Kąpiel w ciąży

To napewno kolejny minus a jeszcze ile trzeba przy tym uważać podczes podnoszenia z wanny.

Podnieść a o umyciu głosy to już nie wspomne hehe masakra co to był za wyczyn jak chciałam przed wyjściem umyć głowe schylając się nad wanna :stuck_out_tongue: masakra… Albo ogolenie nóg… ta sama sytuacja, :slight_smile:

Gimnastyka nie lada i dla mnie dobrzr że mam dużą kabinę i z siedziskiem to nogi łatwiej było golic. A z włosami to też szło poradzić sobie.

Sloneczko, Sabina zgadzam się z Wami. Właśnie wyszłam z letniej kąpieli i czuję się super :slight_smile: Jeżeli nie ma przeciwwskazań kompiel raz na tydzień nikomu nie zaszkodzi :slight_smile:

ja całą ciąże kąpałam się w wannie:)

Od momentu jak przeczytałam, że ciepła kąpiel może wywołać poronienie we wczesnej ciąży postanowiłam jej unikać i ograniczyć się tylko do prysznica. Wiem, że pod koniec ciąży ciepły prysznic/kąpiel może pomóc przy wywołaniu porodu. Możliwe, że z tego skorzystam jak termin już będzie się zbliżać :slight_smile:

Ja do samego końca kąpałam się w wannie.Miała zbawienny wpływ na mój bolący kręgosłup w ciąży. Oczywiście woda letnia żeby nie za gorąca bo wtedy może być źle. I dbać jak najbardziej o samą wannę żeby po kąpieli nie załapać żadnej bakterii. Ja taką bakterię załapałam nad jeziorem i przez to szybciej urodziłam więc na prawdę trzeba utrzymywac ją w czystości

Ja tam nie narzekam na wannę w ciąży i na prawdę mi nie przeszkadzało mycie głowy wychodzenie ja po takiej kąpieli czułam się odświeżająco :slight_smile: a samopoczucie mamy to chyba najważniejsze :slight_smile:

Anna nie ciepła kąpiel może wywołać przedwczesny poród a sama ciepła woda - to również tyczy się wody ze słuchawki pod prysznicem; )

Nie potrafiłam zrezygnować z długich kąpieli… Nawet niemal do końca kąpałam się ze starszym synkiem, bo oczywiście tak mi było łatwiej samej; )

Jasne że tak Samanta masz rację. Czy to woda pod prysznicem czy w kąpieli absolutnie nie może być bardzo ciepła. Każde działanie wysokiej temperatury na kobietę w ciąży wiążę się z ryzykiem (np. sauna)

To samo jest z kąpielami słonecznymi czyli opalaniem; )

Dobrze że nigdy nie przepadalam za gorącymi kompielami strasznie mnie męczyły. A w ciąży to nie wiedzieć jeszcze że jestem byłam parę razy w solarium i czułam się strasznie po tych wizytach!
Przegrać organizm nie trudno także uważać trzeba czy to przez myciu czy na słońcu masz rację Samantka.

również słyszałam że niby kąpiel może wywołać wcześniejszy poród. i tak zażywałam kąpieli, ale nie gorących ale ciepłych, to dobry sposób na rozluźnienie się, a wiadomo jak mama szczęśliwa to i dzidzia też :slight_smile:

Podczas takiego wylegiwania w wanien w ciepłej wodzie odpoczywają mięśnie nóg plecy i całe ciało to tylko wychodzi nam na dobre.

Moja siostra nieświadomie wykapała się w gorącej wodzie i dostała skurczy a później zaczęły jej odchodzić wody płodowe, przez miesiąc miała podtrzymywaną ciąże i uzupełniane wody płodowe. Urodziła 1,5 miesiąca przed terminem, na szczęście dziecko zdrowe i wszystko dobrze się skończyło.

Mi też nikt nie powiedział jedynie powiązalam fakty że gorąca woda przy okresie może zaszkodzić to przu ciąży podobnie.
Lenka dobrze że finał tego pomyślny ale strachu się pewnie najada i na przeszłość będzie ostrożniejsza i po tej historii ciężarne wokół niej też pewnie wiedzą żeby tak nie robić.

ja kocham gorące kąpiele i w ciąży bardzo ubolewałam że nie mogę :slight_smile: choć woda była dosyć ciepła ale lubię leżeć w takim ciepełku i się relaksować :slight_smile: na szczęście jakiś czas po połogu mogłam juz sobie pozwolić :slight_smile:

W sumie o skurcze też dochodzi ale podczas takiego działania temperatury na organizm może dojsć do odklejenia łożyska a to bardziej niebezpieczne jest bo i zagrożenie dla mamy i maluszka

ja uwielbiam kapać sie w wannie i nie wieże że to ma szkodzić dziecku , szczególnie że lato w tym roku upalne i raczej trzeba się chłodzić … Ja raczej sie relaksuje w wannie i nie odczówam zlych tego skutków.

Jesli woda nie jest za goraca to jak najbardziej!

Nie spotkałam się, by którykolwiek “specjalista” (lekarz, położna) zabraniał kąpieli w wannie lub by były ku temu jakieś przeciwwskazania. Owszem trzeba zachować pewne zasady podczas takich kąpieli w ciąży, a najważniejszą z nich jest by woda nie była gorąca bo to może wywołać skurcze, a co za tym idzie przedwczesny poród. Z opinii jakich zasięgnęłam na ten temat wynika także by zwrócić uwagę na to co dodajemy do wody podczas takich kąpieli. Biorąc pod uwagę powyższe nie ma przeciwwskazań do odprężających kąpieli w wannie ( nie mówię tutaj o basenach, brodzikach czy innych publicznych miejscach bo to zupełnie odrębna sprawa), ba…, są one nawet zalecane, szczególnie w końcówce ciąży, gdy pojawiają się skurcze przepowiadające (Braxtona - Hicksa). Dzięki takiej kąpieli odprężającej w letniej wodzie (jak się nie mylę nie powinna przekraczać 36 stopni Celcjusza)możemy złagodzić bóle towarzyszące tym skurczą, a także rozszyfrować czy to już wybija godzina “0” czy to tylko nasz organizm dopiero się przygotowuje i alarmuje, że ta chwila nadchodzi :slight_smile: Jeśli po takiej kąpieli skurcze ustają, zostajemy w domu, a jeśli nadal trwają to przynajmniej jedziemy do szpitala, czyste, pachnące i choć trochę odprężone przed wysiłkiem jaki nas czeka :smiley: