Dzielenie tabletek

Ja tak robilam jak dzieciaki brali tabletki zeby nie zachirowac na grype typ a… cotka musiala wziasc 1.75 tabletki a starszy syn 2.25. A felek 0.75 :see_no_evil: to kruszylam i jak diler robilam sciezki… :sweat_smile: wiadomo nigdy nie wyszlo po rowno ale mniej wiecej na oko robilam

1 polubienie

Troche jak pisala @Wikii mozesz ja kruszyc i na wadze kuchennej odmierzyc wlasciwa dawke.
Albo rozpusc w wodzie w 25ml i strzykawka podaj 6.25ml. Tylko to mi przychodzi do glowy. Moze lekarz bedzie mial jakis pomysl???

No to jest jedyna opcja jaka w tej sytuacji przyszła mi go głowy, jak coś jest “głupie” ale działa to nie jest głupie :smiley:

Będę w piątek u lekarza może mi inaczej receptę wystawi, mam nadzieję :person_facepalming:

1 polubienie

Spróbuj bardzo ostrym nożem , najlepiej tasakiem

Albo jeżeli to jakaś dłuższa akcja - kup dzielarke do tabletek :slight_smile:

U mnie też nic nie pomaga, rozkruszają się … jedyne co to te rozkruszone części daję na łyżeczkę trochę wody i podaje.

@Wikii świetny pomysł podsunęła , sama z ciekawości dzis na bilansie młodszej córki zapytam jak to wygląda i czy wgl o tym słyszała :slight_smile:

1 polubienie

Też dzieliłam nożem i jak się kruszyło, to dokładałam do tych części. Ale może racja, że ważysz tabletkę i potem ważysz tak,żeby wyszła 1/4 wagi. Tylko czy masz tak czułą wagę?

Ja kupiłam taką malutką wagę na temu co odmierza najmniejsze wartości

No właśnie zapytaj. bo tak naprawdę nie dzielisz tego idealnie i dawki są różne

1 polubienie

Nawet nie wiedziałam, że w aptekach jest taka możliwość

Ale świetny pomysł! Nie miałam pojęcia, że coś takiego jest! :hushed:

@Ma_gorzata_Ksi_ek i jak udało ci się coś wymyślić?

Hej, niestety doktor nie mogła mi tego inaczej wypisać ale dała mi odrazu więcej opakowań :sweat_smile: dostałam X5 :rofl:, zostałam przy ostrym nożu bo gilotyny próbowałam 4 firmy i kruszyło strasznie a nożem trochę mniej

3 polubienia

Oo , ale dobrze że chociaż tym nożem jakoś idzie

Dobrze ze masz zapas gdyby sie jednak kruszyły;)

A co to za tabletki sa? Podpytaj w aptece czy moga je rozwazyc… u mnje jest 6 aptek ale tylko 2 krusza i dziela :see_no_evil:

Verospiron ale u nas nawet ciężko dostać robione leki to co mowa o rozważeniu dodatkowo :person_facepalming: ale mam zapas to jak się rozkruszy będzie następna :sweat_smile:

No chyba ze tak :slight_smile:

Jaka to waga że jest aż tak wrażliwa ? :slight_smile: