Hemoroidy po ciąży

Lekarz stwierdził że to hemoroidy bo jest to świeża krew a niepokojące byłoby gdyby ta krew była ciemna że skrzepami itd, tu tylko trochę krwi na papierze toaletowym. Muszę wzbogacić dietę między innymi o blonnik i powinno się unormowac. Narazie mam być spokojna, gdyby jakieś gorsze objawy to dostanę leki ale narazie trzeba się obejść bez :) 

justamama ja też panicznie się przestraszyłam bo w pierwszej chwili wgl pomyślałam że to krew z pochwy i że coś z moim maluszkiem, jednak tam czysciutko :) 

Mi lekarz prowadzący ciąży zalecił brać czopki HEMOROL. A na ulotce wyraźnie napisane, że kobiety w ciąży nie powinny go stosować. No i co w takim przypadku? Chyba dla bezpieczeństwa oleje ten lek a kupię, co innego bezpiecznego... :(

Więc i u mnie nie pomogła dieta. Dostałam ptoctolan i w ulotce też jest napisane że niewskazane w ciąży. Jednak mój lekarz dokładnie wszystko sprawdzał w jakiejś swojej książeczce co i od którego tygodnia można przyjmować i wyszło że to mogę. Większość leków w ulotkach ma wypisane że zakazane w ciąży jednak ja swojemu lekarzowi ufam

Natalia, ptoctolan? Może proctolan, ale to papier. Bo zastanawia mnie rzeczywiście jak on działa jak stosowałaś. Dziwna jak dla mnie forma. A sama mam problemy już spory czas po porodzie.

Ja bym jednak sprawdziła sama, bo zastanawia mnie co za magiczną książeczkę ma lekarz, skoro producent podaje, że nie stosować, a nie, że po konsultacji. Bo jeżeli to pierwszy przypadek to jest udowodnione szkodliwe działanie danego preparatu, więc książeczka lekarza nie może zawierać innych informacji, chyba, że jest wiekowa.

Przepraszam pomyliłam nazwy, proktosedon. Misiowa niestety na większości leków bez znaczenia na jakie dolegliwości w ulotkach wypisane jest ze nie można w ciąży, może bardziej że względu na to że nie wykonano badań u ciężarnych a nie jest napisane że szkodzi życiu lub zdrowiu dziecka. Jak narazie średnio pomaga... 

Ja miałam przed ciążą, w ciąży i nadal mam hemoroidy. Raz na jakiś czas się odzywają. Ale to są jednodniowe problemy 

I nie pomogło, objawy nasilily się do tego stopnia że jak ich nie było wcale tak teraz bałam się usiąść na toaletę tak strasznie bolało przy wyproznisniu.. A o świądzie nie wspomnę... Dostałam teraz nie maść a czopki hemoral i już po 1 czuje ulgę więc myślę że pomogą. 

Natalia to życzę że u było lżej i pomogły te czopki

Dzięki Aneczka :) jestem dobrej myśli tymbardziej że po 2 dniu jest mega różnica (w sensie pozytywnym). A tamta maść po ponad tygodniu nie pomogła nic wręcz objawy się nasilily więc myślę że teraz już się wyleczy i mam nadzieję że nie wróci.. 

Natalia to prawda lepiej żeby jak już wyleczy to nie wróciło 

Drogie Panie, jeśli po porodzie mimo stosowania doraźnych środków problem nie znika, warto zastanowić się nad pójściem do specjalisty- proktologa.

U mnie hemoroidy trwały może z tydzień i ustąpiły same, Natalia1234 mam nadzieję że już będzie tylko lepiej:). 

Hemoroidy to schorzenie, którego objawy bardzo często nawracają. Jednak można zapobiegać nawrotom

Dzięki pokrzywa :) już wyleczone (prawie do końca). Teraz dopiero zaczynam doceniać jak dobrze być zdrowym. Kiedyś myślałam że hemoroidy to tylko świąd i to taki do wytrzymania, dopiero jak przeszłam je na własnej skórze wiem że nie ma żartów z hemoriudami. Tylko jak zapobiegać by nie powróciło? 

• Natalia
  • * Spożywać produkty bogate w błonnik, dieta urozmaicona w pieczywo pełnoziarniste, warzywa i owoce;
  • * regularnie uprawiać sport np. pływanie czy jazda na rowerze;
  • * unikać częstych zaparć
  • * dbać o to, by nie przebywać długo w tej samej pozycji
  • * ważne jest regularne wypróżnianie
  • * pić odpowiednie ilości płynów 1,5 – 2 litrów dziennie
  • * unikać ostrych przypraw, alkoholu, kawy, herbaty
  • * nie podnosić ciężarów
  • * używać bielizne z przepuszczających powietrze materiałów.

Aneczka dzięki za najważniejsze porady w pigułce <3 większość z tych zaleceń stosuje ma codzień a hemoroidy się pojawiły ale może bardziej muszę zwrócić uwagę na dietę 

Natalia proszę bardzo. Oby pomogło ;)

Ja używałam naturalnej maści z apteki ze względu na karmienie piersią. Przede wszystkim nie dopuścić do zaparć a gdy długo nie przechodzą to do specjalisty.

Ja też niestety miałam problemy z hemoroidami. Na początku było ciężko potem były mniej uciążliwe i w końcu znikły 

Sky a co stosowałaś żeby się ich pozbyć?