mówicie pół roku… to jeszcze miesiąc… no to może zamówię już ten kubek bo zanim dojdzie to się zejdzie…
Marta jak mały będzie miał pół roku możesz spróbować zobaczysz czy jest już na to gotowy czy jeszcze trzeba dać dziecku chwilę.
i taki mam niecny plan a może mi się poszczęści i załapie o co chodzi
Oby się poszczęściło i Twój mały załapał. zawsze to dla ząbków lepiej będzie chociaż ja długo jadłam z butelki i zęby mam proste więc to też nie jest wyznacznik.
Tez uwazam ze picie dlugo z butelki nie powoduje krzywych zebow, moja siostra pila z butelki do 5 roku zycia a zeby ma proste.
Mi bardziej chodzi o to by sam już sobie trzymał butle z piciem bo mi ręce drętwieją
Marta to butelkę ze smoczusiem też będzie trzymał sam w końcu. Wszystko przyjdzie pomału z czasem i nie będzie wtedy znaczenia czy dasz mu do rączki butelkę i smoczek czy kubek. A obie czynności przyjdą wg mnie w tym samym czasie.
Spróbować około 6 miesiąca warto , gdy dziecko nie będzie gotowe to warto spróbować za jakiś czas . Ja próbowałam ok. 8 -9 miesiąca podać niekapek ale dużo czasu minęło nanim dziecko zaakceptowalo zmianę . Dopiero gdy miałam 15 miesięcy zaakceptowała lovi 360
Każde dziecko też rozwija się w swoim tempie i dlatego trzeba sprawdzić. Ewentualnie jeśli teraz nie akceptuje trzeba spróbować za kilka tygodni bo dziecko czasami tak szybko się zmienia i rozwija że nie wiadomo kiedy a tak spróbujesz i będziesz wiedziała.
Mój synek nie chciał pić z niekapka długo… Dostałam takie zwykłe niekapki z twardym ustnikiem i nie było mowy o nauce. Kupiłam Lovi 360, jak synek miał roczek, jednak nie chciał z niego pić w ogóle… nauczyła się jak miał nieco ponad 14 miesięcy i teraz bardzo chętnie pije. Nieraz cały kubeczek na raz
wiecie bo wszystkie kubki i butelki z Lovi są kompatybilne ze sobą i ja uszka od treningowego dałabym do butelki 150ml i wlała tam z 50ml picia i bym zobaczyła jak sobie radzi
Marta spróbuj. To nic nie kosztuje a się przekonasz czy musisz jeszcze poczekać czy pomalu zaczynać przechodzenie na nie kapek. Tylko siedź przy małym i obserwuj żeby się nie zadławił. Nie zostawiaj go bez nadzoru.
Dokładnie spróbuj i zobacz jak bedzie sobie radził synek.
Zanim mój synek nauczył sie pić z niekapka 360 stopni najpierw nauczyłam go pić ze słomki
Kasiu pilnuje zawsze…zresztą on się nie da zostawić samemu ostatnio - pewnie to przez ząbki ale nawet do łazienki jak idę pod prysznic biorę go - ustawiam leżaczek w łazience i dopiero mogę się kąpać bo jakby został sam w pokoju to tajfun by był
Brawo dla Filipka super ze sie u Ciebie sprawdzil. Moj ma dopiero 3,5 miesiaca,
Super że się tak fajnie udało i szybko przede wszystkim. Lenka to Ty też za niedługo możesz próbować może też Synek będzie chciał pić.
Marta gratuluję ! 5 miesięcy i taki sukces . Masz bardzo pojetne dziecko .
dziękuję dziewczyny - sposób u mnie na piątkę wczoraj kupiłam niekapek ten od 6 miesiąca - też sobie radzi i nie wylewa na siebie tyle
co prawda strasznie się ślini bo trzeci ząb idzie i wychodzi na to samo co się oblewał ale to już szczegół
dziewczyny warto spróbować