresowałam się nim bardzo, po dwóch tygodniach się zmniejszył, a po miesiącu wchłonął :grinning:

1 polubienie

ja niestety nie pomogę :frowning:

Często wlasnie jest tak że się krwiaki wchłaniają, spokojnie może i u ciebie tak będzie :slightly_smiling_face:

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedzi :slight_smile:

Trzeba monitorować, ale jest duża szansa że krwiak się wchłonie :heart:

1 polubienie

Cały czas mam taką nadzieję, ale naczytałam się że często to się kończy przedwczesnym odklejeniem łożyska i wcześniactwem. Choć z każdym tygodniem jestem coraz bardziej spokojna to gdzieś z tyłu głowy różne scenariusze krążą :sweat_smile:

1 polubienie

Trzeba być dobrej myśli!
Odklejenie łożyska to już poważana sprawa. Więc wszelkie bóle podbrzusza, czy delikatne krwawienie to sygnał żeby na cito to sprawdzić.

1 polubienie

Ważne, że jesteś pod kontrolą lekarza :heart: wszystko będzie dobrze, nie czytaj o tym za dużo bo się tylko nakręcisz niepotrzebnie (wiem, łatwo mówić):sweat_smile::laughing:

1 polubienie

Moja znajoma chyba coś podobnego miała, krwiaka (teraz sobie przypomniała) ale to ona właśnie miała zagrożenie odklejenia łożyska i pół ciąży przeleżała bo nie mogła chodzi

1 polubienie

To podobnie jak u mnie, dwa miesiąca leżałam plackiem i tona leków, ewentualnie można siedzieć i bawić się ze starszakiem. Dopiero niedawno dostałam przyzwolenie na jakieś krótkie spacery, ale bez dźwigania itd

1 polubienie

Moja przyjaciółka miała to samo musiała leżeć później mogła już chodzić ale nie mogła dźwigać i jak trochę więcej pochodziła to ją brzuch bolał i odrazu kładła się plackiem .

1 polubienie