Na naszym rynku jest wiele herbatek dla dzieci i niemowląt. Często zapominamy, że zamiast sięgać po granulaty, herbatę możemy przygotowywać samodzielnie z naturalnych, suszonych ziół i owoców. Mozemy to wszytko dostac zarowno w aptekach, sklepach jak i sklepach zielarskich ewentualnie zebrac samodzielnie jeśli sie na tym znamy. Możemy robić napary zalewając wrzątkiem lub odwary, gotując. Oprócz tego, że możesz podawać je dzieciom do picia, to również możemy stosowac jako okładyjako dodatek do kąpieli. Zioła są bogate w witaminy i sole mineralne
Te granulowane herbatki owocowe są bardzo niezdrowe…
Koper włoski
Można już podawać po 1 miesiącu.Jest najczęściej stosowanym środkiem na kolkę niemowlęcą. Ułatwia trawienie i wspomaga usuwanie gazów z jelit malucha. Dodatkowoposiada działanie wykrztuśne. Stosuje się go przy chorobach dróg oddechowych
Rumianek
Można podawać po 1 miesiącu.Posiada działanie rozluźniające i rozkurczowe, sprawdza się przy zaparciach, bólach brzuszka i wzdęciach. Jest również pomocny w czasie ząbkowania, działa kojąco na rozpulchnione i obolałe dziąsła malucha. Również doskonale nadaje się do przemywania ran po skaleczeniach, oparzeniach.
Anyżek
Można podawać po 1 miesiącu. Herbatka sprawdza się u dzieci, które cierpią na kolki. Poprawia trawienie i likwiduje wzdęcia. Jest również dobry na kaszel, ponieważ działa rozkurczowo i delikatnie wykrztuśnie.
Picie herbatki polecane jest r ownież wszystkim mamom karmiącym, ponieważ wspomaga laktację.
Malina
Można podawać po 5 miesiącu.Herbatka malinowa to najlepszy pomocnik przy wszelkiego rodzaju infekcjach, ponieważ działa rozgrzewająco. Sprawdza się przy gorączce i przeziębieniu. Jest źródłem witaminy C. Wzmacnia organizm.
Ja tam podaje do picia herbatki granulowane, w końcu stworzone sa z myślą o dzieciach i dla dzieci. Patrze tylko od którego miesiąca i skład jak zawsze. Jak mnie coś zaniepokoi to nie kupie.
ja dawalam rumianek na brzuszek pomaga, koperek tez jest zdrowy
a te herbatki w granulkach maja duzo cukru, sa nie zdrowe ale tez mam
Herbatki ziołowe to dobry,naturalny i tani sposób na leczenie łagodnych objawów choroby.
*Kwiat czarnego bzu zalać wrzątkiem,odstawić na 10 min-na przeziębienie,gorączkę,łagodzi biegunkę i działa napotnie
*Kwiat lipy zalać wrzątkiem parzyć 10 min-zwalcza kaszel,pomaga w zapaleniu górnych dróg oddechowych
*Kwiat nagietka-wspomaga leczenie ran, uszkodzeń skóry, oparzeń, stłuczeń, wysypek skórnych
*Kwiat anyżu-jedną łyżeczkę zalać wrzątkiem,parzyć 10 min-rozpuszcza flegmę przy kaszlu, likwiduje wzdęcia, skurcze żołądka i jelit
*liście szałwi zalać wrzątkiem parzyć-pomaga przy stanach zapalnych gardła, dziąseł, anginie
ja dawalam rumianek na brzuszek i koperkowa na wiatry
ja podaje synkowi koperek i pierdzi po nim az miło słuchac pomaga mu i jeszcze nigdy nie miał kolki
no moze z dwa razy ale nie mam pewnosci czy to była kolka bo płakał strasznie ale piernał i sie uspokoił wiec raczej jakies zaparcie
hahah Ania pierdzi bez herbatek
Dawałam jej rumianek ale nic chciała nawet tknąć. Więc obecnie przyjmuje tylko wodę oraz sok ale to tak raz w tygodniu. Najlepsza była moja mama, która nie mogla się nadziwić, że moja córka nie pije rumianku bo przecież ja piłam tylko rumianek i bardzo mi smakował. Tylko, że później wspomniała, że go słodziła
Ja podawałam małej melise z sokiem z jabłek bardzo lubiła,
Rumianek dobry jest podczas ząbkowania, ogólnie ma bardzo dużo właściwości nie tylko dla dzieci ale dla dorosłych
Ja czasem podaję mojemu synkowi te w granulkach, jednak mój synek nie chce jej pić. Dlatego przygotowuję mu herbatkę MIOBIO - Spokojny sen, mój synek ją lubi, i nie boli go po niej brzuszek
Mam pytanko do dziewczyn, które same parzą zioła. W jakich proporcjach je przygotowujecie? Ja do tej pory dawałam małemu rumianek i koperek w granulkach, ale chciałam naturalniej i bez cukru. Jak mam zaparzyć rumianek, np z torebki? Ile rumianku, ile wody?
zioła
- bakteriobójcze - czosnek, cebula, liść czarnej jagody, piołun, mięta, szałwia, tymianek, rumiank,
- odkażające - rumianek, szałwia, majeranek, liść babki,
- gojące rany - nagietek, rumianek, liść orzecha, szałwia,
- hamujące krwawienie - krwawnik, skrzyp,
- moczopędne - skrzyp, poziomki, piołun, nawłoci, pokrzywa, liść brzozy i kminku,
- napotne - kwiat lipy, bez czarny, wrzos, liść brzozy, malina
- uspokajające i nasenne - melisa, korzeń kozłka, szyszki chmielu,
- obniżające ciśnienie - cebula, czosnek, żurawina,
- przeciwgorączkowe - mięta, kwiat lipy, bez czarny, rumianek, kora wierzby, owoc czarnej jagody,
- przeciwzapalne - rumianek, nagietka, bławatka, ziele świetlika,
- rozkurczowe - bazylia, majeranek, szałwia, macierzanka, tymianek, kolendra, anyż, kminek, koper włoski,
- przeczyszczające - kora kruszyny, owoc bzu czarnego, tysięcznik,
- przeciwbiegunkowe - kora dębu, dziurawiec, szałwia, cząber, nawłoć, tymianek,
- wykrztuśne - cebula, kłącze tataraku, lukrecja, omanu, anyż, koper włoski.
Ważne:
Przy stosowaniu zioł u dzieci i kobiet w ciązy należy sie skonsultować z pediatrą!!!
podaje rumianek. lub herbatke granulowaną ułatwiająca trawieni, jeśli chodzi o parzenie to około 5-10 minut tak rzby ten wywar nie był zbyt silny szczegolnie jesli chodzi o malenstwo