Jakie macie zdanie na temat pielęgnacji narządów płciowych dziewczynek,a chłopców?
Według mnie narządów dziewczynek dużo trudniejsza.
U dziewczynek (pamiętam ze szpitala, dziewczyna obok miala córkę) ważny jest kierunek mycia tzn należy myć krocze od góry do dołu. Natomiast u chłopców nie ma szczególnego znaczenia ale namieszali mi w głowie z zsuwaniem napletka. Położna środowiskowa kazała a w szpitalu mówiły ze po 3 miesiąca, z kolei jego Pani doktor nie kazała w ogóle. Zgłupiałam i nie wiem w co wierzyć.
Ja wiem czy duzo trudniej utrzymac higiene u dziewczynek mysle ze zarowno u chlopcow i dziewczynek jest tak samo. Trzeba pemietac o kilku podstawowych zasadach w pielegnacji narzadow dzieci i po klopocie. A wiadomo ze jesli dzieci sa male to trzeba wszystko dokladnie czyscic i pielegnowac nasze maluchy
Ja mam dziewczynkę - dokładnie najważniejszy jest kierunek mycia od góry w dół.
Klamerka123 - zgadzam się z Tobą.
U chłopca natomiast kierunek jest odwrotny od dołu w górę. Ja myślę wg tego że mam synka że nie ma problemów z dbaniem o czystość przy chlopięcych narządach. Nie bardzo tylko orientuję się odnośnie napletka , ponieważ zdania wtej kwestii u lekarzy są bardzo podzilone. Jedni mówią że należy odciągać a drudzy że nie. Mi nic nie robiły ponieważ boimy się aby małemu nie zrobić krzywdy. Ale znam np sytuację iż nie był odciągany i dziecko później musiało mieć nacięcie ponieważ się coś zrosło;/
no wlasnie nie wiadomo:-///
Ja też mam problem. Co cielawsze koleżanka wlaśnie odciągała a Kubusiowi niby od tego to coś się zroslo i tez miał zabieg. Nawet teraz dzwoniłam z pytaniem czy na pewno odciągała i potwierdziła.
Teraz to już w ogóle mam mętlik.
Ja robie tak że co 3 kąpiel odciągam, a czasem raz w tygodniu. Może nie zaszkodzi.
Mama moja mówi że bratu odciągali i nic się nie stało.Ale ile ludzi tyle opinii.
Kurcze…
No z tym chyba nie do końca wiadomo, mimo że mam córkę to znajome różnie robią z synkami np mój brat miał odciągane ale sama nie wiem.
u dziewczynk trzeba uwazac delikatnie przemywac podczas kapieli
u dziewczynki trzeba myc od przodu do tylu to bardzo wazne, by nie przeniesc bakterii
Tak maria z tak sie robi i czeto trzeba podmywac i przemywac w dzien by nie dostac czegos zlego jak np;zrobi kupke to ona wchodzi jejw srodek to myc z gory na dół nawazniejsze
U chłopców ważne jest aby myć pod siusiaczkiem bo tam się zbiera brud i pod jajeczkami, a z tym odciąganiem to ilu ludzi tyle teorii. Ja odciągam w kąpieli jak radziła mi położna ale tak delikatnie i leciutko i też nie codziennie, bo nieraz mały mi się kręci i kąpiel jest na szybko.
Ja uważam, że dziewczynki są mimo wszystko prostsze w obsłudze, bo łatwiej je doprowadzić do porządku nawet po kupie. Jak myć dziewczynkę każda z nas wie, bo w końcu same babkami jesteśmy. Z chłopcem, niestety, to już więcej zabawy i z tymi napletkami, to tak jak olcia wspomniała, co człowiek to inna opinia, więc można zgłupieć.
myślę że z dziewczynkami jest łatwiejsza sprawa póki co to nie mam jeszcze porównania;)
ja nie wiem do konca jak jest to u chlopczyka bo nie mam ale wiem tylko tyle ,ze trzeba skurke obciagac mu z napletka tak słyszalam
Patrząc pobieżnie higiena u chłopców wydaje się prostsza, jednak podzielone są opinie co do tego w jaki sposób powinno się ją robić. Chodzi mi nie o samo oczyszczanie pupy czy standardowe mycie. Myślę o tym, że kiedyś już od pierwszych miesięcy zalecano odciąganie napletka i mycie pod nim. Jak ja urodziłam synka zapytałam o to położną i ta mi powiedziała, że mam tego nie robić jednak wiem, że niektóre z moich koleżanek otrzymały inne zalecenia.
ja zawsze polecam rodzicom aby odciągali już od pierwszych kąpieli, oczywiście nic na siłe tylko delikatnie odciągnąć do pierwszego oporu umyć mydłem i wodą, wymyć dokładnie mastke ktora sie tam zbiera( jest to normalne i fizjologiczne) i zalecam to robić bo z każdą kąpielą bedzię można odciągnoć coraz wiecej, a jak dziecko ma 3 - 4 lata to powinno się uczyć aby samo próbowało odciągać i myć!! jak to mówi Piatr Gastoł dr z urologii dziecięcej z Warszawy: " Właściwa higiena napletka - delikatne odciąganie i myćie".
Dziewczynki za to zawsze sie myje od góry do dołu i tylko jeden kierunek, zeby z okolic odbytu nie przenieść zarazków do pochwy! a druga ważna rzecz o czym rodzice zapominają a poźniej sie dziwią ze jest jakas skorupka lub zapalenie narządu rodnego, to delikatnie odchylamy wargi i przemywamy od góry do dołu płatkiem kosmetycznym nasączonym wodą ciepłą z kranu!!! przemywamy między wargą wiekszą a wargą mniejszą! jeśli dziecko nosi pieluszki to polecam linomag z zielonym paskiem aby też posmarowac cieniutko między wargami!!(smarujemy dlatego aby jeśli kał sie dostanie to krem osłoni przed podrażnieniem) i tak robimy przy każdej zmianie pampersa! mam nadzieje ze sie przyda
Na początku gdy urodził się mój synek higiena jego narządów była dla mnie jeszcze nieznaną jednak teraz już tak nie jest. Z tego co wiem to u chłopców kierunek jest od dołu do góry. A odnośnie odciągania napletka, powiem szczerze że nie odciągaliśmy napletka do pewnego dnia jak przy porannej zmianie pieluszki zauważyłam że prącie synka jest nabrzmiałe i zaczerwienione, od razu zaczęłam robić nasiadówki w rumianku delikatnie odciągając napletek i próbowałam dodzwonić się do pediatry, następnego dnia udałam się na wizytę kontrolną. W ciągu dnia chyba z 10 razy nasiadówka w rumianku podziałała i następnego dnia nie było śladu. Lekarz powiedział żeby nadal przy kąpielach odciągać napletek i przemywać. Chodź wiem że zdania na temat odciągania napletka są podzielone to my podczas kąpieli odciągamy.
My robimy tak, że naszej córci w czasie kąpieli nie myjemy okolic intymnych, a dopiero po kąpieli rozchylamy kciukiem i palcem wskazującym wargi sromowe i gazikiem jałowym namoczonym w lekko ciepłej, przegotowanej wodzie przemywamy od góry do dołu zawsze jednym ruchem, a jak trzeba powtórzyć, to używamy do tego świeżego gazika. Jeśli zbiera się dużo “serka” między wargami mniejszymi a większymi i nie schodzi z użyciem samej wody to smarujemy lekko Linomagiem, i wtedy bardzo ładnie schodzi gazikiem (bez tarcia czy szorowania, żeby nie podrażnić tej delikatnej strefy). Tak nas nauczono w szkole rodzenia, robimy tak od początku i nie mieliśmy jeszcze żadnego problemu z malutką. I oby tak dalej
a ja uważam że pielęgnacja dziewczynki jest łatwiejsza albo to kwestia przyzwyczajenie
Jeżeli chodzi o pielęgnację to najważniejsze jest aby uświadomić, że mycie to nie mazanie chusteczkami nawilżającymi, które powinny być stosowane tylko w czaasie podróży i wyjazdów. W domu stosujemy wodę z mydłem lub innymi środkami myjącymi przeznaczonymi dla dzieci. W związku z masowym stosowaniem chusteczek i pampersów , braku przemywania wodą dośc często u małych dziewczynek w wieku 1 -3 lata rozpoznaje się synechię ( to zrośnięcie) warg sromowych mniejszych. Dlatego ważne jest żeby to uważnie obserwować w trakcie podmywania.