Agnieszko, co u Was? Mam nadzieję, że w porządku, choć okres “wylęgania” jest różny, jednak myślę, że możecie już być bezpieczni. Nie było mnie w tym wątku chwilę i wiem ,że już po fakcie, ale zapytam, zmieniłaś ręcznik do rąk (ten, ktorym rodzice wycierali ręce) no i czy przed kontaktem z Małą umyli dokładnie dłonie. Znam wiele osób, które tak naprawdę tylko opłuczą dłonie i już. Niedawno w programie słyszałam ,że aby pozbyć się wielu bakterii, dłonie należy myć dokładnie minimum 30 sekund. W toaletach publicznych często wiszą instrukcje jak powinno się to robić.
Pytałaś o szczepienie, dobrze sprawdziłaś, po 24 tyg nie powinno się zaczynać szczepień. Więc i u Was i u Nas sprawa jest nieaktualna. Mimo wszystko, może przyda Ci się to na przyszłość
szczepionka jest podawana doustnie z kubeczka więc z kolejnym kłuciem nie ma to nic wspólnego. Na stronie:
http://szczepienia.pzh.gov.pl/szczepionki/rotawirusy/
znalazłam ważną informację:
“Szczepienia nie chronią w pełni przed zakażeniem, ale są bardzo skuteczne w zapobieganiu przed hospitalizacją”
Dzięki szczepionce dziecko może łagodniej przejść wirusa. Kiedyś spotkałam wątek na temat tych szczepień i dziewczyny pisały, że często przy drugim dziecku się dopiero decydowały.
Jeśli kiedyś rozważałabyś szczepienie to wklejam dla Ciebie fragment do. tego kto i kiedy może być szczepiony:
"Szczepienia należy rozpocząć u niemowląt w wieku od 6 do 12 tygodnia życia, u których nie występują przeciwwskazania do podania żywych szczepionek.
Szczepienie szczepionką jednoskładnikową składa się z 2 dawek podanych doustnie w odstępie przynajmniej 4 tygodni. Drugą dawkę szczepienia powinno się podać przed upływem najdalej 24 tygodnia życia, a najlepiej przed upływem 16 tygodnia życia.
Szczepienie szczepionką pięcioskładnikową składa się z 3 dawek podanych doustnie również w odstępie przynajmniej 4 tygodni. Zaleca się, aby pierwszą dawkę szczepionki podać przed 12 tygodniem życia. Ostatnią dawkę szczepionki powinno się podać najpóźniej do 32 tygodnia życia.
Szczepionki można stosować jednocześnie z innymi, znajdującymi się w Programie Szczepień Ochronnych (PSO), zarówno monowalentnymi, jak i skojarzonymi."
źródło:
http://szczepienia.pzh.gov.pl/szczepionki/rotawirusy/3/#kto-i-kiedy-powinien-zostac-zaszczepiony-przeciw-rotawirusom