Jak jeszcze bardziej rozkręcić laktacje?

Masz rację ja dużo odciagalam na przemiennie z piersi mleka i tego pokarmu z dnia na było więcej. Tak samo zwiększała je częstotliwość karmień  i tak samo położna kazała mi karmić na przemiennie to ważne by nie przystawiać cały czas do jednej piersi 

A tak wogole to ile miesięcy ma dzieciątko ? ;) 

jak po karmieniu będziesz jeszcze pracować Z laktatorem to piersi zaczna wtedy produkować więcej mleka , bo Gdy są puste a je pobudzasz to podobno wtedy reagują i produkują więcej mleka ;) 

Ja piłam Inkę z femaltikerem i między wszystkimi karmienia mi (nawet tymi nocnymi) pobudzalam laktację laktatorem. 

Są różne metody na pobudzenie laktacji, ale najważniejsze to jak najczęściej przystawiać dziecko. Podawać dwie piersi przy jednym karmieniu. 

Ja już karmię ponad rok, a myślałam że nawet nie dotrwam do 3 miesięcy na początku :)

To ja mam podobnie że jak na wytrwam do RD żeby karmić tylko piersią to będzie sukces. Czyli mówicie że po karmieniu dziecka żeby jeszcze pobudzać laktację laktatorem? I to co się uda odciągnąć to potem dajecie dziecku normalnie do wypicia?

Tak, ja dawałam odciągnięte mleko do dokarmiania, zamiast mm :)

Najlepiej laktatorem choć jak ja często synka przystawialam to miałam nawał pokarmu 

Tak tak , ja co odciągnęłam to dawałam później z butelki a przy hiperlaktacji co odciągnęłam to mroziłam na wyrazie „w”  . 

Pokarm mamy jest lekkostrawny , bo z tego co ostatnio czytałam artykuły to nie ma czegoś takiego ze masz za chudy pokarm (jak to w zwyczaju nasze babcie i mamy mówią ) ,  w pokarmie jest wszystko to co  na danym etapie dzidzi potrzeba , wiec może być tak że dzidzia nie czuje sytości a lubi mieć naprawdę pełny brzuszek dlatego lubi sobie jeszcze dojeść . 

Dobra czyli zaczynam walkę z laktatorem jeszcze. Zależy mi na tym kp bo jednak jest to bardzo wygodne. A teraz trochę jest tak że kp ale nigdy nie wiem kiedy zabraknie mleka w piersiach i będę musiała dorabiać mm. To jest uciążliwe

Masz rację może brakować sytości w pokarmie tak u mnie było synek pił i mógł długo przy piersi pić a po odstawieniu wciąż płakał i znowu chciał. Ale dobór zbilansowanych posiłków podczas karmienia jest ważny i ma wpływ na jakość pokarmu

Zauważyłam, że teraz mam chudsze mleko niż na początku. Widzę to po pojemnikach w lodówce ze ściągniętym mlekiem.

Ściągnięte mleko możesz podać dziecku jak i zamrożone. Przydaje się szczególnie kiedy dziecko zostaję pod czyjaś opieką;)

Mleko ściągnięte w dzień jest bardziej wodniste, ma więcej białka, natomiast wieczorem ma więcej tłuszczy, więc pora odciągania też ma wpływ :) 

Ja wiedziałam że mam za mało mleka po tym, że po prostu córka wisiała na piersi, i dopóki było słychać połykanie, do tego momentu była zadowolona, później po prostu piersi były puste i coś ciągnęła, ale to nie było już to.  I wtedy trzeba było dokarmiać mm.

Odnośnie tego, czy mleko może byc niepełnowartościowe odsyłam na stronę hafija.pl albo na jej profil na ig ( Hafija matka karmiąca). Tam myślę że jest wszystko dobrze na ten temat wyjaśnione.

To u nas wiszenie było i w dzień i w nocy i widziałam że ten pokarm był bardzo wodnisty widać było po odciągnięciu. Synek mało przybierał na piersi.  

Nie ma czegoś takiego jak małowartościowy pokarm. Może być go ewentualnie za mało i dziecko może się nie najadać, na piersi dzeci wolniej przybierają niz na mm bo mam jest takie bardziej treściwe.

Zawartość składników odżywczych  w mleku kobiecym stale się zmienia. Wraz z czasem karmienia maleje zawartość procentowa białka, a rośnie zawartość procentowa tłuszczu i laktozy. 

Dokładnie , ja tez często czytam blog hafija i tam super jest wszystko wyjaśnione , podsyłam link : https://www.hafija.pl/2019/01/czy-warto-karmic-piersia-dluzej-niz-rok.html

Warto powalczyć . Mój jeden i drugi cały czas wisieli na piersi ale  to bardziej chodziło o bliskość bo pokarm było widać ze jest ;) 

Pierś to duża wygoda i oszczędność ;)

Chętnie poczytam ;) 

Ja też chętnie poczytam bo muszę walczyć o tą laktację bo widać że moje dziecko chciałoby zjeść więcej niż jest w piersiach a i tak karmie z obu piersi podczas jednego karmienie 

https://www.hafija.pl/2022/06/ratunku-chyba-mam-za-malo-mleka.html

Tutaj jest bardzo ciekawy artykuł, na którym najbardziej się wzorowałam na początkach kp. Warto poczytać 

Znam ten blog wiele jest informacji o karmieniu piersią i na portalach tez mozna dużo poczytać ale fajnie jest wymienić się doświadczeniem 

Kurczę ja nalezalam do grupy hafija na fb i jestem mega rozczarowana. ale dzięki za linka, bloga nie czytałam, może akurat tam znajdę odpowiedzi na swoje wątpliwości