do diety wprowadzaj dużo warzyw i owoców bogatych w witaminę C (pamiętaj, że największą zawartość tej witaminy ma papryka, nie zaś – jak większość z nas przypuszcza – cytrusy),
dbaj o higienę: myj zęby po każdym posiłku i używaj nitki dentystycznej,
regularnie chodź na kontrolę do stomatologa (jeśli odkryje problem odpowiednio wcześnie, będzie mógł mu zaradzić).
dentysta grrr oj nie cierpię grry aż mi ciarki na samą myśl przechodzą nie wiedziałam ze wit. C ma jaki kolwiek wpływ na zęby hmm a dużo wit. C jest też w kapuście kiszonej czy np. cebuli surowej
ja wlasnie dzis bylam mam znowu leczony zab kanalowo bolalo jak nie wiem co dal mi znieczulenie kul mnie 3 razy i co do tego zalozyl trucizne za tydzien powrot do niego jak by mi jej nie dal to bym na tym fotelu skakala jak nie wiem co tymi drucikami tam mi tak czyscil i zgl dobrze ze to zniezulenie tak szybko zadzialalo ,ale jak wyszlam od niego to pol buzi i zebow nie czulam jak by mi ktos walnolo to za pewnie by nie bolalo…;p i tez mi pwoedzial bym jadla wiecej wit c
Ojoj wiem coś o leczeniu kanałowym zębów, też miałam jednego takiego leczonego hehe - fakt nie przyjemne uczucie, ale jak mus to mus. Tak tak witaminka C obowiązkowo. Co do dbania ząbków można również używać specjalnych płynów do płukania jamy ustnej, po myciu - na polskim rynku ich nie brakuje. U mnie często występuje zapalenie dziąsełek, więc z płynów polecam Meridol i Eludril (można go stosować przez 2 tygodnie- jest dostępny tylko w aptekach, ale pomaga).
w ciąży z pewnością można chodzić do dentysty. A mit że ciąża psuje zęby obalam to zmęczenie i zapominanie mam o higienie jamy ustnej doprowadza do problemów z zębami
w moim przypadku popsuło się dużo zębów w ciąży,po porodzie chodziłam z 4 miesiące i leczyłam je.Jestem pewna że źły wpływ na moje zęby miały częste wymioty na początku ciąży.bolały mnie też dziąsła i miałam wrażenie że mi niektóre zęby się chwieją,byłam przerażona,ale dentystka mnie uspokoiła że to wróci do normy po porodzie,kazała masować mi delikatnie dziąsła szczoteczką.
W ciąży należy unikać prześwietleń,lepiej unikać leków chyba że juz nie można wytrzymać to lek z paracetamolem.I lepiej nie ryzykować z wybielaniem.
zadbać o to, by jej dieta bogata była w wapń (mleko i jego przetwory, ryby, brokuły, orzechy);
unikać kwasku cytrynowego, coli, które mogą uszkodzić szkliwo (jeśli już napije się coli, powinna opłukać usta ciepłą wodą i odczekać co najmniej 30 min, zanim umyje zęby);
po wymiotach opłukać usta (jak wyżej);
używać nici dentystyczne, by dokładnie wyczyścić przestrzenie międzyzębowe;
stosować płukanki dentystyczne (bez alkoholu i szałwii) po każdym myciu zębów;
używać miękkiej lub bardzo miękkiej szczoteczki do zębów, by uniknąć podrażnienia nabrzmiałych dziąseł;
używać pasty z fluorem w jednostkach 1000-1500 ppm fluoru;
unikać prześwietleń, wybielania zębów
W razie gdyby jednak profilaktyka zawiodła, nie trzeba bać się leczenia zębów w ciąży. Dentysta wybierze najlepszą metodę leczenia Nieleczenie zepsutych zębów czy dziąseł może prowadzić do przedwczesnego porodu czy niskiej masy urodzeniowej dziecka.
A mi ciaze daly w kość z zębami… Obie… I nie zgadzam sie, ze kobiety zapominają o myciu i pielęgnacji zębów… W moim przypadku mycie zębów, nitkowanie i plukanie nie pomagalo… Po ciszy teraz znowu te same uzupelnienia mi wypadku i zeby ciagle sie psuja… A ze karmie to nie mam kiedy pojsc do dentysty bo maly co troche je masakra jakas… Po prostu mam slabe wartości, duzo wapnia pozersm w poteawach, jem zdrowo a i tak mam anemie i zeby leca… Widocznie juz tak mam i genetycznie
Słyszałam, że po ciąży często są problemy z zębami, jednak ja mam dość mocną kość i nie odczuwam, aż takiego problemu. W trakcie ciąży odwiedzałam dentystkę regularnie, podobnie jest po ciąży. Chodzę zgodnie z ustaleniami dentystki, ale nie mam specjalnych ubytków, codziennie szczotkuję zęby i używam płynu do płukania listerine zero. Jedynym moim problemem po ciąży są delikatnie krwawiące dziąsła, na co dentystka zaleciła częstsze stosowanie nici, choć niewiele to pomaga.
Kłopotów z zębami nie mam. Dbam o nie systematycznie, chodzę na wizyty kontrolne i w razie potrzeby natychmiastowo podejmuję leczenie, chociaż zdaję sobie sprawę, że ten idealny stan nie musi trwać wiecznie. Jestem w 7,5 tc. Ostatnia moja kontrola miała miejsce w 5 tc, w którym poleczyłam ubytki - mam super dentystkę. W chwili obecnej mam trochę obolałe dziąsła, ale spożywam produkty nabiałowe i staram się jeść jak najmniej słodyczy - mimo, iż jestem z zasady łasuchem, nie mam takiej nieodpartej ciągoty do ciuksów - z czego się cieszę. Pewnie temu zawdzięczam brak problemów w tym względzie. Później zobaczymy!!!
W czasie ciąży śmiało można iść do stomatologa, niektóre karty ciąży mają specjalną rubrykę na konsultację stomatologiczną. Warto o to zadbać w czasie ciąży i nie tylko.
U mnie pierwsza ciąża nie wpłynęła negatywnie na zęby, jestem w trzecim trymestrze drugiej ciąży i też nie mam żadnych ubytków:-) jedyne co to miałam nadwrażliwe dziąsła, łatwo krwawiące przy myciu i nitkowaniu. Przy myciu krwawienie udało się wyeliminować pastą blend-a-med pro-expert gum protection takie granatowe pudełko z bordowym paskiem. Wcześniej używałam elmex, ale nie pomogła. Moja gin w obu ciążach przypominała o kontroli zębów.
Ja tak samo dbam o zęby w ciąży jak i przed Jestem przyzwyczajona do nici dentystycznej i płynów do płukania Warto to robić bo zęby naprawdę mniej się psują ,a szczoteczką nie umyjemy tak dokładnie. Dlatego nić dentystyczna jak najbardziej wskazana.
Produkty bogate w wapń to nie tylko ze względu na same zęby ,ale też na dzidziusia w naszym brzuszku
No i częste picie kwaśnych napojów gazowanych, soków owocowych powoduje rozpuszczanie szkliwa. Dodatkowo sprzyja to zaleganiu resztek pokarmowych i tak powstaje próchnica.
Aby uniknąć ryzyka uszkodzenia szkliwa, po spożyciu kwaśnych pokarmów należy przepłukać jamę ustną wodą. Dobre są też pasty typu elmex przeciw erozji
Podstawą jednak jest codzienna higiena jamy ustnej - szczotkowanie po każdym posiłku
No i wiadomo - wizyty kontrolne u stomatologa. O tym nie możemy zapominać. Im wcześniej wykryje ,że coś się dzieje z zębami tym lepiej
Osobiście byłam w każdym trymestrze ciąży na wizycie kontrolnej u dentysty , na szczęście nic nie było do roboty
Ja w 4 miesiącu ciązy byłam na kontroli, dentyskta zrobiła mi jedną plombę i wsio, reszta ząbków zdrowa Troche stresu było , ale lepiej chodzić na kontole, niż poźniej tracić ząbki, a higiena jest najważniejsza.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.