Od dłuższego czasu córkę męczą wymioty gdy gdzieś jedziemy, są to coraz krótsze dystanse, więc ciężko pojechać z nią nawet do sklepu... Są leki i plasterki ale dopiero od 3 lat.
Próbowaliśmy wszystkiego... Herbatki imbirowej, plasrerek na pępek, opaski na nadgarstki... nic nie działa...
Tak sobie teraz myślę czy jest możliwe by dziecko miało jakąś fobię do podróży w aucie? Może to klaustrofobia? Jak myślicie?
Ogolnie wydaje mi sie ,że za wczesnie na chorobe lokomocyjna . Ja bym poszukala winy w foteliku . Moze siedzi pod zlym kontem , pasy za mocno uciskaja ?. Albo poprostu fotelik jest jej niewygodny . Nie zaczęło się to czasem od zmiany pozycji z leżącej na siedzącą w samochodzie ? Po paru razach dziecko też moze dostac jakiejs fobii i nawet bac sie wsiasc w samochod .
Karmisz ją bezpośrednio przed wsadzeniem w fotelik? Zmienilo sie cos od czasów, gdy nie wymiotowała do teraz gdy to się zaczęło? Zmieniony fotelik, Pozycja, samochód, długość pasów?
Ile córka ma lat? Może zmieniliście niedawno fotelik? Dziecko jeździ tyłem czy przodem do kierunku jazdy? Lepsze są foteliki tyłem, ale jak jest duży problem z wymiotami to może lepiej się będzie czuło siedząc przodem.
U mnie dziecko od pewnego czasu ma taką fobię przed związaniem. Jak wkładam do fotelika czy wózka to tak krzyczy i się wije, że aż strach. Zdarzało się że nawet przy trasie pięciominutowej musiałam stawać i go wypinać bo się rzucał. Jednak nie ma wymiotów, ani nic takiego.
Nie podajesz ciężkich potraw przed drogą, napoi gazowanych? A może zauważyłaś, że to podczas jazdy np. tylko z ojcem się zdarza a z kimś innym jest lepiej? Czasami są kierowcy co jeżdżą tak gwałtownie, że nic dziwnego, że dzieci wymiotują.
KontrolaJakosci a dlaczego podejrzewasz że to fobia? Córka mojej znajomej wymiotowała w samochodzie kiedy miała niespelna dwa latka, wiec uważam że na chorobę lokomocyjna nie jest zbyt wczesnie.
Przed jazda zadbaj o to by dziecko nje było bezpośrednio po posiłku, i w takiej sytuacji proponuje ustawić fotelik przodem do kierunku jazdy.
U mnie synek nigdy nie wymiotował a zaczął w tym roku na szczęście nie dzieje się tak na krótkich dystansach ale na dłuższych w szczególności gdy są karki czyli ruszanie i hamowanie. Siedzi na przednim siedzeniu przodem do jazdy ale niestety nie pomaga. Nie ma 3 lat ale nie wiele mu już brakuje i tak ostatnio dostał locimotiv w syropie.
W ale się nie dziwię że źle znosi podróż bo u ja i mój mąż mieliśmy choroby lokomocyjne w dzieciństwie.
Musisz uważać by dziecka nie brać krótko po posiłku do samochodu nawet picia zbytnio nie dawać i jeśli masz taką możliwość wozić na przednim siedzeniu zawsze trochę pomaga.
z tego co piszesz to dziecko nie toleruje jazdy autem...klaustrofobie bym wykluczyła-chyba że dziecko wpada w histerie czy w paniczny płacz.też bym rozwazyła gdzie i jak siedzi dziecko.czasami mała zmiana może pomóc
Ja bym spróbowała zrezygnować z jazdy bezpośrednio po jedzeniu i jazdy przodem w kierunku jazdy. Może to w jakiś sposób pomoże. Fobię bym wykluczyła bo objawiała by się raczej płaczem i lękiem przed wsadzeniem do samochodu.
Napewno nie jeździć od razu po jedzeniu, to nawet u nas źle się kończy a my dobrze znosimy podróże. Mam znajoma która ma 2 letnia córka i niestety mają chorobę lokomocyjną nie ważne kiedy i na jaki odcinek zawsze to się źle kończy, przez to też przeniosła się na komunika je miejska, bo tam jest ok nic się dziecku nie dzieje. Sama pamiętam że jako dziecko miałam chorobę lokomocyjną pamiętam jak nie raz jechaliśmy i w wieku 6/7/8 lat bardzo źle się czułam w aucie.. Do teraz zostało mi tylko że nie mogę patrzeć w telefon jak jadę autem bo mnie wtedy okropnie głowa boli..
Ja bym fobie wykluczyła , nie pisałaś nic że dziecko się boi ,płacze itd . Bardziej choroba lokomocyjna . Być może jazda tyłem powoduje nudności , a później wymioty jeżeli dziecko jeździ tyłem do kierunku jazdy . No i na pewno warto nie podawać za dużo jedzenia przed jazdą .
Mój mąż od dziecka ma chorobę lokomocyjną i jedynie może jeździć na przednim siedzeniu bo inaczej wymiotuje. Jazda tyłem w pociągu lub tramwaju w ogóle nie wchodzi u niego w grę. Jako dziecko też jeździł tylko z przodu. I nic u niego nie pomaga tak jak u twojej córeczki.
Moja córka ma 19 miesięcy, od kilku miesięcy wymiotuje, niestety teraz te dystanse są coraz krótsze gdy wymiotuje...
Fotelik zmieniliśmy, zmienialiśmy też kierunek jej siedzenia, raz tak, raz tak, pasy ma często nawet za luźno, w aucie zawsze jest wietrzone, bez zapachu, auto też zmieniliśmy, je i pije godzinę przed wyjazdem, wszystko je lekkostrawne, żadnych gazowanych absolutnie napoi nie pije...
Widzę że wejdzie tylko do fotelika i zaczyna się pocić i jest płacz a potem rzyga...
Raz nam się udało dojechać bez problemu, ale wtedy spała.
Myślę że to fobia bo to dziwne że wszystko stosowaliśmy i nic nie działa... Tylko sen...
My często podróżujemy, nawet do rodziny nie mamy jak pojechać bo daleko jest, a tu jest problem.
A może próbować podroE pod czas drzemki lub całkowicie na noc jak śpi. Mi się wydaje że to choroba lokomocyjną zapytałabym lekarza o jakieś leki napewno.
KontrolaJakosci a nie wydarzyło się coś, co mogło spowodować, że córeczka wystraszyła się jazdy samochodem? Nie została chociaż na chwilę w nim sama? Mój siostrzeniec w taki sposób wystraszył się samochodu, szwagier zostawił go samego dosłownie na moment i od tej pory panicznie bał się jazdy samochodem. Od razu po włożeniu do fotelika zaczynał się pocić, płakać i z newwow wymiotować. Przeszło po jakimś czasie ale trochę to zajęło.
Patrycja nocne podróże to tylko jak gdzieś dalej na wakacje się jedzie to sprawdza się. Ale jak coś trzeba załatwić to też nie zawsze jest czas czekać na drzemkę albo jak ma się wizytę umówiona na konkretną godzinę
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.