A isofix jest też na środku?
Patrycja tak czasami zdarza się że samochód ma na środku izofix
ja jeszcze mam samochód bez isofix choć fotelik kupiłam już z przystosowaniem do nowego typu aut z isofixem....
U mnie isofix jest tylko na bokach na środku nie ma. I jest taki garb, że fotelik nie przylega do siedzenia, buja się więc mam przypięty za fotelem pasażera pasami i isofix :)
Ja słyszałam wręcz odwrotnie jeśli chodzi o bezpieczeństwo. Na środku nie mam isofixa. Na pasy nie będę przypinać fotelika. Swego czasu bardzo dużo jeździliśmy i to w dalekie trasy. Widziałam jakie to niebezpieczeństwa czyhają na drogach. Nie wiem kto wymyślił że dziecko po środku jest bezpieczne przecież to idealne okno by dziecko z fotelikiem wypadło podczas mocnego uderzenia. Nawet ISOFIX czasami nie daje 100% pewności że nic się dziecku nie stanie, bo są różne wypadki.
Nie wiem jak teraz jest może ktoś był na tego typu szkoleniu w ostatnim czasie gdzie najbezpieczniej zapiąć fotelik. Może coś się pozmieniało. Mój mąż ostatnio przeżył zderzenie boczne gościu w nich wjechał i typek prawka nie miał.. Dobrze że bez dzieci jechał.
Tyle jest wypadków że głowa mała. Po środku faktycznie bezpieczniej jest gdy jest uderzenie boczne, ale to też jest uzależnione z jaką siłą, czy będzie auto koziołkować, czy wpadnie też na inną przeszkodę. Nie przewidzi się wypadku, a przeważnie są to czołówki... A to wyskoczy łoś lub dzik, a to jedzie jakiś rajdowiec na czołówkę bo uważa że może wyprzedzić i wymusić na nas zjazd z drogi, a to pęknie opona i wpada się do rowu lub na drzewo, lub ktoś zasypia i zjedzą na przeciwny pas ... Jak ISOFIX nie da rady i puści fotelik to zawsze przednie siedzenia robią za barierę, a w środkowym dziecko wylatuje z fotelikiem...
Ostatnio były u znajomuch śmiertelne wypadki... Tak się tylko myśli że kogoś to nie będzie dotyczyć...
Jak ktoś ma jeszcze jakieś wątpliwości co do najbezpieczniejszego miejsca w samochodzie na zamontowanie fotelika czyli środkowe miejce na tylnej kanapie to niech się zapozna z poniższymi arytukalmi
https://www.maxi-cosi.pl/najlepsze-miejsce-w-samochodzie
https://www.bobowozki.com.pl/blog/porady/gdzie-montowac-foteliki-samochodowe-za-kierowca,-pasazerem,-czy-na-srodku
https://fotelik.info/pl/news/akcja-edukacja-najbezpieczniejsze-miejsce-w-samochodzie-wcale-nie-jest-za-kierowca,795.html
https://foteliki-pod-lupa.pl/kompatybilnosc/najbezpieczniej-za-kierowca-czy-za-pasazerem-a-moze-na-srodku/
Skopiowałam to :
"najbezpieczniej jest na miejscu środkowym, na tylnej kanapie, pod warunkiem, że miejsce to wyposażone jest w 3-punktowy pas bezpieczeństwa i mocowania isofix i pod warunkiem, że fotelik stoi tam równie stabilnie, jak na fotelu za pasażerem bądź za kierowcą. W większości samochodów jest to niemal niemożliwe, dlatego że biorąc pod uwagę rynek pojazdów, których używa się w Polsce, większość samochodów posiada niepełnowymiarowe siedzenie środkowe. "
Aneczka dobrze by było byś pisała jakie warunki trzeba spełnić by faktycznie środkowe miejsce było bezpieczne... Bo ktoś przeczyta że środkowe , umiejscowi tak fotelik a nie spełni warunków i może się dziwić później...
O kurczę dobrze wiedzieć, że jednak najbezpieczniej na środku, pamiętam że jeszcze niedawno na warsztatach "Bezpieczny Maluch" mówili, że z tyłu po przekątnej od kierowcy. Wszytsko się dynamicznie zmienia.
Kverve ,przeczytaj wpis Kontroli Jakości- skopiowała fragment w którym napisane jest że miejsce środkowe jest najbezpieczniejsze ale trzeba spełnić podane warunki.w przeciwnym razie juz to miejsce bezpieczne nie jest.
Kontrola Jakości super ze skopiowałaś. Myślę że to wielu osobom rozjaśni wiedzę jak i mi.
Kontrola jakości takie warunki to i na każdym miejscu powinny być spełnione. A nie tylko na środku żeby było bezpiecznie
Dokładnie tak jak pisze KontrolaJakosci. Na szkoleniu bezpieczny maluch mówili, że najbezpieczniej jest na środku ale muszą być spełnione określone warunki. Jeżeli samochód ich nie spełnia to najbezpieczniej jest za fotelem pasażera. Ja przypięłam fotelik za pomocą isofix i pasów mam jeszcze możliwość dodatkowego przypięcia za pomocą pasa top tether ale nie mam kotwicy w bagażniku więc nie mogę z niego skorzystać a szkoda bo to dodatkowe zabezpieczenie.
No ale takie warunki istotne są też w innych miejscach samochodu gdzie się montuje fotelik a nie tylko na środku
Aneczka dlatego fotelik trzeba dobrać do samochodu żeby dziecko jeździło bezpiecznie.
karolinach masz racje..powinno sie podjechać autem i dobrać fotelik,ja niestety kupiłam przez neta.długo zastanawiałam sie jaki wziąc.ale stwierdziłam że kupimy z isofix i top tether mimo ze auto nie mamy przystosowane.też ten fotelik miał przeprowadzony crash test.Karolina zakotwiczenie do pasa top są w standardzie w autach po 2013 roku.
Karolina dokładnie. Dlatego najlepiej jest pojechać samochodem i na miejscu przymierzyć zobaczyć czy pasuje przed zakupem
Weronisia no właśnie ja mam z 2012 i nie ma. Ale ma isofix, przymocowałam jeszcze za pomocą pasów wie jest ok :)
karolina isofix w standardzie w autach od 2009 roku.więc się wszystko zgadza.ja kupiłam fotelik z iso i top bo i tak myslimy o zmianie samochodu.