Dziwny kształt główki

u mojej chrześnicy tez był w tym miejscu krwiak ale ładnie się wchłonął ale u chłopców jest gorzej bo nie mogą nierówności schować pod włosami. ja spróbuje wyrównać poduszką

Dominika, ale u Was te guzki to pozostałość po krwiakach podokostnowych? Bo nic nie pisałaś.

Magicznypazur na główce dziecka po porodzie mogą zdarzyć się różne zniekształcenia. Najczęściej jest to przedgłowie, czyli obrzęk tkanek miękkich, spowodowany uciskiem główki w kanale rodnym w trakcie akcji porodowej. Jest to wylew który wchłania się bardzo szybko i nie pozostawia śladu. U mojej małej po dwóch dniach znikł. Natomiast poważniejszą sprawą są krwiaki podokostnowe, które wchłaniają się długo i wymagają obserwacji. To co mało Twoje dziecko powinno być odnotowane w karcie informacyjnej ze szpitala. Na Twoim zdjęciu to wygląda jak przedgłowie.

Artan to wygląda jak guzki ale to po prostu jest jakby przesunięta czaszka bo jak leży na pleckach i przekreci głowe na bok to wtedy się tam takie wybrzuszenie robi. to są kości dlatego pisałam “guzki” :slight_smile: krzywa głowa i już, spróbujemy to naprawic poduszką :slight_smile:

Jasne :-). Próbujcie, jakieś działania podejmować trzeba. Powodzenia.

Artan u nas był krwiak podokostnowy, a raczej dwa i glówka dziś jest delikatnie zniekształcona. Jest odnotowane, że synek miał dwa krwiaki, zarówno w jego książeczce zdrowia, jak i wyniku USG, które miał robione. Może zdjęcie tak tego nie oddaje, ale były…Jak krwiaki się później wchlonęły to wloski synkowi stały dęba

1

o jeszcze takie Wam pokażę. Głównie widać tego krwiaka z lewej strony, bo był większy

1

Dobrze, że te krwaki się u Was wchłonęły :-).

Dobry wieczór.
Jeżeli u Pani synka nie obserwowano po porodzie symetrycznych krwiaków podokostnowych na obu kościach ciemieniowych to już nie martwimy się o kształt głowy. Według mnie jest to kształt prawidłowy. Po obu stronach symetrycznie mamy kości ciemieniowe, które u synka są wydatniejsze. Kształt głowy może być rodzinne uwarunkowany. Nasze głowy nie są symetryczne. Proszę pamiętać, że zupełnie inaczej wygląda czaszka bez włosów lub z małą ilością a inaczej z owłosieniem. Oczywiście może Pani próbować podkładać wałek z pieluszki tak, aby głowa dziecka leżała na bokach podczas snu. Jest to jednak zdrowy i aktywny chłopczyk i będzie przekładał głowę po swojemu. Póki co, można próbować układać ale nie jest to nieprawidłowy kształt.
Myślę, że nie ma powodu do niepokoju.
Pozdrawiam.

Dominika1990 - proszę o opinię ws. poduszki. zastanawiam sie nad kupnem dla synka, ten ma nierówność, tyle że z tyłu główki

czy u twojego dzieciątka wszystko się wyrównało? pozdrawiam

to co chcialam to się nie wyrównało, chyba po prostu ma taką niekształtną główke. ogólnie jest śpiochem i w tamtym czasie też był więc sporo leżał na pleckach i główka z tylu była bardziej płaska. ale jak leżał na tej poduszce to główka się z tyłu zrobiła bardziej okrągła, bardziej kształtna była. poduszkę musiałam zabrać momencie kiedy się mocniej ruszał w nocy i po prostu z niej spadał, myślę ze około 8 miesiąca to było. teraz niby raczkuje, chodzi itp ale znowu zrobiła się bardziej płaska ale poduszki już nie dam rady użyć, ale i tak wygląda dużo lepiej
ja z poduszki byłam bardzo zadowolona, nie załuje zainwestowanych pieniędzy.

Dzięki za odpowiedź, tez spróbuję. Mam nadzieję że pomoże.pozdrawiam