Krótkie wędzidełko języka, a karmienie piersią

Bikini, byłaś u Certyfikowanego Doradcy Laktacyjnego? W takich sytuacjach gdy dziecko dużo płacze i ssie wszystko, dałabym mu butelkę z od odciagnietym mlekiem i zobaczyłabym zachowanie po mleku. Jeśli dziecko zaśnie od razu to wtedy jasne ze to głód 

Robiłam tak po walce ze smoczkiem butelki, memlaniem go, płaczem, wykrecaniem się mały wypił 40 ml :/

Dodam jeszcze, że mały ma od samego początku problem ze smoczkiem gdyż nie umie go ssać,wypada,memla podobnie jak smoczek od butelki. Początkowo mieliśmy od 0-3 ten to wypada odrazu, później kupiliśmy większe, bo wydawało nam się, że on nie może go dobrze złapać i jest mu za mały. Z kolejnym smoczkiem 3-6 miesięcy był podobny problem. Obecnie ma od 6-18 miesięcy i ten najdłużej jest wstanie utrzymać w buzi i tak odrazu nie wypada. Chociaż nie ma opcji noszenia małego ze smoczkiem w buzi żeby mi tych "malinek" nie robił , bo to 100% pewne, że mu wypadnie /sam wypluje. Jeżeli ten smoczek wypadnie w łóżeczku to nerwowo chce go złapać i ponownie włożyć, sam czasami przytrzymuje rączką. Bywa też tak, że jak mocno zassie to go ten dźwięk zassania przestraszył i się budzi.... Więc ja próbuję go bez tego smoczka kłaść, bo on się bardziej denerwuje z tym wypadaniem itd. 

Mama_Gratki nie nie byłam u doradcy laktatycyjnego :( tylko konsultacje z położnymi i pediatrą. 

Bikini są dzieci które mają nadmierny odruch ssania i smoczek nie zaspokoi go po prostu istnieje też szansa że np jeśli tak nie było od początku to że zeby coś tam dzieje się w tych działach i młody odczuwa taka potrzebę ssania i bycia obok mamy spróbuj np z nim się położyć może chodzi też o potrzebę bliskości bezpieczeństwa a jeśli chodzi o smoczek to zdecydowanie lepiej używać dedykowanych do wieku bo można zrobić za dużym krzywdę poszłabym również do pediatry z prośbą o zobaczenie czy wedzidelka nie są za krótkie bo to może być przyczyną jeszcze pomyślałam że przyczyną mogą być kołki po prostu.. 

Zaczął ssać wszystko co popadnie jakoś od 2 miesiąca życia. Wcześniej ssał pierś, ale też często tak jak pisałam wcześniej- co chwile haha też właśnie tak myślałam, że ma dużą potrzebę ssania. Smoczka nie chciał, wypluwał teraz ostatnio jakoś się przemogl i go ssie przed snem. Konsultowalismy z pediatra wędzidełko i powiedział, że nie widać żeby miał problem z piciem mleka skoro taki duży jest.... No kurde wszyscy sugerują się tym, a nikt nie potrafi zrozumieć, że mały jest co chwile przy piersi i pije 40-1 h na jedno karmienie... Wszystkim wydaje się to nierealne, ale tak jest. Małemu leci 4 mc życia, a to karmienie wygląda tak jak po urodzeniu, są nerwy, wykrecaniem się, sutek co chwile jakoś bokiem ucieka mu z buzi.. 

Aaaa skierowanie do chirurga dziecięcego dał... 

Bikini wiesz teraz na 4 miesiące to może tak być bo dziecko powiększa sinei w tym czasie porcje pokarmu mój też tak miał wlamsie ale on tak calu czas od porodu wisi na piersi? Powiem Ci ze kuzynki chłopiec miał tak że jadł i jadł i minęło mu jakoś po 6 miesiącach i wtedy zaczął robić większe przerwy. 

A jak przybiera Twój Synek? Ile teraz waży? Może masz za mało mleka dla niego? Może po karmieniu piersią np. 30 minut dokarm go buletką? Tutaj kolejny problem, musisz dobrze dobrać smoczek i buletkę - czasem różne firmy to bardzo różne smoczki, które dla dzieciaków mają wielkie znaczenie.

Asia_mad mały waży 8kg haha i przybrał tak tylko na moim pokarmie nie dokarmiałam go. No tylko, że częstotliwość i długość karmień to pisałam wcześniej jak wyglądają. Teraz trochę się poprawiło, ale nadal mały rzuca się przy karmieniu. Byliśmy u chirurga dziecięcego i mały faktycznie ma krótkie wędzidełko zrośnięte dodatkowo z naczyniami krwionośnymi i operacja musi być pod pełna narkozą (jak to lekarz powiedział, że jakby to na miejscu zrobił to krew mogłaby pryskać aż do sufitu...) Przerazilam się i teraz w środę mamy konsultacje w klinice chirurgii dziecięcej i już uzyskaliśmy informacje, że tego typu zabiegi robi się w 90% na miejscu. Zobaczymy co inny lekarz powie jak zobaczy język małego. 

Bikini3, to dobrze, że jeszcze skonsultujesz to z innym lekarzem. Jednak to poważny zabieg dla tak małego dziecka, więc lepiej potwierdzić.

Bikini3 to dobrze że wykryto to w sumie szybko no i oby lekarze zrobili wszystko jak trzeba i co trzeba dobrze ze konultujesz z innym i to w klinice na pewno będzie pod profesjonalna opieka. 

Bikini to dobrze że wykryli to więc rozwiąza ten problem z mi będzie dobrze

Mieliśmy podobny problem maly na poczatku ssal i to fajnie ale zanim udalo mu sie odpowiednio chwycic piers to  trochę musial sie nadenerwowac i powyginac koniec koncow jak juz chwycil to ssal ale chyba nie na tyle odpowiednio mocno jak nalezy pozniej z czasem przeszliśmy na mm maly z butelki jadl juz duzo lepiej natomiast praktycznie do 6 miesiąca zycia wlacznie jadl takie 90 ml nie wiecej tak jakby tylko zaspokoić  swój ten największy glod bo ssanie bardzo go meczylo na wadze przybieral aczkolwiek od urodzenia zawsze byl i jest na tej najniższej  normie wagowej ja juz około 2 tygodni po porodzie zaobserwowalam u niego bardzo krotkie wedzidelko natomist odpowiedz pediatrow byla taka ze jak przybiera to to nie będzie  głównym powodem tego ze malo je to taki jego urok nie kazde dziecko ma takie samo zapotrzebowanie na mleko jak inne nie musi jesc ksiazkowo a wedzidelko obserwowac jednak kazda mama zna swoje dziecko na tyle i widzi co jest powodem mi to wedzidelko nie dawalo spokoju akurat przytrafilo sie ze trafilismy do calkiem innej pani doktor ktora odrazu zagladajac malemu pod jezyk powiedziala wprost ze to sie prosi o podciecie bo to widac ewidentne ze dziecko ma problemy ze ssaniem w przyszłości moze seplenic miec problemy z mową dostalismy skierowanie i jakies 3 tyg temu zrobiliśmy malemu zabieg szczerze mowiac odrazu inne dziecko nabral apetytu duzo wiecej gaworzy i to z dnia na dzien

No to super ze trafiłaś na innego lekarza, twoja intuicja jednak nie zawiodła i miałaś rację 

Nam jeszcze w szpitalu pani od laktacji powiedziała że malutka ma za krótkie wędzidełko, jednak niunia nauczyła się świetnie ssać i do dzisiaj nie mamy z tym problemu

Jak ma za krótkie to z czasem może mieć problem z mową