Kiedy zacząć czytać bajki

Patrycja widzisz jak mam dość daleko do Stokrotki to nawet nie jeżdżę nie sprawdzam.co maja

to prawda - mam chłopaka, a ten zmienny jak baba...zapomina tego czego juz się nauczył a znowu pokazuje coś nowego i tak w kółko

coraz więcej rozumie i już nie mogę mu zniknac z oczu bo krzyczy...no nie poleży sam.

mamisynek :/ a co js się przy nim nagadam.. ale każą mówić opowiadać wiec plotę czasem trzy po trzy

czasami jestem zmęczona tym gadaniem o byle czym ale przynajmniej mnie słucha hehe jak sobie pomyśle, ze za jakiś czas nie będzie chciał jak akurat bede miała coś ważnego do powiedzenia to zaraz mi lepiej :)

Pszczółka, takie myślenia pomaga haha. Ja jak czasem nie mogę uspac malego bo on chodzi po całym lozku i sie przytula do kazdej części ciała to mam dość. A wtedy mysle "kurde, jeszcze chwile i powie mi ze koledzy patrza" i juz mi lepiej, serce sie raduje i niech się tuli gdzie chce i ile chce. Maluch �

Dokładnie mój 3 latek już teraz przytuli się tylko jak ma ochotę. Jednak nadal są chwile że leci do mamy. Jak to szybko zleciało. Zaraz pewnie zacznie pyskować.

Pszczółka mój to mamisynek tez jest ;) uwielbia się tulić od urodzenia , jak mnie nie widzi to tez krzyczy  nie można go zostawić samego , bo się denerwuje  ;) musi kogoś widzieć;)

Ja czytam od samego początku jeszcze w brzuchu mu czytałam potem jak sie urodził również do snu teraz czasem usiadziemy w ciągu dnia i albo on leży i słucha jak czytam w między czasie oczywiście bawi się czym innym bo nie jest w stanie sie jeszcze w pełni na tym skupić ale ważne że się osluchuje z bajeczkami mimo tego że mogło być sie wydawać jest jeszcze mały nic nie rozumie jednak wbrew pozorom maluchy rozumieją bardzo duzo 

To wszystko zależy, co chcemu osiągnąć ;) 

Wiadomo, że dziecko 3 miesięczne, za wiele raczej z bajek nie zrozumie, ale dzięki codziennemu czytaniu, wyrobimy rutynę, wyciszymy dziecko, a także nauczymy je, że czytanie jest fajne. 

Marta dokładnie.

bardziej się czyta dla zbudowania więzi między rodzicem a dzieckiem ☺

Jasne małe dziecko nic nie rozumie ale słucha i w sumie spędzamy jakoś czas razem. Ja mojej czytałam jak już miała 5 miesięcy by ten nawyk wprowadzać jak najszybciej i w sumie teraz uwielbia bajki, więc jestem zdania by zaczynać jak najszybciej 

Kiedy byłam w pierwszej ciąży to często natrafiałam artykuły o słuchaniu muzyki;)

ależ ten Swiat poszedł na przód;)

my też zaczynalisy wcześniej czytać, warto zakupić sobie wiekszą księge z wierszykami posłuży na długooooo;)

Anita ja też puszczałam córce w brzuszku piosenki w sumie jedną taką uspakajającą i w zasadzie potem jak się urodziła to do niej zasypiała

Mój syn dopiero teraz w 9msc zaczął słuchać czytanych ksiazeczek, już nie wyszarpuje żeby gryźć okładkę :) w końcu dorósł /)+:) 

Kverve lepiej późno niż wcale to fajnie ☺ oby jak najchętniej słuchał co mu czytasz ☺

u nas córka też uwielbia jak czytam jej książeczki 

Kverve jak widać na każde dziecko przychodzi odpowiedni dla niego czas 

Maziula ja w brzuchu puszczałam  malej misia uszatka muzyka po urodzeniu kiepsko jej sie podobała  usypiala przy kolysaniu w rytmach muzyki pop dance;) 

A z misia została  miłość do wszelakich misiów;) nie ma misia ktorego by nie chciala 

Anita no to coś zostało jednak :D mój to teraz słucha bajek parę razy dziennie 

No tak jak córka ogląda to i w brzuszku synek słucha ☺

Ja zaczęłam czytać dziecku bajki, kiedy jeszcze było w brzuszku. Zauważyłam, że gdy czytałam te same bajki już po porodzie, to dziecko było spokojniejsze :-) Uważam, że warto zacząć czytać jak najwcześniej bo to ma pozytywny wpływ na rozwój maluszka. 

Tylko u nas córce jak się znudzi to zabiera nam książeczki i sama chce oglądać