A slyszalyscie może o takiej teorii że będąc w ciąży trzeba dużo czytać, aby mózg dziecka się prawidłowo rozwijał i aby dziecko było inteligentne?
u nas rodzice mieli gospodarstwo i szczrze to nie było na to czasu
nie wiem jak działa czytanie w ciaży ale wiem jak działa czytanie dziecku;) pomaga mu rozwijac wyobrażnie wzbogacać słownictwo a w wieku starszym nie ma problemów z nauką czytania;)
warto tą chwile poświecić dla dobra dziecka i wspólnych niezapomnianych chwil;)
Tak słyszałam o tym. Ale czytałam synom tylko bajki a córka była w brzuchu :D
Nie slyszalam o tym ale może coś w tym jest ☺
Mama coreczki o czytaniu nie słyszałam ale o tym, że muzyka klasyczna najbardziej Mozarta wpływa na rozwój mózgu u płodów to słyszałam :)
Kverve oj dokładnie to ja też słyszałam ,ze muzyka klasyczna dobzre wpływa na mózg malucha
No podobno tak jest ja nie slucham ☺
Nati zobacz na YouTube są fajne relaksujące składanki muzyczne dla kobiet w ciąży. Ja słuchałam wieczorami.
Podobno ogólnie to powinno się do brzuszka dużo mówić bo dziecko rozpoznaje głosy bliskich mu osób
Beata No tez tak słyszałam
Witam ja czytam od narodzin Niekiedy syn słucha, niekiedy marudzi Nie wiem czy cos to daje Ale lubię jak się skupia. teraz ma 4 miesiące i nawet jak pokazuje mu książki to patrzy z zainteresowaniem
Beata oj tak jest. Ja ro teraz nie mam czasu zbytnio mówić do brzuszka,ale ostatnio córka z nim rozmawia i słucha go haha
Kverve taK wiem widziałam właśnie tylko jak czytam to już nie mam czasu puszczać muzyki ☺
Ja do brzucha nie czytałam. Tylko dzieciom bajki na dobranoc ;))
Ja czytałam do brzucha, później też czytałam ale jest okres że syn chce tylko oglądać i nie da czytać, za szybko przewraca strony i ciężko nadążyć :D
Też tak robi jak czytamy coś dłuższego;))
Dziewczyny pytanie techniczne jak zaczac czytac ?:D tak wiem sniesznie brzmi tym bardziej ze to moje drugie dziecko . Nie pamietam dokładnie ake synkowi już chyba w tym wieku czytałam na dobranoc tyle ze on zasypiał w łóżeczku wiec stałam nad głaskałam i czytałam a z córka gorzej . Ma prawie 15 miesięcy i usypiają jest na rękach . A nawet w dzień jak oglądany / czytamy książeczki to córka mi wyrywa sama przekręca strony albo zamyka i teraz nie wiem jak to ogarnac do snu a chciałabym bo synkowi czytamy do snu po dziś dzień a ma 6 lat i uważam ze to super nawyk
JustaMama takie etap że zabiera musisz przeczekać po prostu. Widocznie jeszcze nie jest na tyle zainteresowana żeby słuchać na spokojnie
U nas córka też mi zabiera książkę i też jest ją ciężko przyzwyczaić do czytania