Plan był taki żeby córeczka od urodzenia spała u siebie i tak było - do 5 miesiąca ładnie spała w łóżeczku - budziła się z 2-3 razy na cyca ale po 5 miesiącu zaczęła się budzić po kilkanaście a nawet kilkadziesiąt razy, zaczęło się od tego że już nawet jej nie odkładałam do łóżeczka i zostawała z nami az doszło do tego że nie zaśnie inaczej niż z nami. Teraz ma 18 miesięcy i dla niej normalne jest że śpi z nami. Do swojego łóżeczka w dzień wejdzie, ale na noc absolutnie nie chce tam spać. Ma tam swoje misie i ogólnie przytulny nastrój ale i to nie pomaga.
U nas syn 10 miesięcy spi w swoim łóżeczku, czasem tylko rano Go na chwilę do nas przyniosę żeby sobie z nami poleżał ale u nas od początku była zasada, że spi u siebie i jakoś nam się udało tego trzymac. Moze spróbuj po prostu córkę odkładać do łóżeczka po tym jak zaśnie u Was na sypialni i tak aż do skutku, placze to znow na sypialnie, usnie to do łóżeczka. Aż się przyzwyczai
Moj młodszy syn śpi w swoim łóżeczku od skończenia ok 5 miesięcy. Spał ładnie i budził się raz czasami 2 razy.. Teraz budzi się po 5 razy ale dalej śpi w łóżeczku. Starszy syn zawsze spał z nami i po porodzie spał z mężem, a ja z drugim synem którego przenieśliśmy do siebie w wieku ok 5 miesoacy. Starszy za to mając ponad 3 lata nadal śpi z którymś z nas i nie chce iść do swojego pokoju na co dalej czekamy. Szukam podwójnego lozka dziecięcego żeby móc zasypiać obok niego .. bo tylko taki dal warunek.. a jak będzie to zobaczymy ;)
Myślę, że potrzebuje czasu i pewnego dnia to się po prostu stanie. Ale ważne jest, żeby na siłe nie przekonywać, bo to zadziała odwrotnie niż byśmy chcieli.
Mi się wydaje że tylko i wyłącznie konsekwencja. Czyli wkładanie do łóżeczka i próby uspania. Nie wyciąganie, bycie blisko, zapewnienie że się jest, ale nie można się poddać :) także żeby to się udało to najpierw samemu trzeba pomyśleć czy da się radę :)
może potrzebuje dalej Waszej bliskości no i z pewnością tak jest jej łatwiej :) mamy przy sobie najbliższe jej osoby,
Ja wiem, że gdybym syna tak zaczęła zostawiać to byłoby tak samo, więc w trudnych momentach dalej odkładałam do łóżka i milion razy wstawałam . To dla dzieci naturalne, że im dobrze z rodzicami i wiem, że to ciężkie i nie łatwe do oduczenia. MOże spóbuj zasypiać z nią w jej łóżku jeśli ma juz tzw "dorosłe" w tedy uciekasz jak zaśnie :) jasne , że będzie przychodzić dalej i pewnie długo, ale to juz jakiś sukces jak będzie tam na noc zasypiać i troche spała sama
U mnie było tak samo od początku spała z nami, w końcu się uparłam i za każdym razem wkładałam do łóżeczka, nawet co kilkanaście minut jak się budziła, chwilę stałam nad łóżeczkiem i odchodziłam. Po dwóch nocach się udało teraz zasypia sama i śpi ładnie
Ja odkładam małą cały czas do łóżeczka, nawet jak muszę co chwilkę stawać. Czasami już mi się na prawdę nie chce ale mimo to się zbieram i ją zanoszę. Oczywiście głaskam i chwilę przy niej stoję jak zaśnie. Może warto by było spróbować wprowadzić jakieś stałe czynności w jej łóżeczku? Wspólne czytanie bajki lub coś podobnego?
myślę, żę musisz być stanowcza i dziecko odprowadzać. Kiedys zrozumie, że ma swoje nowe miejsce. MOżecie też kupić nową kołdrę taką która ona wybierze tzn pościel
Moja mala śpi ze mną , w łóżeczku się ciągle budziła nie chciała spać, kręciła się wstawała. budzi się w nocy po kilka razy i woła mleko. Mam w planach w najbliższych dniach kupić wieksze łóżko i może to ją zachęci do spania w czymś nowym, innym ;)
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.