Konkurs przedszkolny

To jest okropne… Nawet ostatnio rozmawialam z mezem o tym, ze to sa konkursy dla dzieci i jaka to przyjemnosc wygrac z 3-4-5cio latkiem.
Powiedzialabym synkowi, ze dorobicie druga kukielke i zrobicie w domu przedstawienie na Mikolaja. I chyba bylabym z nim szczera ze czesc prac jest wykonana przez rodzicow.

My z corka przez tydzien robilysmy grzyba i wczoraj mnie zapytala, a jak nie wygram? Powiedzialam jej ze juz wygralysmy bo zrobilysmy super projekt, to byla fajna zabawa i wezmiemy grzyba do domu i bedzie dekoracja pod choinka🎄

1 polubienie

[grid]
[Przesyłanie: 1000022534.jpg…]

k[/grid]

Te szyte wykonane są przez 2 i 4 latki

1 polubienie

Cudne niektóre to właśnie pracę dzieci powinno się docenić

Są śliczne ale wątpię żeby 3-4 latek potrafił opanować szycie🤷

Właśnie powinni docenić pracę Twojego synka… no ale ciekawe jak te Panie do tego podejdą

1 polubienie

Powiedział że chce mieć „ dużo bajeczek mamusia „ :rofl:

Ja właśnie mam problem z tym konkursem bo klejem na gorąco nie pozwolę zrobić synowi , a jest napisane że praca indywidualna . I nie chcę za bardzo mu pomóc w tym sensie żeby nie złamać zasad konkursu . Ale wiem że ktoś na pewno powie że on sam nie robi bo moje dziecko świetnie potrafi wycinać i to widać jak on coś robi że nie jest takie jak większości dzieci . No zobaczymy co z tego wyjdzie …

O kurczę rodzice poszli na grubo … no zrobili za dzieci co tu dużo mówić . Bardzo jestem ciekawa jak się rozstrzygnie ten konkurs . Daj znać

Jak ja pracowałam w przedszkolu, to zawsze patrzyłam na to czy faktycznie dziecko w tym wieku jest w stanie to zrobić… czy rodzic. Bo jednak to nie jest sprawiedliwe , że dzieci się na prawdę starają a inni to rodzice bardziej chcą tą nagrodę dla dziecka niż samo dziecko , i to na prawdę psuje zabawę… a potem potem tylko szkoda dzieci

Dokładnie tak … Rodzice mają większe parcie na wygraną niż tak naprawdę dzieci … Od najmłodszych lat uczą wyręczania i pozbawiają dziecka kreatywności i twórczości :woozy_face:

To racja. I do tego tak naprawdę wyobraźni bo dziecko też musi sobie uzmysłowić jak by to mogło wyglądać a jak mama czy tata zrobią to za nich to nie bardzo wie co i jak. Można pomóc wiadomo ale nie robić za dziecko

Masakra nie wierzę, że trzeba się dowartościować wygrywając na konkursie z dzieckiem… Czego te dzieci się uczą, że uczciwość się nie opłaca, bo zostanie niezauważona i że ktoś za nas zawsze będzie odwalał robotę jak się dobrze zakręcimy… Zabija się w dzieciach kreatywność

1 polubienie

Takie zachowania zniechęcają do brania udziału . Frankowi widziałam ,że było przykro jak patrzył na te pracę ,które były jak ze sklepu ewidentnie nie robione przez dzieci . Mam mądrego syna i wiem ,że jest dumny ze swojej pracy i cały czas mu powtarzam ,że włożył w tą pracę całe swoje serce i dla mnie już jest wygranym , jednak widzę ,że zniechęcają go konkursy przez takie zachowanie - rodziców…

1 polubienie

Jutro są wyniki tak? Daj nam koniecznie znać !

No to rzeczywiście wyglądają jak nowe , sama bym takich nie zrobiła musiał to robić ktoś dorosły kto potrafi jeszcze tak ładnie

To, że Franek robił kukiełkę sam, to ogromna wartość. To właśnie o to chodziło żeby dzieci same coś stworzyły, wyraziły siebie. Jego praca ma duszę, autentyczność i dziecięcy charakter, którego żadna „uszyta przez rodzica” kukiełka nie zastąpi. :heart: Ale bardzo żal mi się go zrobiło czytając ten post :pleading_face::pleading_face::pleading_face::pleading_face: aż jestem ciekawa jak będą to oceniać

1 polubienie

Mam nadzieję, że będzie wygrana i Franek zmieni zdanie i będzie dalej chętny

Daj znać jak wyniki, bo faktycznie rozbieżność prac jest różna, ten krecik i ta wielka lalka mnie najbardziej chyba zastanawiają, chociaż dużo właśnie jest taki szytych na okrętkę co jest dość średnie. Zastanawiam się czy takie maluchy dałyby radę wyciąć chociaż kształt bo mi się wydaje że w niektórych materiałach to dość ciężkie, sama pamiętam jak w 2 klasie dopeiro mieliśmy pracę z takimi materiałami do wyklejenia postaci i to było trudne by ciąć takie cienkie dość po liniach. Trzymam kciuki za waszego rycerza

1 polubienie

@Klaudia.wrona jak tam wyniki? Daj nam znać