Kiedy podać drugą pierś

Witam,
Mój synek ma 3 miesiące i bardzo ładnie przybiera na wadze. Z techniką jedzenia na szczęście nie ma większych problemów. Zastanawia mnie w jaki sposób wyczuć moment, że powinnam przestawić dziecko do drugiej piersi. Czytałam, że nie powinno się robić tego zbyt wcześnie żeby dziecko miało możliwość “dokopania” się do mleka II fazy, a pierś została opróżniona. Nie wiem jednak jak rozpoznać ten właściwy moment.

ajko myśle ze karmiąc trzy miesiące to wiesz już kiedy piers jest pusta a pytanie zadajesz tylko żeby utwierdzić cie w twoim slusznym przekonaniu:)
3 mczne dziecko ssie piers sprawnie także jest ja w stanie oproznic przez ok 5-7 minut. Jeśli piers jest pusta to dziecko puszcza brodawke lapie ja i znow puszcza i tak kilka razy. Zazwyczaj to jest sygnal ze piers jest już oprozniona. dziecko tez troszkę może się denerwować. ]Poza tym skoro dziecko ladnie przybiera na wadze to znaczy ze karmisz je wlasciwie i piers zmieniasz w odpowiedni czasie. Oznacza to tez ze wiesz kiedy dziecko oproznilo piers i podajesz druga. A to ze dziecko się najada to swiadcza o tym dobre przyrosty i przerwy miedzy karmieniami ok 5 godz w nocy i ok 3 w dzien.

Zgadzam się z tym,co Marta napisała :slight_smile:
Również mam trzy miesięczne dziecko i już wiem,kiedy przestawić małą do drugiej piersi… po prostu widać,ze robi sie niespokojna,ciągnie brodawkę puszcza i łapie znowu i znów puszcza… uspokaja sie przy drugiej piersi… U 3-miesięcznego dziecka układ ssania jest tak dobrze rozwinięty,że dziecko ssie bardzo energicznie i mocno,wiec mały na pewno zdąży sie również nasycić mlekiem drugiej fazy :slight_smile:

Dziękuję Wam za podpowiedzi. Uwierzcie mi, że ten mój brzdąc nie daje mi takich wyraźnych sygnałów. Chociaż faktycznie czasami puszcza i łapie pierś kilkakrotnie, ale myślałam, że to kwestia tego, że interesują go różne rzeczy naokoło :wink:

ajkoo to co dziewczyny napisały to święta racja jak maluszek jest jeszcze godny to zachowuje się zupełnie inaczej i na pewno byś to zauważyła wniosek z tego że maluszek najada się z jednej piersi. Ja mam bliźniaki maja po 6 miesięcy i im starcza po jednej piersi

Kurcze,ale Wam zazdroszczę!!! ja mam mało pokarmu,wiec u mnie to niestety ale trzeba małą jeszcze dokarmiać mm!! cieszcie sie z tego,co macie :slight_smile:

,M Napierala czasami trzeba dokarmić maluszka tez tak czasem miałam ale to przecież nic złego robimy tp dla dobra dzieci. Wczesniej było różnie ale teraz powoli się stabilizujemy i jest ok trzymam za Was kciuki i za Twoje karmienie jak najdłużej

Według mnie 1 karmienie powinno być tylko z jednej piersi. Przy kolejnym karmieniu powinnaś podać drugą pierś.
Ja przynajmniej robię tak od początku i tym sposobem karmię już 19 miesięcy.

Doradca laktacyjny polecała mi żeby zawsze podawać dziecku obie piersi i zaczynać kolejne karmienie od tej na której się skończyło poprzednie. Z tym że tą pierwszą pierś niemowlę powinno ssać co najmniej 10 min lub do momentu kiedy robi się niespokojne.

Teoretycznie dziecko powinno najeść się jedną piersią. Ale czasem zdarza się tak, że jest ona nie wystarczająca, więc jak dziecko dalej chce jeść, a z cycka już nie leci to trzeba dać drugą. A przy następnym karmieniu dać tą na której się skończyło.

Beato nie zgodze się z toba. Ja bylam na wizycie u doradcy laktacyjnego i kazala podawac piersi obie podczas jedenego karmienia oczywiście nic na sile. Wdzien moje dziecko zjadalo zawsze dwie piersi a w nocy tylko jednsa i druga zawsze odciagalam na gorszy czas. Fakt to było dawno bo już 8 mc karmie odciąganym mlekiem ale to inna historia. Kazala również podawac przy kolejnym karmieniu piers na której skonczylo się karmic aby do końca oproznic ja z mleka IIfazy.

Jak dziecko było małe to zazwyczaj karmiłam z dwóch piersi podczas jednego karmienia,no chyba że córki po pierwszym cycu nie miały ochoty na picie z drugiego:)Następne karmienie rozpoczynało się od piersi z której kończyłam poprzednie karmienie.Jeżeli Twój synek ładnie przybiera na wadze i jak piszesz nie macie problemów z przystawianiem to po prostu karm tak jak karmisz do tej pory :slight_smile:

Też miałam problem z wyczuciem momentu, kiedy przystawić dziecko do drugiej piersi. Jeżeli zbyt szybko dasz drugą pierś to może się zdarzyć , że maluch będzie Ci często sikał , gdyż spija tylko mleko początkowe, nie docierając do mleka bardziej treściwego. Gwarancją opróżnienia całej piersi jest moim zdaniem dostawienie dziecka w dwóch pozycjach, ze względu na położenie kanalików mlekowych . Tzn. najpierw podajesz pierś w pozycji klasycznej, dziecko opróżnia wówczas kanaliki, które znajdują się powyżej brodawki, następnie przekładasz dziecko w pozycję “spod pachy” i wówczas pozwalasz mu opróżnić kanaliki biegnące z boku piersi. Dopiero wówczas powinnaś zmienić pierś.

Witam,
Karmienie z obu piersi zaleca się na początku laktacji, przez pierwsze kilka tygodni, żeby pobudzić produkcję mleka i dostosować ją do potrzeb dziecka. Później najczęściej mamy przestawiają się na karmienie z jednej piersi na raz i tak na zmianę. Ewentualnie jeśli jest jakiś kłopot z przybieraniem na wadze, z ilością pokarmu, to wtedy zaleca się ponownie/nadal karmić z dwóch piersi na jedno karmienie i wtedy przy dobrze ssącym niemowlaku wystarcza z pierwszej 10-15 minut, przy bardziej leniwym, którego trzeba pobudzać, to 15-20 minut.
Oczywiście jeżeli Pani i dziecku tak odpowiada, to nie jest żaden błąd, można tak karmić i przez cały okres laktacji

Wszystko zostało napisane. Ale ja napisze jeszcze od siebie, ze kiedy nie byłam mama myslalam ze karmienie piersią to coś naturalnego i nie zadawałam sobie wielu pytań, z którymi przyszło mi sie zmierzyć kiedy rozpoczęłam przygodę z karmieniem piersią. Nie wiem jak to jest, ale intuicyjnie zawsze wiedziałam co robic, ale czasami pojawiały sie watpliwosci. Ja zazwyczaj na poczatku karmiłam z obu piersi i czułam mniej więcej kiedy należy przystawić Amelke do piersi. Najważniejsze jest to, zeby nie pozwalać dziecku zasypiać przy piersi, bo powinno ściągnąć pierwsza i druga fazę mleka przynajmniej z jednej piersi, a druga mozna podać przy kolejnym karmieniu.

U mnie był tak ogromny problem z odessaniem J od piersi, że od samego początku karmiłam od razu jedna piersią całe jedno karmienie. Na szczęście laktacja rozwinęła się dobrze i nie miałam z tym kłopotów, ale dzięki temu wątkowi przynajmniej wiem dlaczego zaleca się taki sposób karmienia, przynajmniej na początku. W szkole rodzenia choć dużo mówiono o laktacji to jakoś tak po prostu powiedziano, że z obydwu piersi i już, a nie przyszło mi do głowy zapytać.

Rzadko zdarzyło mi się wykarmić córkę jedną piersią…no może raz gdy rano miałam nadwyżkę pokarmu (po 6h przerwy). Zazwyczaj gdy z jednej już nie leci, albo leci mało córka puszcza pierś po chwili ponownie się do niej przyssie, ponownie puści…taka zabawa, która powoli wprowadza u niej złość i lekką nerwowość wtedy wiem, że to jest odpowiedni moment na zmianę piersi :slight_smile:

U mnie jedno karmienie jest zawsze z jednej piersi, tak na przemian,na początku zmienialam ciągle, potem dowiedzialam sie, ze skład mleka sie zmienia w trakcie karmienia i zmieniając dziecko może nie dostac w ogóle najtłustszego mleka, więc zaczęłam karmić z jednej, to sie sprawdza.

Moja córka była bardzo niecierpliwia więc niestety rzadko udało mi się przystawić ją do obu piersi. Ale jedna pierś jej w zupełności wystarczała. Dobrze przybierała na wadze i nie było konieczności wciskania jej drugiej na siłę. Myślę więc że wszystko zależy od maluszka i jeżeli jest najedzony i zadowolony to podczas jednego karmienia nie trzeba zmieniać i opróżnić obu piersi.