Mój synek jest dość wrażliwy, nawet zbyt duża ilość marchewki w Danii że słoiczka sprawia że kupka jest zbyt twarda. Puree z jakich owoców czy warzyw polecacie dla 5,5 miesięcznego Bobaska?
Z cukini, dyni. Zależy też na jakim etapie jest rozszerzenie diety bo to dość wcześnie
Dokładnie tak jak Justa pisze,z cukinii, dyni, ziemniak sam lub z groszkiem .Na początku dawaj tylko popróbować a nie ,że maluszek ma się tym najeść.Rowniez uważam,że to trochę wcześnie, możesz jeszcze trochę się wsztrzymac z tym rozszerzaniem diety.Jesli karmisz mm i rozszerzyłaś już dietę o obiadki to pamiętaj o podaniu wody do picia bo może to mieć wpływ na zatwardzenia.Ewentualnie starte jabłuszko może pomóc w problemach z twardymi kupkami.
Najczęstszą przyczyną zatwardzenia jest niedobór błonnika w dziecie. Dlatego zaleca się jeść produkty które ten błonnik zawierają. Dobrym źródłem błonnika są warzywa, m.in. marchew, buraki oraz owoce świeże (jabłka, maliny, śliwki) i suszone owoce (śliwki).
Trzeba poprostu patrzeć co powoduje a co nie. Moje dziecko 6 miesięczne jadło już dużo warzyw, owoców i nie miało wogole zatwardzenia
Podawaj kartofelki w trochę zadszej postaci rozrabiane z mm albo swoim mlekiem
Moja koleżanka też miała podobny problem z synkiem po podaniu puree z samej marchewki.Sytuacja poprawiła się gdy przepajała małego wodą.
surowe jabłuszko zdecydowanie działa na zaparcia no i suszone śliwka także jest rewelacyjna. Można kupić w słoiczku, albo ugotować z kompotem i zblendować.
Polecam mus z borówek, jagód, moreli. Z jabłuszka i śliwki przygotowany tez będzie super
Dbaj o odpowiednie nawodnienie dziecka. To najczęstsza przyczyna. Nie odstawiaj od razu dziecka od mleka, posiłki jak już tak wcześnie zaczęłaś wprowadzać to najlepiej małe porcje pomiędzy karmieniami, a nie zamiast nich. Po posiłku też podaj do picia mleko, bądź wodę. Do puree możesz dodawać trochę siemienia lnianego mielonego już przygotowanego. To bardzo dobrze pobudza perystaltykę jelit. Plus puree z rzeczy zawierających błonnik, jak śliwki. Tylko lepszym wyjściem jest jednak zaczynanie od warzyw.
Przede wszystkim marchewka powoduje zaparcia i nie wiem skąd to się wzięło że najpierw trzeba podawać marchewkę z kim bym nie rozmawiała to marchewka . Ale jak już dziewczyny wspomnialy możesz zrobić puree z kalafiora , brokuła , groszku , pasternik itd no i jak wspomniała Zamarancza suszone śliwki na pewno pomogą na zatwardzenie . No i pamiętać żeby posiłki wprowadzić do próbowania żeby nie eliminować mleka :)
Jak najbardziej puree z jabłuszka, ale polecam także wybrać słoiczek z dodatkiem winogrona. U nas działało :)
Ja też właśnie nie wiem skąd taka popularność marchewki jeśli chodzi o początki rozszerzania diety.... my zaczynaliśmy od dyni, ale akurat taki był sezon, niemniej jednak polecam bo smakowało i obyło się bez żadnych brzuszkowych rewolucji. A przy jabłuszku trzeba pamiętać, że rozluźnia kupkę, ale świeże jabłko, bo gotowane działa odwrotnie.
Również odradzam w dużych ilości peere z marchwi bo u mnie w domu to właśnie marchwianka jest stosowana przy jelitowkach- by zachamowac luźne kupki...
Ja na pierwsze polecam również jabluszko, ono reguluje pracę jelit i nie powinno być problemu z zaparciami.
Dynia również ma fajny smak. Moja uwielbiala peere z ryżu i dyni, pychotka ;) tylko na pierwsze bez ryżu bo ryż również może powodować zaparcia....