Jak zadbać o zęby w ciąży?

Jak możesz zadbać o stan swoich zębów?

• spożywaj produkty mleczne,

• do diety wprowadzaj dużo warzyw i owoców bogatych w witaminę C (pamiętaj, że największą zawartość tej witaminy ma papryka, nie zaś – jak większość z nas przypuszcza – cytrusy),

• dbaj o higienę: myj zęby po każdym posiłku i używaj nitki dentystycznej,

• regularnie chodź na kontrolę do stomatologa (jeśli odkryje problem odpowiednio wcześnie, będzie mógł mu zaradzić).

dentysta grrr oj nie cierpię grry aż mi ciarki na samą myśl przechodzą :wink: nie wiedziałam ze wit. C ma jaki kolwiek wpływ na zęby hmm :slight_smile: a dużo wit. C jest też w kapuście kiszonej czy np. cebuli surowej :slight_smile:

ja wlasnie dzis bylam mam znowu leczony zab kanalowo bolalo jak nie wiem co dal mi znieczulenie kul mnie 3 razy i co do tego zalozyl trucizne za tydzien powrot do niego jak by mi jej nie dal to bym na tym fotelu skakala jak nie wiem co tymi drucikami tam mi tak czyscil i zgl dobrze ze to zniezulenie tak szybko zadzialalo ,ale jak wyszlam od niego to pol buzi i zebow nie czulam jak by mi ktos walnolo to za pewnie by nie bolalo…;p i tez mi pwoedzial bym jadla wiecej wit c

Ojoj wiem coś o leczeniu kanałowym zębów, też miałam jednego takiego leczonego hehe - fakt nie przyjemne uczucie, ale jak mus to mus. Tak tak witaminka C obowiązkowo. Co do dbania ząbków można również używać specjalnych płynów do płukania jamy ustnej, po myciu - na polskim rynku ich nie brakuje. U mnie często występuje zapalenie dziąsełek, więc z płynów polecam Meridol i Eludril (można go stosować przez 2 tygodnie- jest dostępny tylko w aptekach, ale pomaga).

w ciąży z pewnością można chodzić do dentysty. A mit że ciąża psuje zęby obalam to zmęczenie i zapominanie mam o higienie jamy ustnej doprowadza do problemów z zębami

w moim przypadku popsuło się dużo zębów w ciąży,po porodzie chodziłam z 4 miesiące i leczyłam je.Jestem pewna że źły wpływ na moje zęby miały częste wymioty na początku ciąży.bolały mnie też dziąsła i miałam wrażenie że mi niektóre zęby się chwieją,byłam przerażona,ale dentystka mnie uspokoiła że to wróci do normy po porodzie,kazała masować mi delikatnie dziąsła szczoteczką.
W ciąży należy unikać prześwietleń,lepiej unikać leków chyba że juz nie można wytrzymać to lek z paracetamolem.I lepiej nie ryzykować z wybielaniem.

Kobieta w ciąży powinna:

• zadbać o to, by jej dieta bogata była w wapń (mleko i jego przetwory, ryby, brokuły, orzechy);
  • unikać kwasku cytrynowego, coli, które mogą uszkodzić szkliwo (jeśli już napije się coli, powinna opłukać usta ciepłą wodą i odczekać co najmniej 30 min, zanim umyje zęby);
  • po wymiotach opłukać usta (jak wyżej);
  • używać nici dentystyczne, by dokładnie wyczyścić przestrzenie międzyzębowe;
  • stosować płukanki dentystyczne (bez alkoholu i szałwii) po każdym myciu zębów;
  • używać miękkiej lub bardzo miękkiej szczoteczki do zębów, by uniknąć podrażnienia nabrzmiałych dziąseł;
  • używać pasty z fluorem w jednostkach 1000-1500 ppm fluoru;
  • unikać prześwietleń, wybielania zębów
    W razie gdyby jednak profilaktyka zawiodła, nie trzeba bać się leczenia zębów w ciąży. Dentysta wybierze najlepszą metodę leczenia :slight_smile: Nieleczenie zepsutych zębów czy dziąseł może prowadzić do przedwczesnego porodu czy niskiej masy urodzeniowej dziecka.

Jestem po ciąży i panicznie boję się iść do dentysy, co przed porodem nie było dla mnie jakieś strachliwe.

ja bylam teraz u dentysty na kontroli i nic sie nie dzieje wszystkie ząbki zdrowe na cale szczescie… Teraz kontrol za3 -4 miesiace

Trzeba jeść dużo wapnia. Dziecko tak wyciąga! Mi krwawiły dziąsła, ale była u stomatologa i dała mi jakieś bezpieczne leki

A mi ciaze daly w kość z zębami… Obie… I nie zgadzam sie, ze kobiety zapominają o myciu i pielęgnacji zębów… W moim przypadku mycie zębów, nitkowanie i plukanie nie pomagalo… Po ciszy teraz znowu te same uzupelnienia mi wypadku i zeby ciagle sie psuja… A ze karmie to nie mam kiedy pojsc do dentysty bo maly co troche je :confused: masakra jakas… Po prostu mam slabe wartości, duzo wapnia pozersm w poteawach, jem zdrowo a i tak mam anemie i zeby leca… Widocznie juz tak mam i genetycznie :confused:

Słyszałam, że po ciąży często są problemy z zębami, jednak ja mam dość mocną kość i nie odczuwam, aż takiego problemu. W trakcie ciąży odwiedzałam dentystkę regularnie, podobnie jest po ciąży. Chodzę zgodnie z ustaleniami dentystki, ale nie mam specjalnych ubytków, codziennie szczotkuję zęby i używam płynu do płukania listerine zero. Jedynym moim problemem po ciąży są delikatnie krwawiące dziąsła, na co dentystka zaleciła częstsze stosowanie nici, choć niewiele to pomaga.

Kłopotów z zębami nie mam. Dbam o nie systematycznie, chodzę na wizyty kontrolne i w razie potrzeby natychmiastowo podejmuję leczenie, chociaż zdaję sobie sprawę, że ten idealny stan nie musi trwać wiecznie. Jestem w 7,5 tc. Ostatnia moja kontrola miała miejsce w 5 tc, w którym poleczyłam ubytki - mam super dentystkę. W chwili obecnej mam trochę obolałe dziąsła, ale spożywam produkty nabiałowe i staram się jeść jak najmniej słodyczy - mimo, iż jestem z zasady łasuchem, nie mam takiej nieodpartej ciągoty do ciuksów - z czego się cieszę. Pewnie temu zawdzięczam brak problemów w tym względzie. Później zobaczymy!!! :wink:

nie miałam nigdy problemów z zębami ale lubię co rok ,dwa usunąć z nich kamień- piję sporo herbaty. Czy można w ciąży przeprowadzać takie zabiegi?

W czasie ciąży śmiało można iść do stomatologa, niektóre karty ciąży mają specjalną rubrykę na konsultację stomatologiczną. Warto o to zadbać w czasie ciąży i nie tylko.

W mojej karcie ciąży jest zawarte miejsce na konsultacje stomatologiczne, okulistyczne i internistyczne.

ja byłam u dentysty tylko na przeglądzie ale zęby miałam zadbane więc nie miałam o co się martwić

U mnie pierwsza ciąża nie wpłynęła negatywnie na zęby, jestem w trzecim trymestrze drugiej ciąży i też nie mam żadnych ubytków:-) jedyne co to miałam nadwrażliwe dziąsła, łatwo krwawiące przy myciu i nitkowaniu. Przy myciu krwawienie udało się wyeliminować pastą blend-a-med pro-expert gum protection takie granatowe pudełko z bordowym paskiem. Wcześniej używałam elmex, ale nie pomogła. Moja gin w obu ciążach przypominała o kontroli zębów.

Ja tak samo dbam o zęby w ciąży jak i przed :wink: Jestem przyzwyczajona do nici dentystycznej i płynów do płukania :wink: Warto to robić bo zęby naprawdę mniej się psują ,a szczoteczką nie umyjemy tak dokładnie. Dlatego nić dentystyczna jak najbardziej wskazana.
Produkty bogate w wapń to nie tylko ze względu na same zęby ,ale też na dzidziusia w naszym brzuszku :wink:
No i częste picie kwaśnych napojów gazowanych, soków owocowych powoduje rozpuszczanie szkliwa. Dodatkowo sprzyja to zaleganiu resztek pokarmowych i tak powstaje próchnica.
Aby uniknąć ryzyka uszkodzenia szkliwa, po spożyciu kwaśnych pokarmów należy przepłukać jamę ustną wodą. Dobre są też pasty typu elmex przeciw erozji :wink:
Podstawą jednak jest codzienna higiena jamy ustnej - szczotkowanie po każdym posiłku :wink:
No i wiadomo - wizyty kontrolne u stomatologa. O tym nie możemy zapominać. Im wcześniej wykryje ,że coś się dzieje z zębami tym lepiej :wink:

Osobiście byłam w każdym trymestrze ciąży na wizycie kontrolnej u dentysty , na szczęście nic nie było do roboty :wink:

Ja w 4 miesiącu ciązy byłam na kontroli, dentyskta zrobiła mi jedną plombę i wsio, reszta ząbków zdrowa :wink: Troche stresu było , ale lepiej chodzić na kontole, niż poźniej tracić ząbki, a higiena jest najważniejsza.