Kiedy wychodzą piątki - ząbkowanie

mamusie pomóżcie bo nie pamiętam jak to było u starszego syna (bo ząbkowanie przechodził jakoś spokojnie ), kiedy rosną zęby piątki bo mój 2 letni syn zachowuje się jak mały piesek wszystko gryzie i jest taka maruda od kilku dni że świra idzie dostać.

Mój syn ma obecnie 2 latka i właśnie mu idą 5. Są już prawie przebite ale jeszcze chwilę musimy na nie poczekać… Wyrzynają się już miesiąc…

o matko tak długo to ja chyba osiwieję zanim one mu wyjdą :frowning:
jest okropny i chce cały czas na ręce (głowa i kręgosłup mi już pęka)

kuzynki córka tez sie męczyła przy 5 ale to trwało jakies dwa tygodnie tzn. dwa tygodnie były najgorsze. Była strasznie marudna, przechodziła akurat zabkowanie w okresie letnim i pomagały jej lody:) wiadomo zimne uśmierza ból a kuzynka sama robiła pyszne lody i w tych najgorszych momentach dnia dawała małej do jedzenia i dziecko zapominało o bólu a i miało chwilę rozkoszy:)

pyplis możesz dziecko pomoc stosując zele na ząbkowanie a jeśli jest bardzo marudny bo mu bardzo dokuczaja żeby to mysle ze nawet przeciwbólowego możesz mu cos podac aby trochę usmierzyc bol.

Witam,
wszystko wskazuje na standardowy przebieg ząbkowania; zwykle piątki pojawiają się w garniturze uzębienia dziecięcego około 2r.ż. Sam proces wyrzynania się zębów trzonowych bywa często bolesny i trwa nawet do miesiąca. Dziecko może także mieć podwyższoną temperaturę, biegunkę, czasem torsje oraz wszelkie znamiona złego samopoczucia /np. niepokój, marudzenie, drażliwość/. Symulacja dziąseł, “gryzienie”, a nawet zgrzytanie zębami - równie nie są w tej sytuacji niczym niezwykłym.
Zarówno dziecko, jak i rodzice muszą po porostu dzielnie przetrwać ten trudny okres :slight_smile:
Aleksandra Łada

dziękuje za rady. właśnie zauważyłam dziś jak spał że zgrzyta zębami. ale skoro to normalne to ok.

Cześć, mam w domu 2latka, który ząbkuje, ma 38-39 stopni gorączki, mało jada jest marudny i na dodatek robi pobudki o 3-5 rano i życzy sobie kaszy z butelki!!! jestem bardzo tym zmęczona bo dodatkowo mam 2 miesięcznego synka i nie wiem co mam robić żeby pomóc starszemu synkowi!??

Karolina najprawdopodobniej Twojemu 2 latkowi wychodzą piątki w tym wątku coś niecoś o tym. W kwestii jak pomóc żele na ząbkowanie by choć trochę użyć, leki przeciwgorączkowe i starać się zająć malucha czymś co odwróci jego uwagę od bólu - choć zdaje sobie sprawę, iż przy 2 miesięcznym dziecku może być to trudne - ale życzę Ci sił i aby ząbki jak najszybciej odpuściły

juttii, wielkie dzięki zawsparcie, ale nawet 2%lidokaina z przepisu lekarza nie pomaga! przez cały czas podaje mu paracetamol w syropie i na chwilę na pewno przynosi ulgę chodź ja ledwo co funkcjonuje!

karolina250983 przy ząbkowaniu nie może być tak wysokiej gorączki. Jeśli tak jest, to znaczy, że dziecko jest chore. Oczywiście może ząbkować, ale przy ząbkowaniu występuje stan podgorączkowy, a nie gorączka. Pediatra również zwracał mi na to uwagę…

Najlepiej uzyskać porad u specjalistów